De (nood)zaak van Probiotica voor een gezond lichaam én gezonde huid
Probiotica wordt sinds enkele jaren erkend als een waardevolle aanvulling voor onze darmen, en daarmee onze gezondheid. Ook de huidgezondheid. De darmflora, waarmee we eigenlijk de totale populatie van micro organismen (bacteriën) in onze darmen en maagstelsel bedoelen, speelt een zeer belangrijke rol in onze basisgezondheid. Het immuunsysteem is er gevestigd, maar ook serotonine (het stofje waar we blij van worden) komt hier vandaan. De belangrijkste bron van deze bacteriën bestaat uit (gefermenteerd) voedsel. Er leven wel zo’n 1000 soorten aan bacteriën, goede en slechte bacteriën, in symbiose met elkaar. Normaal gesproken. Helaas is deze flora door omstandigheden aan veranderingen onderhevig en kan de flora hevig aangetast worden. Door Antibiotica of verkeerde voeding bijvoorbeeld, die alle bacteriën en dus ook de goede uitroeien. Weg weerstand, weg basisgezondheid, weg welbevinden. Probiotica is al jaren bekend als een weldoener om deze flora te herstellen. Dit zijn levende bacteriestammen die weer orde op zaken stellen en een gezond milieu creëren. In gefermenteerd voedsel zitten deze stammen. Maar zijn dat er wel voldoende om op te bouwen? Hier zit een heel groot verschil, dus laat je daar goed in voorlichten. Steeds vaker wordt Probiotica als een aanvullende suppletie kuur ingezet, om het lichaam een beetje te ondersteunen.
Probiotica op de huid
Ook op onze huid wemelt het van de bacteriën. Gelukkig maar, zonder zouden we niet kunnen leven. Maar ook hier is het evenwicht van belang. Het overheersen van een Propioni bacterie kan zomaar acné veroorzaken. Waarom zouden we dan geen probiotica in onze skincare gebruiken?
Probiotica in huidverzorging kan een huidaandoening helpen genezen. Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten Probiotica. Yoghurt is een van de meest bekende, maar ook zuurkoop, miso, kombucha en augurken bevatten deze.
Gezonde darmen, gezonde huid
Probiotica kan door het optimaliseren van de darmen van binnenuit een huid met ontstekingen, acné en eczeem verbeteren. Van acné is wetenschappelijk aangetoond dat de bacteriële disbalans bijdraagt aan het ontstaan hiervan. Het toepassen van probiotica op de huid met dergelijke aandoeningen kan helpen bij het verlichten van uitbraken en het normaliseren van de natuurlijke bacteriële en vochtbalans van de huid, waardoor deze kan worden "gereset".
Hoe gebruik je Probiotica Skin Care?
Hoewel er veel doe-het-zelf-recepten zijn voor probiotische gezichtsmaskers, raden we je niet aan om je eigen keukenbrouwsels te maken. Dit komt omdat het toepassen van producten op je huid die zijn bedoeld voor voedselconsumptie vaak enorm variëren in hun niveau van heilzame ingrediënten. Veel probiotische voedingsmiddelen bevatten bijvoorbeeld ingrediënten zoals citroen en azijn. Hoewel zuren in principe huidvriendelijk zijn, kunnen deze soorten zuren in voedingsmiddelen de huid irriteren en extreme fotosensibiliteit en zelfs ernstige chemische brandwonden veroorzaken. Vooral als je te maken hebt met een huidaandoening zoals acne of eczeem, waar de huid al ruw en pijnlijk kan aanvoelen is het beter om te zoeken naar professionele huidverzorgingsproducten.
Probiotische huidverzorgingsproducten zijn het meest effectief wanneer ze goed worden ingemasseerd, zodat ze opgenomen kunnen worden door de huid. Hierdoor kunnen de probiotica de vochtbarrière positief beïnvloeden en de huid in balans brengen. Afhankelijk van je huidtype en de ernst van de aandoening, kun je ook slechts één probiotisch product als bijvoorbeeld een masker toevoegen. Heb je bijvoorbeeld eczeem en verder een droge huid, dan is eenmaal per week een probiotica masker een goede optie. Heb je een vette huid en regelmatig vlekjes of ander ontstekingsgerelateerde problemen, dan is een dagelijkse Probiotica Cleanser, Probiotica dagcrème én een Probiotica masker een uitstekende manier om de bacteriën te helpen balans te hervinden. Tenslotte nog wat tips en duidelijkheden
- Probiotica komen uit de natuur en helpen goede en slechte bacteriën in het lichaam in balans te houden.
- Probiotica kunnen afkomstig zijn van een supplement of gefermenteerd voedsel, maar zijn ook te vinden in huidverzorgingsproducten.
- Bij huidverzorging beïnvloedt dit goede en slechte bacteriënevenwicht de vochtbarrière van de huid.
- Omdat 60% van onze huid water is, willen we ervoor zorgen dat onze huid gezond blijft met een uitgebalanceerd hydratatieniveau.
- Alle huidtypes en alle huidaandoeningen kunnen de probiotische producten van Clear Skin lijn gebruiken.
- De Clear Skin Probiotic Cleanser is geweldig voor gecombineerde tot vette huidtypes, met een zachte schuimende werking die zorgt voor een superschoon, poriën zuiverend effect.
- De Clear Skin Probiotic Masque werkt heerlijk rechtstreeks op de huid voor mensen met een combinatie van vettige huidtypes, en is fantastisch gemengd met een beetje water of met het Stone Crop Masker voor mensen met een normaal tot droog huidtype.
- De Clear Skin Probiotic Moisturizer kan worden aangebracht over een serum voor personen met een gecombineerde tot vette huid of worden aangebracht als een serum - onder je normale dagcrème voor personen met een normaal tot droge huid.