Meteen naar de content

De Acné Face Map: wat vertellen puistjes je?


We kennen allemaal het gevoel van een opdoemende puist. De constatering, daarna de wanhoop. Why me? Maar er komt meer kijken bij puistjes dan je op het eerste gezicht zou denken. Waar ze op je gezicht verschijnen, kan de sleutel zijn om ze voorgoed te stoppen. Met deze Acné Face Map helpen we je gezicht ontcijferen en laten we je zien wat je puistjes je vertellen.

 

Oké, je vraagt je dus af wat je puistjes je vertellen. Puistjes kun je krijgen op je haarlijn, neus, wangen, voorhoofd, kin en kaak. Waar ze opdoemen, kan verschillende oorzaken hebben. De Acné Face Map toont je de oorzaak van elke uitbraakzone en geeft ook een aantal tips over wat je kunt doen om ze te minimaliseren. 

Verschillende gebieden van de Acné Face Map

Haarlijn: ophoping van skincare producten

Puistjes op de haarlijn zijn vaak te wijten aan een ophoping van skincare producten en staat beter bekend als 'pommade acné'. De oliën en chemicaliën in shampoo en make-upresten kunnen zich ophopen op het huidoppervlak, wegzinken in de poriën en deze uiteindelijk verstoppen. De meest voor de hand liggende boodsdoener is het dragen van haarbanden, bandana's, hoeden, petten en mutsen. Puistjes op de haarlijn kunnen ook te wijten zijn aan hormonen (puberteit, menstruatiecyclus, zwangerschap). Soms kan het te vaak wassen van je gezicht de huid uitdrogen, de huidbarrière verstoren en overmatige talgproductie veroorzaken.

Voorhoofd: ongezond eten en stress

Heb je last van puistjes op je voorhoofd? Ongezond eten en stress dragen daar vaak aan bij. Je voorhoofd is gekoppeld aan je spijsvertering en zenuwstelsel en is daardoor vatbaar voor voeding en stressgerelateerde puistjes. Een andere reden is een pony die je voorhoofd bedekt. Als je haar vaak vettig is, kan het tegen de huid schuren. Dat zorgt voor huidirritatie en puistjes.

Neus: bacteriën en ophoping van overtollige olie

De neus heeft meestal grotere poriën in vergelijking met andere delen van het gezicht. Een grotere poriegrootte maakt de poriën gevoeliger voor een opeenhoping van overtollige olie. In combinatie met bacteriën kan dat zorgen voor acné. 

Wangen: mobiele telefoon en kussensloop

Als er vlekken op je wangen verschijnen, kan dat liggen aan je mobiele telefoon en kussensloop. Je telefoon verzamelt door de dag heen bacteriën die slecht zijn voor je huid. Daarom is het een must om hem soms schoon te maken, ook al lijkt het alsof-ie al schoon is. Je kussensloop is een paradijs voor bacteriën, dus verschoon ze vaak genoeg.

Kin en kaaklijn: hormonen

Volgens de Acné Face Map zorgen hormonen voor puistjes op je kin en kaaklijn. Hormonale acné wordt veroorzaakt door een overvloed aan hormonen als gevolg van menstruatie, zwangerschap en verhoogde androgeenspiegels. Deze schommelingen resulteren in ontstekingen, overtollige talgproductie en verstopte huidcellen. Hoewel hormonale acné tijdens de puberteit vaak in de T-zone opdoemt, komt het bij volwassen meestal voor op de kin en kaaklijn.

Manieren om acné te behandelen

Los van de ingrediënten die hoe dan ook een positieve werking hebben voor mensen met acné, kun je ook een routine creëren op basis van waar ze opduiken. Op je voorhoofd kun je kiezen voor het Clear Skin Willow Bark Booster-Serum. Dit serum biedt zachte exfoliatie en zorgt voor meer elasticiteit van de huid. Het levert ook antioxidanten om de huid er gerevitaliseerd uit te laten zien voor een helder ogende teint. Het Clear Skin Willow Bark Booster-Serum kan ook het neusgebied behandelen.  

Voor het gebied rondom je neus raden we het Acne Advanced Clarifying Masque aan. Dit 2-in-1 masker bevat exfoliërende voordelen om verstopte poriën aan te pakken. De Clear Skin Willow Bark Exfoliating Peel kan ook op de neus worden aangebracht, omdat melkzuur en salicylzuur de verwijdering van dode huidcellen versnellen om het huidoppervlak schoon te maken.

Om je gezicht grondig schoon te maken, is het belangrijk om dubbel te reinigen. Dat geldt met name voor je wangen en de huid rond de haarlijn. Verwijder je make-up met de Stone Crop Cleansing Oil. Reinig vervolgens met je favoriete cleanser van Éminence Organics. We bevelen graag het Acné Advanced Cleansing Foam aan. Dat zorgt ervoor dat de huid supergehydrateerd aanvoelt en onzuiverheden reinigt zonder dat de huid droog wordt. Deze dubbele reiningsmethode helpt om elk laatste restje uit de poriën te verwijderen.

De huid op je kin en kaak pak je aan met de Eight Greens Collectie, die is doordrenkt met planten en zaden die van nature veel fyto-oestrogenen en antioxidanten bevatten. 

Manieren om acné te voorkomen

De vervelende puistjes op je voorhoofd kunnen worden verminderd door minder suiker en bewerkt voedsel te eten, veel water te drinken en zeven tot negen uur per nacht te slapen. Om acné op je kin en kaak te voorkomen, is het verstandig om zuivel te laten staan en probiotica aan je dieet toe te voegen. Dat kalmeert ontstekingen en beperkt puistjesproducerende hormonen.

Om acné op je haarlijn te voorkomen, raden we je aan om een dubbele reiniging toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine met de hierboven genoemde producten. Naast het overschakelen op natuurlijke shampoos en conditioners, is het slim ook even geen haarband, hoed of pet te dragen. 

Verander je routine rondom het gebruik van je mobiele telefoon en kussensloop om je wangen schoon te houden. Was je kussensloop om de twee of drie dagen en kies waar mogelijk voor een natuurlijke stof. Na verloop van tijd worden vuil en olie van het kussensloop overgedragen op je huid, waardoor je poriën verstopt raken en puistjes ontstaan. Als je je telefoon altijd tegen je gezicht houdt, reinig dan ook je telefoon om hem vrij te houden van bacteriën, make-up en vuil. Je kunt ook overwegen om extra kussenslopen aan te schaffen voor dagen dat je geen tijd hebt voor de was. Minimaliseer ook het huid-op-telefoon-contact door Bluetooth-oordopjes te dragen.