Meteen naar de content

Acné voorkomen? Lees hier welke voeding wel én niet helpt!


Acné is afhankelijk van een combinatie van genen, hormonen en invloeden uit je omgeving. Maar wat minder bekend is, is dat er een verband bestaat tussen voeding en acné. Dermatologen hebben vaak eliminatiediëten aanbevolen om te erachter te komen welke voedingsmiddelen je huid roder laten worden. Maar hoe zit dat omgekeerd? Bestaat er voeding die acné bestrijdt? We onderzoeken beide mogelijkheden en ontdekken wat wetenschappers zeggen.

Voeding om van te genieten

1. Omega-3 Vetzuren

Omega-3-vetten zijn gezonde, onverzadigde vetten die je immuunsysteem gezond houden en zijn te vinden in:
 • Vette vis, zoals zalm, makreel, ansjovis en forel
 • Eieren
 • Lijnzaad
 • Walnoten
 • Sojabonen en tofu
Verschillende onderzoeken hebben een verband onderzocht tussen een verhoogde kans op acné en het minder eten van vis. Nog een onderzoek toonde aan dat deelnemers die meer vis en zeevruchten aten minder acnésymptomen hadden. Daarbij kun je denken aan mee-eters, puisten en een vette huid. Omega-3-vetzuren worden ook in verband gebracht met een afname van de talgproductie, een factor die bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van acné.
    

2. Groenten en granen: een dieet met een lage GI

Veel wetenschappelijke studies bewijzen dat voedingsmiddelen met een lage glycemische index (GI) een rol spelen in vermindering van puistjes en acné. De GI is een meetsysteem dat voedingsmiddelen rangschikt op basis van hun effect op de bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen met een hoge GI zijn voedingsmiddelen die je moet vermijden voor acné, zoals aardappelen, wit brood, pasta, dadels en friet.

Volgens de Mayo Clinic zijn voedingsmiddelen met een lage GI-index waarvan je kunt genieten:
 • Rijst, inclusief basmati, langkorrelig, bruin
 • Groenten: zoete aardappelen, wortels, broccoli, courgette, bloemkool en selderij
 • De meeste soorten fruit, zoals appels, aardbeien en abrikozen
 • Kikkererwten, linzen, kidneybonen
 • Ontbijtgranen op basis van zemelen, zoals havermout
Groepen die een dieet met een lage glycemische lading volgden, zagen na 12 weken een aanzienlijke verbetering van de ernst van acné in vergelijking met die met een dieet met een hoge glycemie. Interessant is dat één onderzoek zelfs opmerkte dat de grootte van de talgklieren was verminderd bij deelnemers met een dieet met een lage glycemische lading.
Verse groenten

3. Complexe koolhydraten

Genieten van laag glycemische voeding die bestaat uit complexe koolhydraten kan ook het risico op acné-ontwikkeling verminderen. Volgens Healthline.com omvatten complexe koolhydraten:
 • Groente en fruit
 • Noten
 • Volkoren
Verschillende onderzoeken suggereren dat complexe koolhydraten een goede keuze zijn om het optreden van acné te verminderen, terwijl ze ook andere gezondheidsvoordelen hebben, zoals een stabielere energiebron. Aan de andere kant betekent dit het vermijden van hoge glycemische en mogelijk acné-veroorzakende eenvoudige koolhydraten, zoals pasta, witte rijst, wit brood, suiker, frisdrank en zoete koekjes om het risico op puistjes te minimaliseren.
    

4. Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die goed zijn voor je spijsvertering, vooral voor het reguleren van de darmgezondheid. Probiotica hebben invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem en werken vaak aan het reguleren van de immuunrespons op ontstekingsremmers, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen met ontstekingen zoals acné, huidontsteking, rosacea of ​​droogheid als gevolg van een beschadigde huidbarrière. Volgens Harvard Health is een van de beste manieren voor meer probiotic het consumeren van gefermenteerde voeding. Hun lijst met de meest voorkomende voedingsmiddelen die van nature probiotica bevatten om acné te bestrijden, zijn onder meer:
 • Yoghurt
 • Zuurkool
 • Augurken
 • Miso
 • Tempeh
 • Kimchi
 • Zuurdesembrood

5. Thee

Ben jij een theedrinker? Dat is goed nieuws! Vanwege de antioxidanten en vitamines die in veel populaire kruidentheeën worden aangetroffen, is het drinken van thee een populaire manier om acné te verminderen. Matcha, kurkuma, rooibos, munt en kamillethee staan ​​allemaal bekend om hun huidzuiverende potentieel. Van groene thee is ook aangetoond dat het het aantal rode vlekken op de neus en kin vermindert. In een onderzoek onder 80 vrouwen in de leeftijd van 25 – 45 jaar consumeerden deelnemers met acée een cafeïnevrij extract van groene thee en bijna 80% van de deelnemers aan het onderzoek zag een verbetering van hun huid.
    

Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden

Hoewel iedereen anders is, hebben wetenschappelijke studies twijfels over het consumeren van de volgende voedingsmiddelen om acné te verminderen. We raden je aan altijd met je arts of dermatoloog te overleggen voordat je ingrijpende veranderingen in je dieet aanbrengt.

Melkproducten

Veel onderzoeken zijn het erover eens dat het consumeren van melk de huid kan irriteren of kan leiden tot een toename van acné, maar nog steeds is niet duidelijk waarom dit precies is. Eén theorie suggereert dat, aangezien acné kan worden beïnvloed door hormonale onevenwichtigheden, het toevoegen van extra hormonen via dierlijke melk tot puistjes kan leiden. Een studie gaat zelfs zo ver om te zeggen dat 'melk, melkeiwitsupplementen en andere zuivelproducten moeten worden beperkt of volledig moeten worden geëlimineerd' voor mensen met acné. Magere melk is ook in de schijnwerpers gezet vanwege vermoedelijke veranderingen in de bioactiviteit van biologisch actieve moleculen in het productieproces. Er is echter ook gesuggereerd dat gefermenteerde zuivelproducten zoals karnemelk acné juist zouden kunnen helpen, vanwege de bacteriën in deze dranken (zie het stukje over probiotica hierboven). Deze gunstige bacteriën kunnen huidontsteking verminderen en de talgproductie verminderen.

Chocolade

Waarschijnlijk wil je dit niet horen, maar de eeuwenoude overtuiging dat chocolade bijdraagt ​​​​aan acné lijkt helaas waar te zijn. Verschillende onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen het eten van chocolade en het ontwikkelen van puistjes. Eén onderzoek constateerde een statistisch significante toename van acné na consumptie van cacao en zag een toename slechts 48 uur na het eten van chocolade! Er zijn ook verbanden gelegd tussen chocoladeconsumptie en verergering van acné, met meldingen dat het eten van meer dan 100 gram chocolade per week gepaard ging met een toename van de ernst van acné met 29%. Was je verrast door de voeding waarvan de wetenschap zegt dat het perfecte omstandigheden voor acné creëert? Vertel ons in de reacties hieronder of op sociale media welke voedingsmiddelen je vermijdt of eet tegen acné.