Meteen naar de content

Hoe ontstaat acne?


Acne is geen aandoening die bij iedereen hetzelfde is. Afhankelijk van de oorzaak, kan acne zich uiten als af en toe een puistje of als een meer chronisch, levenslang probleem. In feite zal tot 80% van de mensen op een bepaald moment in hun leven last hebben van acne. Een van de beste manieren om acne te bestrijden is door de onderliggende oorzaak aan te pakken. Hier zijn vijf veelvoorkomende oorzaken van acne, samen met onze tips om puistjes voor altijd te verbannen.

Wat veroorzaakt acne?

Zoals International Trainer Brian Goodwin uitlegt, is acne een inflammatoire huidaandoening die wordt veroorzaakt door zaken als overmatige productie van talg, dode huidcellen of schadelijke microben die de huid koloniseren. Om de zaak nog ingewikkelder te maken, kun je te maken hebben met een combinatie van deze problemen. Laten we deze factoren bekijken en bespreken hoe ze een rol spelen bij het ontstaan van uitbraken, onzuiverheden en meer chronische acne: 

 1. Verstopte poriën
  
  Elke puist begint op dezelfde manier: met een verstopte porie. Elke porie bestaat uit een haarfollikel met een talgklier, die een belangrijke functie vervult voor de gezondheid van de huid. Talgklieren scheiden talg af, een wasachtige, olieachtige substantie die helpt om het huidoppervlak te smeren en te verzachten. Hoewel dit noodzakelijk is om de huid goed in balans te houden, kunnen er problemen optreden tijdens dit proces. Wanneer talg langs de follikel naar het huidoppervlak reist, kan het worden geblokkeerd door dode huidcellen die de weg versperren. Acne ontstaat wanneer olie en vuil zich vermengen met gevangen bacteriën, wat leidt tot de infectie en ontsteking die we een puistuitbraak noemen. 
 2. Overmatige talgproductie
  Is je huid extra vet? Vette huid wordt vaak veroorzaakt door een genetische aanleg om het hormoon dihydrotestosteron (DHT) in overvloed te produceren, wat de talgklieren van de huid aanzet tot de productie van meer talg. Talg, vaak gezien als een ergernis voor mensen met een vette huid, speelt een cruciale rol bij het behouden van de vochtbarrière van de huid en het beschermen tegen schadelijke omgevingsfactoren en microben. Wanneer de huid echter te veel olie produceert, vergroten en rekken de poriën uit in een poging het overschot te bevatten. Als overtollige olie vast komt te zitten, kan het zich vermengen met de dode huidcellen en bacteriën die zich in de porie hebben gevestigd, wat leidt tot puistuitbraken. De ernst van je puistuitbraken kan afhangen van de neiging van je lichaam om overtollige olie te produceren.
 3. Bacteriën
  Iedereen heeft acnebacteriën op de huid, maar niet alle acnebacteriën veroorzaken puistjes. Volgens Medical News Today: "Onderzoek suggereert dat de ernst en frequentie van acne afhangen van de bacteriestam." De bacteriestam die bijdraagt aan acne heet Propionibacterium acnes, of P. acnes. Deze bacterie is over het algemeen onschadelijk, maar onder bepaalde omstandigheden (zoals in een verstopte porie, omgeven door olie en zonder lucht) kan het een immuunrespons veroorzaken die leidt tot ontsteking van het omliggende weefsel.
 4. Hormonen

  Hormonen beïnvloeden acne op alle leeftijden, waarbij hormonale schommelingen vaak de talgproductie verhogen en tot puistuitbraken leiden. Veranderingen in de androgeenniveaus van het lichaam, die vaak voorkomen tijdens de puberteit, menstruatiecycli of zwangerschap, kunnen acne veroorzaken. Meestal verschijnt hormonale acne op de onderste helft van het gezicht, zoals langs de kin en kaaklijn. Het is geen geheim dat veel tieners worstelen met acne. Tieneracne, een vorm van hormonale acne, wordt veroorzaakt door veranderende hormonen die de talgproductie beïnvloeden. Het belangrijkste verschil is dat tieneracne nauw verbonden is met de puberteit en vaak verdwijnt bij het begin van de volwassenheid, legt Brian uit. Acne die aanhoudt na de leeftijd van 25 jaar wordt persistent acne genoemd. Tieneracne kan verschijnen op het gezicht, de nek, de borst en de rug, terwijl volwassen acne vaker gelokaliseerd is op het gezicht.

  Zoals Brian uitlegt, kunnen hormonale schommelingen de samenstelling van talg veranderen, zoals vetzuren en triglyceriden. Bovendien beïnvloeden hormonen de snelheid van celdeling en de ontstekingsreactie van de huid, wat leidt tot verstopte poriën en mogelijke infecties.

 5.  

  Genetica
  Helaas speelt je onvermijdelijke genetische aanleg vaak een rol bij puistuitbraken. Sommige mensen zijn genetisch vatbaarder voor ontsteking van hun talgklieren door hormonen, olie en bacteriën. De kans is groot dat als een van je ouders matige tot ernstige acne had, jij ook symptomen zult ervaren.

Behandeling van acne

Een van de beste manieren om de oorzaken van acne aan te pakken is via je huidverzorgingsroutine. Om je huid helder en vrij van onzuiverheden te houden, raden we aan om ons Acne Advanced 3-Step Treatment System te gebruiken. De producten in deze innovatieve collectie zijn ontworpen om acne te behandelen en toekomstige puistuitbraken te voorkomen, met resultaten binnen slechts 28 dagen.

Voor de beste resultaten, neem contact op met je favoriete Eminence Organics Spa Partner voor een consultatie of een acne-gezichtsbehandeling om een routine op maat te krijgen, afgestemd op de unieke behoeften van jouw huid.

Heb jij last van acne? Hoe heeft het jou beïnvloed en wat heeft jou geholpen om verlichting te vinden? We horen graag je verhaal. Deel het met ons in de reacties en doe mee aan het gesprek op sociale media.