Meteen naar de content

Charmant ouder worden


Dat ‘wijsheid komt met de jaren’ weten we allemaal. Dat we aan schoonheid inboeten eveneens. Of toch niet? Het is maar hoe we het willen zien. Diegene die leeft ontkomt niet aan veroudering, maar is dat erg? Willen we krampachtig onze jeugd vasthouden, of onze veroudering accepteren?

We zijn een nieuw tijdperk ingegaan. Het tijdperk dat het natuurlijke verouderingsproces viert en de veranderingen die het met zich meebrengt omarmt. In plaats van te concentreren op verjongen is het tijd om te concentreren op het gezond en stralend houden van je huid, ongeacht je leeftijd.

Hoe je huid veroudert

Net als de rest van het lichaam, wordt onze huid met de tijd ouder. Voor sommigen is het verouderingsproces langzaam en gestaag, terwijl het voor anderen in een snel tempo kan verlopen. De mate van veroudering van de huid verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je genetische materiaal, levensstijl en blootstelling aan omgevingsstressoren.

Twee verouderingsprocessen

Naarmate we ouder worden, verouderen onze lichamen mee.

Dit proces - ook wel intrinsieke veroudering genoemd - is een continu proces waardoor onze cellulaire en biologische functies trager worden.

Na verloop van tijd begint de sterke en flexibele matras van de huid te verzwakken en worden hyaluronzuur, elastine en collageen op natuurlijke wijze uitgeput.

Ons lichaam is ook onderhevig aan extrinsieke veroudering veroorzaakt door blootstelling aan omgevingsstressoren. Deze omvatten levensstijlkeuzes zoals roken, slecht dieet en gebrek aan lichaamsbeweging, evenals externe factoren zoals vervuiling, blauwlichtstraling en UV-stralen van de zon.

Intrinsieke veroudering is goed voor slechts 10 procent van de huidveranderingen; de resterende 90 procent wordt veroorzaakt door deze externe invloeden die het verouderingsproces versnellen.

Hoe vindt veroudering van het milieu plaats?

Vervuiling, blauw licht en UV-stralen stellen de huid bloot aan vrije radicalen.

Zie de agressieve moleculen als een soort anti-zuurstofbommen die ontstekingen en schade veroorzaken" Ongecontroleerde vrije radicalen veroorzaken oxidatieve stress die de huid beschadigt, de structurele eiwitten afbreekt en leidt tot voortijdige veroudering.

Inflammaging

Wanneer de huid herhaaldelijk wordt blootgesteld aan vrije radicalen, kan een proces genaamd ontsteking optreden.

Ontsteking is een term die wordt gebruikt om veroudering te beschrijven die wordt veroorzaakt door chronische, aanhoudende, onderliggende ontsteking die uiteindelijk de huid beschadigt. Dit verzwakt de huidstructuur, resulteert in de afbraak van collageen en elastine en tast de barrièrefunctie van de huid aan.

Tekenen van veroudering

Naarmate we ouder worden, is het normaal dat onze jaren op ons gezicht verschijnen. Hier zijn een paar tekenen van veroudering die zich ontwikkelen door het verlies van hyaluronzuur, collageen en elastine.

Fijne lijnen en rimpels

Hyaluronzuur, collageen en elastine zorgen voor volume, stevigheid en elastisiteit. Ze geven de huid de dichtheid en veerkracht die typerend zijn voor een jeugdige teint.

Naarmate ze afbreken, verliest de huid vocht, structurele ondersteuning en elasticiteit.

Het veert niet meer terug na herhaaldelijke bewegingen (zoals fronsen en glimlachen), maar vekleeft als het ware waardoor kreukels ontstaan ​​in de vorm van fijne lijnen en rimpels.

Verslapping van de huid

Omdat het kracht verliest, heeft de huid ook meer moeite om de zwaartekracht te trotseren. Een minder elastische huid begint losser te worden, vooral rond de kaaklijn en de nek.

Wanneer het fundament minder wordt, zien we wallen ontstaan, het weefsel rond de ogen losraken en een algehele hangende uitstraling voor het hele gezicht."

Hyperpigmentatie

Een ander teken van huidveroudering is hyperpigmentatie in de vorm van zon- en ouderdomsvlekken.

Bij veroudering van de huid worden deze donkere vlekken meestal veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan de zon.

Wanneer geconfronteerd met UV-stralen, beschermt de huid zichzelf door de productie van een pigment genaamd melanine te activeren. Naarmate de tijd verstrijkt en de melanocyten van de huid (de cellen die melanine produceren) steeds opnieuw worden gestimuleerd, beginnen ze zich te overproduceren en veroorzaken ze afzettingen van pigment op het huidoppervlak.

Hoe een gezonde huid te onderhouden

Hoewel we de tijd niet kunnen terugdraaien, kunnen we wel invloed uitoefenen.

Er zijn verschillende manieren om de verouderende huid in goede conditie te houden, waaronder een gezonde levensstijl, een uitgebalanceerd dieet en resultaatgerichte huidverzorging.

Gezonde levensstijl

Een van de beste manieren om de zichtbare tekenen van ontsteking te minimaliseren, is door stress te verminderen.

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat mensen met veel stress kortere telomeren hebben, waardoor cellen sneller sterven of beschadigd raken.

Het aannemen van gezonde gewoonten zoals regelmatige lichaamsbeweging, meditatie en een slaapschema kan helpen stress te verlichten en zo vroegtijdige veroudering tegengaan.

Gebalanceerde voeding

Een andere manier om je huid charmant te laten verouderen, is door je voeding aan te passen. Suiker, zout en alcohol zijn belangrijke boosdoeners van vroegtijdige veroudering - en kunnen gemakkelijk worden verminderd. Zet antioxidantrijke voedingsmiddelen zoals bessen en bladgroenten in om je lichaam te helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. En drink voldoende water om je huid (en lichaam) gehydrateerd en gezond te houden.

Huidverzorging

Je kunt zichtbare tekenen van veroudering minimaliseren met actuele huidverzorging.

Het aanbrengen van huidverzorgingsproducten die vocht herstellen, antioxidantrijke ingrediënten leveren en een gezonde celvernieuwing bevorderen, zijn de sleutel om de huid jeugdig te houden.

Hier zijn een paar ingrediënten om op te letten bij het selecteren van producten voor je huidverzorgingsroutine:

• Vitamine C

• Natuurlijk Retinol-alternatief

• Botanische peptiden

• Adaptogenen

• AHA's (alfa-hydroxyzuren)

Klaar om gracieus te verouderen?

Voor een huidverzorgingsroutine en behandeling op maat: plan een consult bij een erkende schoonheidsspecialiste bij een van onze  Eminence Organics Patrners bij jou in de buurt.