Meteen naar de content

Dit is wat je moet weten over hyaluronzuur


Een goede hydratatie vormt voor alle huidtypes de basis voor een gezond ogende huid. Daarom houden schoonheidsspecialisten en huidverzorgingsexperts van hyaluronzuur. Je hebt er misschien wel eens van gehoord, maar het is meer dan alleen een modewoord. Hyaluronzuur is een stof die van nature in onze huid voorkomt. Het houdt water vast, houdt onze huid gehydrateerd en zorgt voor stevigheid. Het is ook een effectief ingrediënt voor degenen die fijne lijntjes en rimpels willen aanpakken. In deze blog lees je wat hyaluronzuur precies is, wat hyaluronzuur doet en nog veel meer over de voordelen op het gebied van huidverzorging!

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een bevochtiger (wat betekent dat het vocht in de huid trekt) die essentieel is om je huid gezond en gehydrateerd te houden. Het heeft het vermogen om tot 1000 keer zijn gewicht in water vast te houden! Natuurlijk geproduceerd door het lichaam, vind je de grootste hoeveelheden hyaluronzuur in je bindweefsel en in de epidermis (de buitenste laag van de huid), waar het de huid vocht, stevigheid en soepelheid geeft. Hyaluronzuur is ook aanwezig in de ogen en in de gewrichtsruimten, waar het de belangrijkste functie is om water vast te houden om je weefsels goed gesmeerd en vochtig te houden. Deze stof haalt water uit de diepere lagen van onze huid en uit de lucht, waardoor het huidoppervlak langdurig wordt gehydrateerd en dat ook blijft. Verlies van hyaluronzuur in je huid veroorzaakt zichtbare tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels. Naarmate je ouder wordt, raken de hyaluronzuur-voorraden van je huid op natuurlijke wijze uitgeput.

Wanneer moet ik hyaluronzuur gebruiken?

Alle huidtypes en aandoeningen hebben hydratatie nodig om de integriteit van de huidbarrière te behouden en infecties te voorkomen. Je zult met name baat hebben bij hyaluronzuur als je een droge huid hebt of een aandoening die een vochtarme huid wordt genoemd. Als je een genetisch droge huid hebt, mist je huid de olie die nodig is om vocht vast te houden, waardoor je teint droog blijft en barstjes vertoont. Of, als je huid niet normaal gehydrateerd is, kan dit een vochtarme huid veroorzaken (een aandoening, geen huidtype). Als je last hebt van een droge of vochtarme huid, zal hyaluronzuur enorm helpen. Zelfs mensen zonder een chronisch gedehydrateerde huid zullen baat hebben bij hyaluronzuur tijdens extreme weersomstandigheden, in droge omgevingen of wanneer de winter aanbreekt. Centrale verwarming kan echt een aanval op onze huid zijn, waardoor deze schilferig en uitgedroogd blijft. Houd er rekening mee dat in droge klimaten of wanneer de luchtvochtigheid laag is, het water uit het lichaam kan verdampen, waardoor de huid droger wordt dan ze was. Dit is de reden waarom, wanneer u hyaluronzuur in je huidverzorgingsroutine opneemt, je ook een vochtinbrengende crème moet gebruiken om die hydratatie onder de opperhuid vast te houden, vooral in droge klimaten of barre weersomstandigheden.

Hyaluronzuurstructuur en verschillende molecuulgewichten

Je kunt ook verschillende molecuulgewichten zien op verschillende etiketten van huidverzorgingsproducten. Dit heeft betrekking op hoe diep het molecuul in de huid kan gaan. Well+Good zegt dat lage en middelzware "hyaluronanmoleculen" dieper in de huidstructuur doordringen en zorgen voor "maximale hydratatie onder het oppervlak", waardoor de huidcellen na verloop van tijd opnieuw worden gehydrateerd. De gecertificeerde dermatoloog Rina Allawh, MD zegt tegen Healthline.com: "Elk molecuul krijgt een molecuulgewicht toegewezen, dat omgekeerd evenredig is met hoe diep het molecuul de huid kan binnendringen." Hoe lager het molecuulgewicht, hoe dieper de moleculen kunnen gaan. Bij Éminence Organics hebben we twee nieuwe producten gelanceerd in onze Strawberry Rhubarb Hyaluronic Collection, een bodylotion en een hydrator. Ze zijn geformuleerd met ons unieke botanische hyaluronzuurcomplex, dat hyaluronzuur met meerdere gewichten combineert met heemstwortel om hydratatieproblemen op meerdere manieren aan te pakken:
  • Hyaluronzuur met laag moleculair gewicht, dat door de huid wordt opgenomen en voor diepe hydratatie zorgt
  • Hyaluronzuur met gemiddeld molecuulgewicht hydrateert het oppervlak en houdt vocht vast
  • Heemstwortel helpt vocht in de huid te behouden

Deze nieuwe toevoegingen, samen met de bestaande favorieten van Strawberry Rhubarb, zijn bedoeld om onmiddellijke en diepe hydratatie te bieden en tegelijkertijd de vochtbarrière van de huid te behandelen en te ondersteunen voor een gladde, stralende en stralende huid.

Voordelen van hyaluronzuur voor elk huidtype

Droge huid

Het huidtype dat het meest profiteert van hyaluronzuur is een droge huid. Een droge huid wordt gekenmerkt door een gebrek aan vocht en olie. Door hyaluronzuur in je huidverzorgingsroutine op te nemen, verhoog je het vochtgehalte, verbeter je de hydratatie en verminder je vervolgens het uiterlijk van droogheid en fijne lijntjes en rimpels.

Gecombineerde huid

Als je een gecombineerde huid hebt, kun je last hebben van droge plekken of schilfers, evenals een vette T-Zone. Het aanbrengen van hyaluronzuur op die uitgedroogde gebieden verbetert het uiterlijk van een droog uitziende huid en trekt vocht naar dat gebied.

Vettige huid

Een vette huid wordt veroorzaakt door een overproductie van talg, veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder genetica, hormonen, het milieu en klimaatveranderingen. Hyaluronzuur is zelfs nuttig voor een vette huid, omdat het de huid kan trainen om de juiste hoeveelheid olie voor hydratatie te produceren, zodat de olieklieren niet meer overwerken.

Gevoelige huid

Een gevoelige huid kan snel geïrriteerd raken en rood worden. Soms is dit huidtype te wijten aan genetica en hormonale onevenwichtigheden, maar de huid kan ook gevoelig worden door weersveranderingen of als reactie op bepaalde cosmetische producten. Een gehydrateerde huid helpt je ​​huid een sterke huidbarrière te ontwikkelen, zodat je gevoelige huid minder snel reageert.

Normale huid

Elk huidtype kan baat hebben bij hyaluronzuur. Zelfs een normale huid die nauwelijks puistjes of droogheid heeft, heeft hydratatie nodig om de huidbarrière intact te houden en de huid gezond te houden.