Meteen naar de content

Hoe ziet een zonbeschadigde huid eruit?


Jarenlang buiten in de zon doorbrengen eist zijn tol op onze huid. De uren en dagen dat we aan de weerselementen zijn blootgesteld, zijn te zien aan donkere vlekken, rimpels, een verslapte huid en verkleuringen. Helaas voor zonaanbidders kan schade door de zon de huid vroegtijdig verouderen en het risico op huidkanker verhogen. Lees verder voor de meest voorkomende tekenen en symptomen van zonneschade aan gezicht en lichaam en om te ontdekken hoe je de huid kan herstellen.

Zonneschade aan het gezicht: Tekenen en symptomen om op te letten

In tegenstelling tot normale veroudering, die wordt bepaald door je leeftijd en genetica, treedt schade door de zon op wanneer UV-licht van de zon de structuur van de huid permanent verandert. Symptomen zijn onder andere:

Ruwe, droge huidtextuur

Na vele jaren blootstelling aan UV-straling kun je textuurveranderingen in de huid ontwikkelen. Dit kan zich uiten in schilferende plekken en een ruwe huid die dikker en meer verheven is. Volgens de American Academy of Dermatology Association kun je diepe lijnen of droge, schilferige plekken zien die actinische keratosen (AK's) worden genoemd, wat voorstadia van kanker zijn. Dit type zonschade kan ook leiden tot huidkanker, aangezien AK soms verandert in een type huidkanker dat plaveiselcelcarcinoom wordt genoemd. Als je veranderingen in je huid in de gaten houdt en een arts raadpleegt, kun je mogelijke huidkanker vroegtijdig herkennen.

Rimpels en fijne lijntjes

Langdurige veranderingen in het collageen van de huid, dat de huid haar elasticiteit geeft, kunnen een symptoom zijn van schade door de zon. Deze veranderingen kunnen fijne lijntjes, rimpels en een verdikte huidstructuur zijn. Helaas veroudert je huid voortijdig door langdurige blootstelling aan UV-stralen, waardoor collageen en huidelasticiteit verloren gaan. In feite wordt maar liefst 90% van de zichtbare veroudering veroorzaakt door blootstelling aan UV-stralen. 

Verslapte, losse huid

Elastine en collageen zijn twee eiwitten in de huid die achteruitgaan, niet alleen door het natuurlijke verouderingsproces, maar na verloop van tijd ook door externe factoren. Deze factoren zijn onder andere te veel blootstelling aan de zon en keuzes in levensstijl zoals slechte voeding, overmatig alcoholgebruik en roken. Deze afbraak van de collageen- en elastineproductie veroorzaakt een losse, verslapte huid.

Spataders

Als het collageen verslechtert, leidt de fragiele collageenstructuur tot verminderde druk rond de bloedvaten en verminderde elasticiteit van de huid. Door deze verandering is de kans groter dat spataders aan het huidoppervlak verschijnen als een netwerk van rode, paarse en blauwe lijnen die doen denken aan een spinnenweb.

Een rode teint

Een rode teint kan erfelijk zijn. Het kan echter ook worden veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon. Een rode huid wordt gekenmerkt door een roodachtig uiterlijk en een huid die er oneffen uitziet, vlekkerig is of gebroken haarvaatjes heeft.

Hyperpigmentatie

Ongelijkmatige huidpigmentatie (of hyperpigmentatie) is een brede term die verwijst naar een ongelijkmatige huidskleur of het verschijnen van donkere vlekken. Bij een ongelijkmatige teint zie je dat delen van de huid verkleurd of donkerder zijn geworden, veroorzaakt door zonneschade of genetische oorzaken. Huidpigmentatie kan worden gecategoriseerd als een verhoogde laesie (papule of plaque) of een vlakke laesie (patch of macule). 

Een ander type hyperpigmentatie komt voor bij moedervlekken. Elke abnormale verandering in je huid is een goede reden om een arts te raadplegen om te controleren op tekenen van huidkanker. Een plekje dat licht van kleur was toen je het voor het eerst opmerkte in je 30e kan later in je leven van uiterlijk veranderen. Houd deze donkere vlekken in de gaten en ga naar je huisarts als je veranderingen in kleur, textuur, grootte of vorm opmerkt.

Donkere vlekken, ook wel zonnevlekken, levervlekken of lentigines genoemd, zijn nog een andere vorm van hyperpigmentatie. Ze zien eruit als extra grote sproeten of platte bruine vlekken. Ze ontstaan door chronische blootstelling aan UV-licht en verschijnen meestal op je armen, benen, gezicht, handen, hals en decolleté. Dit is anders dan huidpigmentatie die optreedt wanneer cellen beschadigd raken, waardoor de melanineproductie afneemt.

Als je een van deze huidproblemen hebt opgemerkt, lees dan verder om erachter te komen hoe je je huid kunt beschermen tegen verdere schade door de zon en hoe je de gezondheid van je huid kunt verbeteren.

Je huid beschermen tegen zonneschade

Als je wilt dat je huid er langdurig stralend en gezond blijft uitzien, zijn hieronder zes stappen die je kunt nemen om je huid te beschermen.

Breng elke 2 uur SPF aan

SPF is een preventief middel, maar alleen als je het gebruikt en niet vergeet om het opnieuw aan te brengen. Breng een SPF van 30 of hoger elke twee uur gelijkmatig opnieuw aan. Je zult het misschien vaker moeten aanbrengen als je zweet, je afdroogt of in contact komt met water. 

Beperk tijd buiten en draag beschermende kleding

Beperk je tijd buiten wanneer de zon op zijn hoogtepunt is. De Skin Cancer Foundation zegt dat je je moet bedekken met kleding, hoeden en zonbeschermingsproducten. Zoek ook de schaduw op, vooral als de zon het sterkst is.

Kies een zonbeschermingsproduct met SPF 30 of hoger

Als je één of meer van deze symptomen van een door de zon beschadigde huid herkent, is de eerste stap die je kunt nemen het afremmen van verdere schade. Een van de meest effectieve preventieve formules is SPF. Door SPF in je dagelijkse huidverzorgingsroutine op te nemen, voorkom je de eerste tekenen van huidveroudering en andere schade door de zon met een minimale inspanning. Gebruik dus regelmatig een zonbescherming met een breedspectrum SPF (zonbeschermingsfactor) van 30 of hoger. 

Zoek naar "breedspectrum" op het etiket

Hoewel SPF aangeeft hoe goed de formule je beschermt tegen UVB-stralen, zegt het niets over de bescherming tegen UVA-licht. Daarom is de tweede factor waar je op moet letten bij een SPF een label met de vermelding "breedspectrum". Dit label betekent dat je bescherming krijgt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. UVA-stralen zijn verantwoordelijk voor de tekenen van rimpels en fijne lijntjes. UVB-stralen daarentegen veroorzaken verbranding en huidkanker.

Kies een SPF met hydraterende ingrediënten

Als je een droge huid hebt door blootstelling aan de zon, helpen bepaalde ingrediënten om het vocht te herstellen. Onze Radiant Protection SPF Fluid bijvoorbeeld, hydrateert en voedt de huid en helpt tegelijkertijd de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Je kunt de onderstaande In The Mix-video bekijken voor een snelle opfrisser over hoe je de Radiant Protection SPF Fluid op de juiste manier aanbrengt. 

Controleer je lichaam regelmatig 

Als je uit bad of onder de douche stapt, controleer dan je lichaam van top tot teen om vertrouwd te raken met je huid en te zien of er nieuwe vlekjes verschijnen. Houd bestaande vlekjes ook goed in de gaten en let erop of ze er anders uitzien. Vergeet niet dat een verandering in grootte, vorm, kleur of rand een red flag is die je moet laten controleren door je arts. 

Gebruik producten met vitaminen en antioxidanten

Als je SPF aanbrengt en ook producten gebruikt met vitamines en antioxidanten erin, bescherm je je huid écht tegen de zon. Beschouw vitamine C en E, samen met SPF, als het ultieme schild van je huid tegen milieu-invloeden! Terwijl SPF UVA- en UVB-stralen blokkeert, beschermen de voedingsstoffen in onze serums, zoals het Citrus & Kale Potent C+E Serum, je huid tegen uitdroging door negatieve milieu-invloeden. Dit serum, rijk aan antioxidanten uit citrusvruchten, bladgroenten en avocado, werkt perfect samen met onze SPF-producten om de bescherming van je huid een boost te geven.

Heb je te maken met tekenen van zonneschade? Bekijk ons assortiment zonbeschermingsproducten om jezelf te beschermen tegen schadelijke UV-stralen of bezoek de dichtstbijzijnde Eminence Salon voor hulp bij het identificeren en herstellen van huidbeschadiging.