Meteen naar de content

Krijg je puistjes van chocolade?


Chocolade is een van de oudste voedingsmiddelen ter wereld en staat aan de basis van talloze desserts. Het is duidelijk dat we van chocolade houden. Ondanks onze obsessie heeft chocolade een negatieve reputatie, omdat het zou zorgen voor acné. Maar is dat ook zo? We onderzochten het effect van chocolade op onze huid. 

Veroorzaakt het eten van chocolade acné?

Voordat we ingaan op de details, moet je er rekening mee houden dat de meeste studies zijn gericht op mannelijke proefpersonen. Veel onderzoekers richten zich op jonge leeftijdsgroepen en houden zich in de eerste plaats bezig met mensen met een acnégevoelige huid.

Laten we beginnen met het goede nieuws. Gelukkig zijn veel onderzoekers het erover eens dat chocolade in principe geen acné veroorzaakt. Het is eerder zo dat te veel voedsel met een hoge glycemische index triggert. Als je dermatoloog vaststelt dat je voedingspatroon van invloed is op je acné, dan wil je waarschijnlijk graag weten welke voedingsmiddelen je beter kunt laten liggen. Chocolade zou op die lijst kunnen staan. Er zijn talloze oorzaken van acné, dus breng een bezoek aan je dermatoloog voor je je voedingspatroon verandert.

De relatie tussen chocolade en acné

Door naar het slechte nieuws. Hoewel chocolade in principe geen acné veroorzaakt, toont ten minste één onderzoek een verband aan tussen chocolade en 'de verergering van acné'. Deze studie bevestigt een 'dosisafhankelijke' relatie tussen chocolade en acné. Met andere woorden ontdekten onderzoekers dat hoe meer chocolade wordt gegeten, hoe erger de acné werd. Hoewel we over dat onderwerp nog meer onderzoek nodig hebben, laten deze gegevens een mogelijk verband zien tussen chocolade en acné.

Welk voedingspatroon veroorzaakt acné? 

Dus als chocolade acné verergert, maar het niet per se veroorzaakt... Wat veroorzaakt dan het opdoemen van puistjes? Zoals gezegd, is het binnenkrijgen van suikers in de chocolade meer van invloed dan de cacao zelf. Als chocolade wordt gecombineerd met andere hoge glycemische voedingsmiddelen met suiker en koolhydraten, dan kan dat voedingspatroon mogelijk acné veroorzaken. Wat houdt dat in? In plaats van naar chocolade te wijzen als boosdoener, kun je de rest van de dag je inname van toevoegde suikers en koolhydraten in de gaten houden om acné te voorkomen of niet te verergeren.

Wat is een hoog glycemisch voedingspatroon?

Voor de meeste mensen speelt algehele voeding een grote rol bij puistjes en het eten van chocolade is slechts een klein onderdeel van de puzzel. Hoge glycemische producten zitten vol met suiker, koolhydraten en vet - denk aan suikerhoudende dranken, zoete lekkernijen en verwerkt brood, ontbijtgranen en pasta - en kunnen een verhoogde talgproductie veroorzaken en je bloedsuikerspiegel snel verhogen. Deze reacties leiden tot een vette huid en ontstekingsreacties in het lichaam. Lage glycemische voedingsmiddelen bevatten juist veel groenten, zoals vers fruit en bonen. Bevindingen suggereren dat het volgen van een laag glycemisch dieet de hoeveelheid acné die je hebt kan verminderen.

Als je dermatoloog denkt dat je acné verband houdt met je voeding, kan hij of zij een laag glycemisch dieet voorstellen waarbij je je suikerinname en koolhydraatconsumptie controleert. Door een voedingsdagboek bij te houden om bij te houden hoe voedselkeuzes je huid beïnvloeden, kunt je ook gemakkelijk inzicht krijgen in de triggers voor jouw huid. De huid van iedereen is anders, dus raadpleeg altijd een dermatoloog voordat je grote veranderingen in je dieet aanbrengt. 

Vrouw staren in de spiegel

Hoe je chocolade kiest die het beste is voor je huid

Wat als je af en toe een hapje niet kunt weerstaan? We raden aan om chocolade te kiezen met minder geraffineerde suiker en een korte ingrediëntenlijst. De beste keuze is een antioxidantrijke, donkere chocolade met minimaal 70% cacao. Melkchocolade en witte chocolade bevatten juist meer suikers en andere toevoegingen.

Onthoud de volgende tips bij het kiezen van pure chocolade van hoge kwaliteit:

  • Pure chocolade van hoge kwaliteit vermeldt cacao als eerste ingrediënt
  • Laat pure chocolade met suiker als eerste op de ingrediëntenlijst achterwege
  • Vermijd pure chocolade met melk, kunstmatige smaakstoffen of transvetten (deze kunnen verschijnen als gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde olie) op de ingrediëntenlijst
  • Het kiezen van een fair trade en biologisch chocoladeproduct zorgt ervoor dat de boeren die hebben gewerkt om de cacaobonen veilig te stellen ervoor worden betaald. Bovendien zijn je bonen minder snel blootgesteld aan pesticiden of vervelende chemicaliën.