Acné voorkomen? Lees hier welke voeding wel én niet helpt!
Voeding om van te genieten
1. Omega-3 Vetzuren
- Vette vis, zoals zalm, makreel, ansjovis en forel
- Eieren
- Lijnzaad
- Walnoten
- Sojabonen en tofu
2. Groenten en granen: een dieet met een lage GI
Veel wetenschappelijke studies bewijzen dat voedingsmiddelen met een lage glycemische index (GI) een rol spelen in vermindering van puistjes en acné. De GI is een meetsysteem dat voedingsmiddelen rangschikt op basis van hun effect op de bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen met een hoge GI zijn voedingsmiddelen die je moet vermijden voor acné, zoals aardappelen, wit brood, pasta, dadels en friet.
Volgens de Mayo Clinic zijn voedingsmiddelen met een lage GI-index waarvan je kunt genieten:- Rijst, inclusief basmati, langkorrelig, bruin
- Groenten: zoete aardappelen, wortels, broccoli, courgette, bloemkool en selderij
- De meeste soorten fruit, zoals appels, aardbeien en abrikozen
- Kikkererwten, linzen, kidneybonen
- Ontbijtgranen op basis van zemelen, zoals havermout
3. Complexe koolhydraten
- Groente en fruit
- Noten
- Volkoren
4. Probiotica
- Yoghurt
- Zuurkool
- Augurken
- Miso
- Tempeh
- Kimchi
- Zuurdesembrood
5. Thee
Ben jij een theedrinker? Dat is goed nieuws! Vanwege de antioxidanten en vitamines die in veel populaire kruidentheeën worden aangetroffen, is het drinken van thee een populaire manier om acné te verminderen. Matcha, kurkuma, rooibos, munt en kamillethee staan allemaal bekend om hun huidzuiverende potentieel. Van groene thee is ook aangetoond dat het het aantal rode vlekken op de neus en kin vermindert. In een onderzoek onder 80 vrouwen in de leeftijd van 25 – 45 jaar consumeerden deelnemers met acée een cafeïnevrij extract van groene thee en bijna 80% van de deelnemers aan het onderzoek zag een verbetering van hun huid.Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden
Hoewel iedereen anders is, hebben wetenschappelijke studies twijfels over het consumeren van de volgende voedingsmiddelen om acné te verminderen. We raden je aan altijd met je arts of dermatoloog te overleggen voordat je ingrijpende veranderingen in je dieet aanbrengt.
Melkproducten
Veel onderzoeken zijn het erover eens dat het consumeren van melk de huid kan irriteren of kan leiden tot een toename van acné, maar nog steeds is niet duidelijk waarom dit precies is. Eén theorie suggereert dat, aangezien acné kan worden beïnvloed door hormonale onevenwichtigheden, het toevoegen van extra hormonen via dierlijke melk tot puistjes kan leiden. Een studie gaat zelfs zo ver om te zeggen dat 'melk, melkeiwitsupplementen en andere zuivelproducten moeten worden beperkt of volledig moeten worden geëlimineerd' voor mensen met acné. Magere melk is ook in de schijnwerpers gezet vanwege vermoedelijke veranderingen in de bioactiviteit van biologisch actieve moleculen in het productieproces. Er is echter ook gesuggereerd dat gefermenteerde zuivelproducten zoals karnemelk acné juist zouden kunnen helpen, vanwege de bacteriën in deze dranken (zie het stukje over probiotica hierboven). Deze gunstige bacteriën kunnen huidontsteking verminderen en de talgproductie verminderen.