Meteen naar de content

Hoe ontstekingen en stress je huid voortijdig verouderen


Niets wat meer tekent dan stress. Van rimpels tot puistjes, van eczeem tot een vermoeide uitstraling, stress is vaak de eerste en grootste boosdoener. Interne en externe stressoren kunnen namelijk een ontstekingscyclus veroorzaken die deze problemen veroorzaken en de huid voortijdig verouderen.

Ontsteking is een afweermechanisme. Het dient als de natuurlijke manier van het lichaam om zichzelf te beschermen tegen verwondingen en infecties. Wanneer het echter in een aanhoudend optreedt, kan het schade veroorzaken die je huidcellen belast en het verouderingsproces versnelt.

Er zijn twee vormen van ontstekingen die de huid kunnen beïnvloeden: de acute en de chronische vorm.

Acute ontsteking;

Dit is een onmiddellijke reactie van je lichaam op negatieve stimuli. Deze start meteen na een stressprikkel en houdt meestal enkele dagen aan.

Denk maar aan een bult op je knie als je bent gevallen. Zwelling, pijn, warmte en roodheid zijn daar de kenmerken van. Het lichaam reageert namelijk op de verwonding door er vocht en een legertje witte bloedcellen naar toe te sturen om het zo snel mogelijk te repareren.

Chronische ontsteking:

Een chronische ontsteking, ook wel laaggradige ontsteking genoemd, stopt echter niet. Omgevingsstressoren en ongezonde leefgewoonten zijn de oorzaak van dit soort ontstekingsreacties. In dergelijke gevallen blijven negatieve prikkels hangen en veroorzaken een ongezonde sluimerende ontstekingscyclus die grotendeels onopgemerkt blijft.

Neem vervuiling als voorbeeld. Wanneer je dagelijks wordt blootgesteld aan vervuiling, heeft je huid niet de mogelijkheid zichzelf volledig te herstellen en te genezen; als gevolg hiervan bestaat het in een constante staat van milde ontsteking. :

In onze huidige maatschappij worden we overspoeld door stress - of het nu gaat om UV-schade, vervuiling, gebrek aan slaap of slechte voedingskeuzes. Ontsteking is het natuurlijke afweermechanisme van ons lichaam om de effecten van deze stressoren te bestrijden. Naarmate we ouder worden, wordt ons lichaam minder efficiënt in het 'uitschakelen' van de ontstekingsreactie en gaat het lichaam in een chronische, lichte ontstekingsstatus die weefsel geleidelijk beschadigt. Uiteindelijk raakt het immuunsysteem uitgeput.

Resultaten van de verouderende kenmerken hiervan zijn een verzwakte huidstructuur, afbraak van collageen en elastine en een verminderde barrière functie van de huid.

Externe stressoren zoals vervuiling, chemicaliën, kunstmatige geurstoffen en zelfs weersveranderingen initiëren een sleutelenzym in de huid, COX-2 genaamd. Je kunt dit enzym zien als een alarmsysteem - het identificeert een bedreiging en initieert een ontstekingsreactie.

Meestal neemt de dreiging af en wordt het alarm uitgeschakeld. Als de dreiging echter aanhoudt, wordt het alarm steeds opnieuw geactiveerd totdat het uiteindelijk gewoon aan blijft. Hierdoor blijft de huid in een constante toestand van lichte ontsteking die de huidcellen blijft beschadigen.

Ontsteking veroorzaakt een aantal huidveranderingen die het verouderingsproces versnellen.

Uitdroging

De primaire functie van hyaluronzuur is om water op te vangen en vast te houden om je weefsels goed gesmeerd te houden. Deze krachtige bevochtiger kan tot 1000 keer zijn gewicht in water vasthouden en is van cruciaal belang om je huid gezond en gehydrateerd te houden.

Naarmate je ouder wordt, raakt de voorraad hyaluronzuur van je huid op natuurlijke wijze uitgeput (tot 50 procent tegen de leeftijd van 40 jaar!). Chronische ontsteking veroorzaakt door blootstelling aan omgevingsstressoren versnelt dit proces. Het veroorzaakt een toename van het enzym hyaluronidase dat hyaluronzuur nog verder afbreekt.

Bij gebrek aan voldoende water wordt de huid droog en minder flexibel. Onvoldoende hydratatie draagt ​​bij aan een futloze huid, ongelijkmatige teint en textuur en het ontstaan ​​van fijne lijntjes en rimpels.

  • Collageen en elastine afbraak

Chronische ontsteking beschadigt ook de fibroblasten van je huid. Deze cellen bevinden zich in het bindweefsel van de huid en zijn verantwoordelijk voor de productie van collageen en elastine. Fibroblasten geven de huid zijn "spanning" en het vermogen om terug te veren bij herhaalde gezichtsuitdrukkingen.  

Wanneer een ontsteking chronisch wordt, veroorzaakt dit metalloproteïnasen (MMP's) in de huid.

Deze enzymen die zich in de ruimtes tussen huidcellen bevinden, breken eiwitten zoals collageen en elastine af en remmen hun productie.

Omdat collageen en elastine sneller worden afgebroken dan ze worden gerepareerd en vervangen, verliest je huid stevigheid en elasticiteit.

Wanneer MMP's steeds opnieuw worden geactiveerd, breken ze de structurele eiwitten van de huid in een snel tempo af. Met zo'n snelheid is het moeilijk voor de fibroblasten van je huid om de collageen aanmaak bij te houden. Omdat collageen en elastine sneller worden afgebroken dan gerepareerd en vervangen, verliest je huid stevigheid en elasticiteit.

Glycatie

Je huid krijgt zijn vorm en volume van vetcellen. Als je jong bent, zijn deze cellen overvloedig (denk aan mollige babywangen), maar na verloop van tijd raken ze op natuurlijke wijze uitgeput. Naarmate je huid haar vermogen om vet op te bouwen en vast te houden verliest, wordt deze steeds minder dik.

Ontsteking verergert dit doordat het  glycatie veroorzaakt. Dit is een versuikering (denk aan suiker dat je in een pannetje warm maakt en stroperig wordt)  Door dit proces gaat de suiker in je bloedbaan naar vetten en eiwitten en produceert schadelijke vrije radicalen genaamd geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE's). Naarmate AGE's zich ophopen, beschadigen ze de cellen om hen heen en zorgen ze ervoor dat je huid ouder wordt.

Wanneer glycatie je vetcellen aanvalt, worden ze misvormd. Als je gezicht volume verliest, kan het er vlak en ingevallen uit gaan zien. De mollige wangen die typerend zijn voor jeugdigheid, maken uiteindelijk plaats voor een meer uitgezakte gezichtsvorm en hamsterwangetjes.

Hoe het uiterlijk van ontstekingen te minimaliseren

Wat kunnen we doen aan ontstekingen? Naast het maken van gezonde levensstijlveranderingen (sigaretten, alcohol en zoete lekkernijen laten staan of sterk verminderen), kunt je actuele huidverzorging toepassen om het uiterlijk van de opgelopen schade te verbeteren.

Advies voor het voorkomen en verminderen van de zichtbare tekenen van ontsteking.

  • Minimaliseer triggers

De eerste stap bij het aanpakken van ontstekingen is het minimaliseren van de triggers ervan. Een van de beste manieren om dit te doen, is met een huidreiniging die ontstekingen veroorzakende onzuiverheden en irriterende stoffen uit de omgeving verwijdert.

“Door de huid te ontgiften, kan de huid letterlijk met een schone lei beginnen. Detox stimuleert een gezondere omgeving voor de huid en kan een verhoogde productie van collageen en elastine stimuleren. Deze veranderingen kunnen helpen de celwerking te verbeteren en de huidbarrière te versterken.

Eminence Organics Birch Water Essence

Je kunt het uiterlijk van ontstekingen kalmeren door de hydratatie vast te houden, een dieet te volgen dat rijk is aan gezonde vetten en verse producten en huidverzorging te gebruiken die zuiverende ingrediënten bevat.

Onze berkenwaterzuiverende essentie bevat berkwater, een krachtpatser sap  boordevol elektrolyten, flavonoïden, aminozuren, eiwitten, enzymen en vitaminen.

Berkenwater is te omschrijven als de sportdrank van de natuur vanwege zijn vermogen om de huidtekorten aan te vullen en de gezondheid te optimaliseren.

Bescherm collageen en elastine

Adaptogenen kunnen veel goed doen.  Deze paddenstoelen, planten en wortels helpen het lichaam (en de huid) zich aan te passen aan veranderingen in zijn emotionele en fysieke toestand. Rijk aan antioxidanten, helpen ze ontstekingen te minimaliseren en vrije radicalen te neutraliseren die collageen en elastine aanvallen.

Reishi-paddenstoelen zijn geweldig voor het stimuleren van het immuunsysteem en de leverfunctie en produceren een ontstekingsremmend effect op het lichaam.

Een van de krachtigste adaptogenen is de reishi-paddestoel. Bekend als de "paddestoel van onsterfelijkheid", komen de superkrachten van deze paddestoel uit meer dan 400 bio-actieve verbindingen.

Je kunt reishi toevoegen aan je huidverzorgingsroutine met de: Pure Forest Collection. Geïnspireerd door de genezende kracht van het bos, bevat elk product in deze collectie adaptogene reishi-paddenstoelen om de huid te beschermen tegen de zichtbare effecten van ontstekingen.

Versterk en herstel je huidbarrière

Je kunt de uitdrogende effecten van ontstekingen tegengaan met botanische middelen die de hydratatie en het vochtgehalte van de huid beschermen. Een ander adaptogeen, de sneeuwpaddestoel, concurreert met hyaluronzuur in zijn vermogen om de huid te hydrateren.

Deze gelatineuze paddestoel, ook bekend als een "super-bevochtiger", bevat hoge niveaus van polysachariden die helpen het vocht diep in de huid te trekken. Het houdt tot 500 keer zijn gewicht in water vast, maar de kleine deeltjes kunnen dieper in de huid doordringen dan hyaluronzuur, waardoor het een nog krachtigere hydratatie kan bieden.

Dit diep hydraterende ingrediënt is ook te vinden in de Birch Water Purifying Essence, Snow Mushroom & Reishi Masque en Snow Mushroom Moisture Cloud Eye Cream. Samen helpen deze producten de huid te hydrateren die water en vocht heeft verloren door ontsteking.