Meteen naar de content

Zwavel: waarom dit ingrediënt helpt tegen acné


Het worstelen met acne kan aanvoelen als een eindeloze strijd, maar wat als we je vertellen dat er een bewezen ingrediënt is dat het verschil kan maken? Maak kennis met zwavel – een natuurlijk voorkomend element dat al eeuwenlang een held in skincare is. Van zijn antibacteriële krachten tot zijn ontstekingsremmende magie, zwavel biedt talloze voordelen voor de huid die vatbaar is voor acne. Laten we de wetenschap achter dit krachtige ingrediënt onderzoeken en waarom het een plek verdient in je huidverzorgingsroutine.

Helpt zwavel bij de behandeling van acne?

Hoewel je zwavel misschien kent vanwege zijn kenmerkende geur, werkt het ook als een topische behandeling tegen acne. Net als benzoylperoxide en salicylzuur richt zwavel zich op talg en dode huidcellen door het huidoppervlak uit te drogen en overtollig talg te absorberen, waardoor verstopte poriën effectief worden voorkomen. Hoewel het uitdrogen van de huid intensief kan klinken, is zwavel zacht voor de huid, waardoor het een favoriet is voor mensen met een gevoelige huid.

Bovendien verminderen de exfoliërende eigenschappen van zwavel, die dode huidcellen verwijderen, de kans op verstopte poriën. Zoals de Product Support Representatives van Eminence Organics uitleggen: "Zwavel heeft natuurlijke, antibacteriële, ontstekingsremmende en exfoliërende voordelen om het verschijnen van acne te verminderen." Laten we in detail verkennen hoe zwavel werkt om acne te behandelen.

Hoe werkt zwavel op acne?

Uitdrogend en antibacterieel

Zwavel is een milde maar effectieve behandeling voor acne. Als een uitdrogend en antibacterieel ingrediënt verwijdert het overtollig talg en doodt het bacteriën, waardoor ontstekingen verminderen en vervelende symptomen worden verlicht. Deze dubbele werking helpt de vorming van nieuwe acne te voorkomen en stopt ontstekingen voordat ze beginnen.

Keratolytica

Zwavel werkt als een keratolytisch ingrediënt door de buitenste laag van de huid af te breken en te exfoliëren door dode huidcellen op te lossen. Dit maakt de huid niet alleen gladder en helderder, maar verbetert ook de opname van andere huidverzorgingsproducten, waardoor hun effectiviteit toeneemt.

Laten we dieper ingaan op hoe zwavel effectief verschillende soorten acne aanpakt en behandelt. 

Verschillende soorten acne behandelen met zwavel

Behandeling van milde acne

Volgens Healthline zijn mee-eters en gerstekorrels veelvoorkomende, milde vormen van acne. Ze ontstaan wanneer talg en dode huidcellen de poriën verstoppen. Zwavel pakt deze problemen aan door talg te verminderen en dode huidcellen te verwijderen. Volgens Healthline is zwavel een betrouwbare optie die zonder recept verkrijgbaar is voor deze niet-inflammatoire acnetypes.

Behandeling van matige acne

Matige acne omvat papels en pustels, die ontstaan door een breuk in de poriewanden. Papels zijn klein en stevig, terwijl pustels groter zijn en gevuld met pus. Zwavel is mogelijk niet krachtig genoeg om deze hardnekkigere vormen van acne aan te pakken. Voor matige acne adviseren dermatologen vaak sterkere behandelingen zoals benzoylperoxide.

Behandeling van ernstige acne

Knobbels en cysten vallen onder ernstige acne en ontwikkelen zich diep onder de huid, vaak met aanzienlijke pijn. Zonder recept verkrijgbare producten, inclusief zwavel, zijn doorgaans niet effectief voor deze types. De American Academy of Dermatology raadt voorgeschreven behandelingen aan, zoals antibiotica of isotretinoïne (Accutane) voor ernstige acne.

Geschiktheid voor de verschillende huidtypes

Zwavel is over het algemeen veilig voor een breed scala aan huidtypes, inclusief de gevoelige huid. Zoals met elk actief ingrediënt kan het echter irritatie veroorzaken. Het is raadzaam om te beginnen met een eenmaal dagelijkse toepassing en dit geleidelijk op te voeren naar twee of drie keer per dag. Let goed op mogelijke droogheid of irritatie en pas het gebruik hierop aan.

Zijn er potentiële bijwerkingen?

Zoals eerder vermeld, is zwavel zacht, maar het kan nog steeds droogheid en irritatie veroorzaken. De kenmerkende zwavellucht wordt vaak gemaskeerd in moderne producten, maar het is een goed idee om nieuwe skincare te testen voordat je ze volledig gaat gebruiken.

Aanbevolen producten met zwavel

Zwavel is te vinden in verschillende skincare, van spot treatments tot maskers en cleansers. Onze Product Support Representatives raden de Acne Advanced Clarifying Masque aan, een twee-in-één masker en spot treatment die zwavel bevat met natuurlijke exfoliërende voordelen om de verschijning van acne te verminderen. Dit unieke kleimasker maakt gebruik van krachtige anti-acne ingrediënten om actieve acne te behandelen en toekomstige uitbraken te voorkomen. Drie soorten zuiverende klei zijn gecombineerd om talg te absorberen en een vette glans te verminderen, terwijl verzachtende basilicumolie helpt om bacteriën op huidoppervlak te elimineren. Dit product is ook verkrijgbaar als onderdeel van het Acne Advanced 3-Step Treatment System.

Bezoek je dichtstbijzijnde Eminence Organics Spa Partner om te bepalen welke producten voor jou zullen werken op basis van jouw huidproblemen en huidtype.