Meteen naar de content

Hoe je thuis een gezichtsmassage kunt doen


Als je ooit je huid hebt bewonderd na een behandeling en dacht: “Wat een glow!”, dan zullen we je een geheimpje verklappen. Een van de sleutels tot een stralende, tijdloze teint is een goed uitgevoerde gezichtsmassage. Het gebruik van effectieve gezichtsmassagetechnieken verlicht niet alleen spanningen, maar stimuleert ook de bloedsomloop, geeft je huid een instant lift en zorgt er zelfs voor dat je producten beter worden opgenomen. Lees verder om meer te leren over de voordelen van gezichtsmassagetechnieken en hoe je jezelf thuis een massage kunt geven.

Wat is gezichtsmassage? 

Met roots in China, Mexico, Hongarije en Zweden is gezichtsmassage door de jaren heen sterk geëvolueerd. Eminence Organics International Trainer Brian Goodwin zegt: “Therapeutische massage begon ongeveer 4.500 jaar geleden en heeft zich uitgebreid tot de ontdekking van liftende gezichtsmassage, lymfedrainage, reflexologie, Zweedse stijl en andere technieken.” Bij gezichtsmassage worden de principes van lichaamsmassage toegepast op de spieren van het gezicht. Dit vermindert niet alleen de spanning in het gezicht (wat bijdraagt aan fijne lijntjes en rimpels), maar verhoogt ook de bloed- en lymfecirculatie om de huid te verjongen. Hierna gaan we de voordelen van gezichtsmassage bekijken en een aantal gezichtsmassagetechnieken die je kunt leren.

Voordelen van gezichtsmassagetechnieken

Zoals Brian zegt: “De echte voordelen van massage liggen in het masseren van wat zich onder de huid bevindt.” Hij vergelijkt de structuur van de huid met een huis: Het heeft een dak (epidermaal weefsel), een raamwerk (huidweefsel) en een fundering (onderhuids, vetweefsel en spierweefsel). Huidproblemen en -aandoeningen hebben niet alleen invloed op het dak, maar reiken helemaal tot aan de fundering. Als we actieve en gerichte druk uitoefenen op de spieren van het gezicht, kunnen we aandoeningen in de huid vanaf de fundering behandelen, wat leidt tot betere en duurzamere resultaten. 

 

Samengevat zijn de voordelen van gezichtsmassage onder andere

  • een verhoogde bloedcirculatie
  • een activering van het lymfestelsel
  • een liftend en voller makend effect op de huid
  • verbeterde productopname


Hierna volgen de voordelen van gezichtsmassage voor de huid.

Verhoogt de bloedcirculatie

Een onderzoek uit 2018 toonde aan dat het stimuleren van de huid met een gezichtsmassage van vijf minuten de doorbloeding wel 10 minuten lang verhoogt. Met een betere doorbloeding komen meer zuurstof en voedingsstoffen vrij, die beide essentieel zijn voor de huid om belangrijke functies uit te voeren. 

Het korte termijn resultaat van een betere doorbloeding is een onmiddellijke glow; als het bloed naar de oppervlakte stijgt, straalt de huid van binnenuit. Het resultaat op de lange termijn is een grotere en efficiëntere productie van collageen en elastine; na verloop van tijd draagt dit bij aan een sterkere en veerkrachtigere huid.  

Activeert het lymfestelsel

Het lymfestelsel functioneert als de afvalverwerker van het lichaam: Het helpt afvalstoffen en gifstoffen te verwijderen uit lichaamsweefsels, waaronder de huid. Maar, zoals Brian uitlegt: “Onze levensstijl blokkeert het lymfestelsel om zijn werk te doen door de stagnerende aard van ons leven.” Als het traag wordt, hopen gifstoffen zich op en blokkeren onze lymfeklieren, waardoor de huid er gezwollen uitziet.

Lymfedrainage is een zachte massagetechniek die de beweging van lymfevocht door het lichaam stimuleert. Deze vorm van massage richt zich op de lymfeklieren onder de oren en in de nek en helpt om gifstoffen af te voeren en overtollige afvalstoffen te verwijderen. Dit minimaliseert op zijn beurt de zwelling en helpt de huid te “ontzwellen”. 

Lift en verstevigt de huid

We houden veel spanning vast in ons gezicht, van gefronste wenkbrauwen tot samengetrokken lippen en op elkaar geklemde kaken. Als de spieren onder onze huid (bijna 43, om precies te zijn) jong en sterk zijn, kunnen ze snel terugveren van spanning in ons gezicht. Brian legt echter uit: “Deze spieren verliezen na verloop van tijd hun spankracht en de basis begint weg te glijden. Als de basis verslapt, zien we wangen ontstaan, verslapping van het weefsel rond de ogen en een algehele hangende uitstraling van het hele gezicht." Als deze plooien dieper worden, kunnen er ook fijne lijntjes en rimpels ontstaan.

Gezichtsmassage werkt als een niet-chirurgische facelift en helpt de spieren onder de huid te versterken. Net als bij de rest van het lichaam geldt dat hoe meer je deze spieren traint, hoe sterker ze worden. Na verloop van tijd kan gezichtsmassage (en zelfs gezichtsyoga) de stevigheid en veerkracht van de huid verbeteren, rimpels vervagen en de huid strak, stevig en gelift houden. 

Verbetert de opname van producten

Massage helpt ook om de opname van de actieve ingrediënten in je favoriete skincare te verbeteren. De warmte die wordt gecreëerd door de warmte van je handen en de activering van de gezichtsspieren maken de huid ontvankelijker voor de opname van het product. Dit verhoogt de efficiëntie en effectiviteit van belangrijke ingrediënten omdat ze gemakkelijker de diepere lagen van de huid (de fundering) kunnen bereiken om specifieke huidproblemen en -aandoeningen aan te pakken.

Stappen voor gezichtsmassage: Hoe geef je een gezichtsmassage

Overtuigd? Volg deze stappen voor gezichtsmassage om jezelf thuis te verwennen.

Handen en gezicht reinigen

Begin (altijd) met een schone basis. Bereid je huid voor door te reinigen en alle make-up te verwijderen. En zorg ervoor dat je handen schoon zijn zodat je geen bacteriën overbrengt op je net gereinigde huid. Het laatste wat je wilt is vuil en viezigheid terug in je huid masseren.

Verwarm het product in je handen

De sleutel tot een succesvolle gezichtsmassage is soepelheid. Je wilt nooit het gevoel hebben dat je aan je huid trekt. Een kleine hoeveelheid serum, olie of concentraat helpt je vingers om soepeler over je gezicht te bewegen - en zorgt ervoor dat de werkstoffen de diepste lagen van je huid bereiken. Breng gewoon een kleine hoeveelheid product aan in je handpalmen en wrijf de formule gelijkmatig over je handen en vingertoppen. Onze keuze: Rosehip Triple C+E Firming Oil. Of combineer de massage met de reinigingsstap en kies voor onze Stone Crop Cleansing Oil.

Gebruik zachte maar stevige druk

Gebruik zachte maar stevige druk
Je moet genoeg druk uitoefenen zodat je de spieren onder de huid echt kunt voelen en bewegen. Brian adviseert: “Werk bij massage met de spieren, niet alleen met het huidoppervlak, en gebruik doelgericht druk.” Dat gezegd hebbende, ga niet te hard te werk op je huid. Een gezichtsmassage is geen diepe weefselmassage: Gebruik stevige druk, maar houd het zachtjes.

Begin met het lymfegebied te masseren

Begin met het activeren van je lymfestelsel. Masseer met de toppen van je vingers de lymfeklieren onder je oren en langs de zijkanten van je nek. Maak brede cirkels en ga van onder je oren naar beneden, naar je keel en weer omhoog langs je kaaklijn. Dit stimuleert de ophoping die ervoor zorgt dat je je gezwollen voelt om te blijven bewegen. 

Kneed de zijkanten van je gezicht

Richt je vervolgens op de zijkanten van je gezicht. Masseer met ronddraaiende bewegingen de omtrek van je gezicht, langs de zijkanten van je kaak en omhoog over je jukbeenderen. Vergeet niet om je huid omhoog en naar buiten te duwen - niet naar beneden. Dit zal helpen om de verslapte huid op te tillen en te voorkomen dat de huid verder afzakt. Herhaal dit twee tot drie minuten en concentreer je daarbij op de gebieden waar je de meeste spanning vasthoudt (meestal rond de kaak).

Lijntjes in het voorhoofd vervagen

Nu die vervelende voorhoofdslijntjes. Druk je vingers tussen je wenkbrauwen en schuif ze langzaam omhoog over je voorhoofd. Herhaal deze beweging over je voorhoofd, waarbij je de huid zachtjes omhoog en naar buiten trekt. Door tegen de lijntjes in te masseren (in plaats van ermee) worden ze in de juiste richting afgevlakt.

Wees extra voorzichtig rond de ogen

De volgende stap is het gebied rond de ogen. Zoals altijd moet je uiterst voorzichtig zijn met dit gebied, waar de huid dunner en kwetsbaarder is. Plaats je vingers aan weerszijden van je neus en beweeg ze zachtjes omhoog in de richting van je slapen. Deze handeling helpt wallen tegen te gaan, de verslapte huid op te tillen en de oogcontouren “wakker te maken”.

Eindig met je nek en decolleté

Richt je tot slot op je nek en decolleté. Masseer met lichte, verticale bewegingen de huid van je borst naar je nek en je kaaklijn. Dit helpt om het lymfestelsel te reactiveren en fijne lijntjes die zich in dit vaak verwaarloosde gebied hebben verzameld glad te strijken.

Extra gezichtsoefeningen

Ontdek gezichtsyoga thuis

Nu je hebt genoten van een gezichtsmassage, kun je ook gezichtsyoga proberen om de bloedstroom naar dat gebied in beweging te krijgen. Om wat spanning van je bovenlichaam los te maken, breng je je schouders naar beneden om te ontspannen. Strijk dan met de bovenkant van je knokkels zachtjes over je voorhoofd naar je slapen. Terwijl je deze zachte druk uitoefent, haal je diep adem en adem je uit terwijl je knokkels over je voorhoofd gaan. Je kunt dit vier of vijf keer doen, of totdat je ontspannen bent. Neem drie vingers, reik naar de slaap aan de andere kant en tik zachtjes.

Een andere gezichtsyoga-beweging bestaat uit het strekken van je nek. Begin met het strekken van je hoofd, ontspan je schouders en til je hand op en naar de andere kant van je hoofd. Zodra je je vingers aan de andere kant van je hoofd hebt geplaatst, strek je zachtjes je nek en schouders en houd dit drie seconden vast. Herhaal dit aan de andere kant.

Probeer deze rimpeloefening

Dit is een leuke oefening! Je moet je lippen naar links en dan naar rechts trekken, waarbij je hoofd de richting van je lippen volgt. Ten eerste, terwijl je je lippen naar links draait, draai je ook je hoofd en til je het op tot een hoek van 45 graden. Houd deze positie drie seconden vast. Herhaal dit vervolgens aan de rechterkant, waarbij je je lippen en hoofd naar rechts draait en je hoofd in een hoek van 45 graden houdt. Houd drie seconden vast. Herhaal deze oefening ongeveer vijf keer. 

Verwen jezelf met een oogmassage

Neem twee vingers en maak een cirkel onder en rond de ogen, over de wenkbrauwen en pauzeer bij de slapen. Je kunt dit vijf keer doen. Voor een andere oogoefening plaats je je wijsvinger op je bovenlip en je middelvinger onder je onderlip. Ga dan helemaal omhoog naar de slapen en herhaal dit vijf keer aan elke kant. 

Ontspan met een massage van het voorhoofd

Ga met tien vingers vijf keer aan elke kant omhoog naar de slaap. Plaats je vingertoppen rond de ogen en beweeg je vingers omhoog naar de haargrens. Eindig met de vingers langs de zijkant van het gezicht en de nek naar beneden te bewegen. Een ander alternatief is om ook langs de zijkant van de nek omhoog te glijden.

Bekijk voor een volledige uitleg van deze lymfatische gezichtsmassagetechnieken deze In The Mix video met onze Lead Skin Care Trainer, Natalie Pergar.

Moet ik massagetools gebruiken?

Je kunt zeker hulpmiddelen zoals jade rollers en gua sha gebruiken om je gezichtsmassage uit te voeren, maar wij geven de voorkeur aan het gebruik van je handen. Zo heb je meer controle over de druk en kun je je vingers gebruiken om extra gespannen zones aan te pakken. De uitzondering: Je ogen. Een koele jade roller - of de roestvrijstalen roller van onze Hibiscus Ultra Lift Eye Cream - kan wonderen doen voor gezwollen, vermoeide ogen. Leg de roller voor het aanbrengen even in de koelkast voor een superverzachtende oogbehandeling. 

Hoe voeg ik massage toe aan mijn skincare routine?

Het geheim van langdurige resultaten is om regelmatig een gezichtsmassage uit te voeren. Schoonheidsexperts raden aan om twee tot drie keer per week een gezichtsmassage toe te voegen aan je skincare routine. Dit kan de bloedsomloop stimuleren, spanningen verzachten en - na verloop van tijd - je huid liften en strakker maken. Of je kiest voor je ochtend- of avondroutine is aan jou. Wij adviseren voor het slapen gaan om je huid een extra boost te geven (de huid vervult immers de meeste van haar belangrijkste functies terwijl je slaapt).