Meteen naar de content

Acne op je lichaam: hoe je van puistjes op je rug, borst en schouders afkomt


Hoewel acne-uitbraken in het gezicht vaak de aandacht trekken, is de kans groot dat als je acne in je gezicht hebt gehad, er ook puistjes ten zuiden van je kin zijn opgedoken. Ongeacht waar ze verschijnen, kunnen puistjes frustrerend, pijnlijk en een bron van stress zijn. Omdat niet alle acne hetzelfde is, lees je hier wat de oorzaken zijn van puistjes op het lichaam, hoe ze kunnen verschillen van acne op het gezicht en wat effectieve strategieën zijn om ze te behandelen.

Wat is acne op het lichaam?

Acne op het lichaam verwijst, zoals het klinkt, naar puistjes die ergens anders dan in het gezicht ontstaan, zoals op de rug, nek, borst, schouders, armen of waar dan ook. Deze puistjes zijn vergelijkbaar met acne in je gezicht. Ze gaan vaak gepaard met een vette huid, littekens en mee-eters. Hoewel acne op het lichaam overal kan voorkomen (afgezien van olievrije zones op je handpalmen en voetzolen), komt het vaak voor op de romp, waar er een grotere dichtheid is van haarzakjes en talg- en zweetklieren. Tot overmaat van ramp zijn de poriën en haarzakjes op je lichaam veel groter dan die in je gezicht en is de huid op je rug extreem dik. Deze factoren vergroten de kans dat vuil en talg vast komen te zitten, de poriën verstoppen en puistjes veroorzaken.

Hoe je het aanzicht van rug-, schouder- en borstacne kunt verbeteren

Eminence Organics Lead Skin Care Trainer Natalie Pergar vertelt ons dat de primaire oorzaken van lichaamsacne en gezichtsacne overeenkomen: "Acne op het lichaam wordt veroorzaakt door dezelfde factoren als acne op het gezicht - bacteriën, overactieve talgklieren en overtollige dode huidcellen." Net als bij gezichtsacne blokkeren talg en dode huidcellen een porie, vermengen ze zich met acneveroorzakende bacteriën en veroorzaken ze een immuunreactie die zich uit in puistjes, mee-eters, roodheid, cysten of een combinatie hiervan. Er zijn nog een paar andere factoren die bijdragen aan puistjes op het lichaam. Deze omvatten:

 • Shampoo & Conditioner
  Geloof het of niet, maar je haar goed wassen kan bijdragen aan lichaamsacne. Als je shampoo en conditioner van je hoofdhuid spoelt, kunnen de oliën en andere ingrediënten van je haarproducten langs je rug naar beneden lopen en je poriën verstoppen. En de locatie van lichaamsacne helpt ook niet echt. Tenzij je een ervaren slangenmens bent, is het waarschijnlijk dat je tijdens je dagelijkse scrubbeurt stukjes haarproduct mist. Een paar tips om in gedachten te houden:
  • Spoel shampoo en conditioner af naar de zijkant
  • Was je lichaam na je haarverzorging om er zeker van te zijn dat je alle achtergebleven resten verwijdert
  • Gebruik een schone body brush om bij de moeilijk bereikbare plekjes te komen
  • Droog je grondig af met een schone handdoek
 • Zweterige en nauwsluitende trainingskleding
  Een van de meest voorkomende oorzaken van lichaamsacne is zweterige, nauwsluitende kleding. Hoewel ze heerlijk kunnen zitten in de sportschool, houden nauwsluitende stoffen zweet en bacteriën vast op de huid, wat kan leiden tot verstopte poriën en uitbraken op het lichaam. Natalie voegt eraan toe: "Als acne het lichaam aantast, is het ook goed om te weten dat het wrijven van kleding en sportuitrusting de irritatie kan vergroten door de extra warmte en het zweet." De beste manier om dit probleem aan te pakken: Kies voor loszittende trainingskleding als dat mogelijk is en trek die na het sporten meteen uit (en ga douchen).
 • Vieze doucheaccessoires
  Vieze doucheaccessoires kunnen het resultaat van je dagelijkse douchebeurt snel tenietdoen. Natte loofahs, vochtige handdoeken en vochtige badborstels zijn een broedplaats voor bacteriën die een zuivere huid in gevaar kunnen brengen. Je moet tussen twee wasbeurten door altijd zorgen dat je accessoires drogen, gebruik elke keer een schone gezichtshanddoek en als je een loofah gebruikt, moet je deze elke drie weken vervangen. Als je van manueel scrubben houdt, kun je de loofah beter helemaal weggooien en een van onze bodyscrubs gebruiken. 

Acne op de rug, schouders en borst behandelen

Puistjes op het lichaam kunnen worden veroorzaakt door dezelfde oorzaken als een probleemhuid in het gezicht, maar ze kunnen moeilijker te verbeteren zijn. Omdat haarzakjes en poriën verder uit elkaar liggen, is de huid op deze plekken over het algemeen harder, waardoor het moeilijk is voor topische producten om in de huid te dringen en net zo snel te werken als bij de probleemhuid in het gezicht.

Hieronder hebben we de beste manieren verzameld waarop je je lichaamsverzorgingsroutine kunt aanpassen om de strijd aan te gaan met puistjes op je rug, schouders, borst en daarbuiten. Voordat je aan de slag gaat, kun je deze video van Natalie bekijken over hoe je een probleemhuid op deze plekken kunt verminderen:

 1. Vermijd romige bodywash
  De huid op je rug heeft meer zweet- en vetklieractiviteit dan elders op het lichaam, maar het is ook het gebied dat het minst grondig gereinigd wordt. Dit komt doordat het moeilijk is om onbereikbare plekken te bereiken, zoals de huid tussen je schouderbladen. Om te beginnen raadt Natalie aan om romige bodywash te vermijden en te kiezen voor producten die krachtige ingrediënten bevatten zoals salicylzuur, glycolzuur (een AHA die dode huidcellen oplost om puistjes te voorkomen) of melkzuur (een zachte AHA die de huid gladder maakt en puistjes voorkomt). Reinigers voor acne in het gezicht zijn ook veilig en effectief op de borst, rug en armen. Probeer de Acne Advanced Cleansing Foam of de Mangosteen Daily Resurfacing Cleanser. Als je een gevoelige huid hebt, probeer dan de Kombucha Microbiome Foaming Cleanser, omdat je hiermee op een mildere manier kunt reinigen. GQ raadt ook aan om een reinigingsspons met lange steel of een lichaamsborstel te gebruiken om alle plekjes te bereiken.
 2. Licht hydrateren
  Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt om de al vette en acnegevoelige huid te hydrateren, is het een huidverzorgingsstap die je niet mag overslaan - zelfs niet als je te maken hebt met lichaamsacne. Minder vocht op de huid kan er namelijk voor zorgen dat de talgklieren meer porie-verstoppende talg produceren in een poging om soepel te blijven. De vochtbarrière van je huid intact houden is essentieel om hydratatie vast te houden en je poriën te beschermen tegen bacteriën en andere acne-veroorzakende irriterende stoffen. Toch zijn niet alle moisturizers hetzelfde. Net als bij je body wash, moet je rijke crèmes voor de droge huid vermijden en in plaats daarvan kiezen voor een lichte lotion die je huid gehydrateerd houdt en de talghuishouding in balans. Natalie raadt de Clear Skin Probiotic Moisturizer aan om een probleemhuid te zuiveren en verstopte poriën te minimaliseren. 
 3. Onzuiverheden behandelen
  Dezelfde spot treatments die je voor je gezicht gebruikt, kun je ook voor je rug, borst en schouders gebruiken. Experts zijn het erover eens dat producten die acnebestrijdend salicylzuur bevatten je beste kans zijn tegen vlekken op je lichaam; dit superingrediënt maakt niet alleen verstopte poriën schoon, maar helpt ook voorkomen dat puistjes terugkomen. Bij regelmatig gebruik heeft het de kracht om je huid voorgoed helder en puistjesvrij te houden. Plus: in tegenstelling tot benzoylperoxide is salicylzuur extreem zacht en bleekt het je kleding niet. Bij het kiezen van de juiste spot treatment raden we aan te kiezen voor producten met een lichte maar romige consistentie die je gemakkelijk over je rug, borst en schouders kunt verdelen.

  Voor spot treatments kun je het Charcoal & Black Seed Clay Masque proberen om onzuiverheden te verwijderen en de huid een verfrist gevoel te geven. Daarnaast is het Acne Advanced Clarifying Masque een twee-in-een masker dat krachtige ingrediënten gebruikt om de zichtbaarheid van huidige puistjes te verminderen en toekomstige puistjes te voorkomen. Een andere geweldige optie om de zichtbaarheid van je puistjes te verminderen is het Clear Skin Probiotic Masque.

  Een van onze klanten, Megan, vertelt over het Clear Skin Probiotic Mask: "Ik kon niet geloven hoeveel beter mijn huid eruit zag na slechts twee of drie keer gebruik. Ik ben geobsedeerd. Ik heb een vette, gemengde huid en het helpt hydrateren en de roodheid te verminderen. Mijn huid voelt ook zo zacht aan. Het voelt echt als een schoonheidsbehandeling. Ik kan niet blijer zijn met mijn aankoop."
 4. Donkere vlekken vervagen
  De huid op je rug is veerkrachtiger en heeft een langzamere celvernieuwing dan de gezichtshuid. Dit langzamere genezingsproces verhoogt het risico op littekens van acne op het lichaam en vertraagt het vervagen van pigmentvlekken. De neiging van de huid aan de achterkant om langzaam te genezen en vatbaarder te zijn voor littekens, maakt het extra belangrijk om niet te pulken, knijpen of krabben aan puistjes. Als je toch aan die drang toegeeft, ga dan de effecten tegen door onmiddellijk een serum aan te brengen zoals het Bright Skin Licorice Root Booster-Serum. Dit serum helpt de huid er helderder uit te zien en brengt de verstopte poriën in balans.
 5. Plan een behandeling van de rug
  Acne behandelingen zijn niet alleen voor het gezicht. In feite bieden veel salons nu behandelingen voor de rug aan om specifiek de moeilijk bereikbare plekjes aan te pakken die je thuis niet kunt aanpakken. Deze professionele behandelingen reinigen je huid niet alleen op een dieper niveau, maar ze omvatten ook een professionele peeling en extracties om de celvernieuwing te stimuleren en verstopte poriën te zuiveren. 

  Als je je zorgen maakt over rugacne, kijk dan naar Natalie in deze In The Mix-video waarin ze uitlegt hoe je het uiterlijk van "bacne" kunt verhelpen.

Nu je weet hoe je van acne op je nek, rug en schouders afkomt, willen we het hebben over puistjes op je taille. Hier wordt zelden over gesproken, maar puistjes komen vaak voor op de taille door strakke kleding of andere factoren. Laten we hier eens naar kijken.

Hoe kom je van puistjes op je taille af?

Soms zitten we opgescheept met onverwachte puistjes, niet alleen op ons gezicht maar ook op onze taille. Hier volgt een overzicht van wat je moet weten:

Oorzaken van puistjes op je taille

Nauwsluitende kleding

Nauwsluitende kleding, zoals trainingskleding en sportkleding, kan bijdragen aan huidproblemen door meer zweet en wrijving. Wanneer deze kleding nauw aansluit op het lichaam, wordt het zweet tegen de huid gedrukt, waardoor een vochtige omgeving ontstaat die de poriën kan verstoppen en de groei van bacteriën kan bevorderen. Daarnaast kan de constante wrijving van strakke stoffen de huid irriteren, waardoor puistjes ontstaan, vooral rond de taille. Deze combinatie van zweet, bacteriën en wrijving verstoort de natuurlijke balans van de huid en leidt vaak tot puistjes op de plekken waar de kleding het strakst zit. Om deze effecten tot een minimum te beperken, is het essentieel om ademende, vochtafvoerende stoffen te kiezen en direct na het sporten te douchen.

SLS'en in shampoos en doucheproducten

Natriumlaurylsulfaten (SLS'en), die vaak voorkomen in shampoos en doucheproducten, kunnen hard zijn voor de huid. Deze ingrediënten zijn effectieve reinigingsmiddelen, maar kunnen de natuurlijke oliën van de huid verwijderen, wat leidt tot droogheid en irritatie. Wanneer de huid te droog en geïrriteerd wordt, kan dit leiden tot een overproductie van talg, waardoor poriën verstopt raken en puistjes ontstaan.

Vochtige, onzuivere sponzen en loofahs

Het gebruik van vochtige, onzuivere sponzen en loofahs kan aanzienlijk bijdragen aan huidproblemen. Deze voorwerpen kunnen bacteriën en schimmel bevatten als ze niet goed worden schoongemaakt en gedroogd na elk gebruik. Bij gebruik op de huid brengen ze deze micro-organismen over, wat leidt tot infecties en verstopte poriën. De wrijving van het schrobben met vervuilde sponzen en loofahs irriteert de huid nog meer, wat leidt tot puistjes.

Wasmiddelresten

Wasmiddelresten op kleding kunnen ook een verborgen boosdoener zijn bij huidirritatie en puistjes. Veel wasmiddelen bevatten geurstoffen, kleurstoffen en agressieve chemicaliën die na het wassen in de stofvezels kunnen achterblijven. Als deze kleren in contact komen met de huid, vooral op plekken waar wrijving of zweet is, kunnen ze allergische reacties, uitslag en puistjes veroorzaken. Door te kiezen voor hypoallergene, geurvrije wasmiddelen en te zorgen voor een grondige spoelcyclus kun je deze effecten verminderen.

Bekijk hieronder hoe Natalie de beste producten voor het behandelen van puistjes op de taille beschrijft.

Inzicht in deze verschillende oorzaken is cruciaal bij het bepalen van de juiste aanpak om puistjes op je taille te behandelen en te voorkomen.

Wil je meer weten over lichaamsacne? Kijk op onze spa locator en kom meer te weten bij de dichtstbijzijnde erkende Eminence Organics Spa Partner.