Meteen naar de content

Heb ik hormonale acné?


Acne bij tieners komt erg veel voor. Je kent het proces: de puberteit begint, onze hormonen slaan op hol, de puistjes blijven een paar jaar, en daarna verdwijnt de acne.... toch? Fout. Bij veel vrouwen komt acne voor het eerst voor na hun tienerjaren en vaak tot ver in de volwassenheid. De boosdoener: hormonen. In deze blog vind je alles wat je moet weten over hormonale acne en onze tips om je hormonale huid helder en vlekkeloos te houden.

Oorzaken van hormonale acne

Hormonale acne verwijst naar cystische uitbraken die in de volwassenheid ontstaan door hormonale schommelingen. Bij vrouwen variëren de niveaus van progesteron, oestrogeen en androgenen tijdens maandelijkse cycli en levensgebeurtenissen zoals zwangerschap en menopauze. Variaties in de verhouding van androgenen tot progesteron en oestrogeen kunnen de normale werking van de huid verstoren, wat gebeurtenissen in gang zet die leiden tot het ontstaan van hormonale uitbraken.

Wanneer de androgenen niveaus stijgen, activeren receptoren in de huid een toename van de talgproductie en verdikking van de poriewand. Dit draagt bij aan een ophoping van olie, bacteriegroei en uitbraken. Éminence Organics President Boldijarre Koronczay zegt: ''Wanneer er een toename van testosteron en een afname van oestrogeen is, reageert de huid door meer olie te produceren. Deze overproductie van olie zorgt voor congestie, wat vervolgens acne-veroorzakende bacteriën creëert.'' Dit draagt niet alleen bij aan het ontstaan van nieuwe uitbraken, maar kan ook bestaande acne-symptomen verergeren. 

Tekenen dat je acne hormonaal is

Niet zeker of je acne hormonaal is? Hier zijn drie belangrijke indicatoren die je kunnen helpen bepalen of hormonen de oorzaak zijn van je uitbraken:

Timing van uitbraken

Hormonale acne komt typisch voor in de volwassenheid en kan worden veroorzaakt door de menstruatiecyclus, zwangerschap en/of menopauze van een vrouw. Dr. Lily Talakoub van het McLean Dermatology and Skincare Center vertelt ons dat acne na de leeftijd van vijfentwintig meestal hormonaal is. In feite heeft meer dan vijftig procent van de vrouwen in hun twintiger jaren last van acne die aan hun hormonen is gekoppeld.

Menstruatie
Voor veel vrouwen ontstaat hormonale acne of verergert deze door de hormonale pieken en dalen van hun cyclus. Dr. Anjali Mahto vertelt Refinery29: "Ongeveer twee-derde van de vrouwen die gevoelig zijn voor acne, merkt dat hun acne verergert, meestal een week tot enkele dagen voor het begin van hun menstruatie. Dit komt doordat vrouwelijke hormonen op hun laagste punt zijn en mannelijke hormonen (androgenen) op deze momenten hoger zijn."

Zwangerschap
Hormonale acne kan ook vóór, tijdens en na de zwangerschap optreden. Dr. S. Manjula Jegasothy vertelt aan SELF: “Je twintiger jaren zijn vaak de piek van de vruchtbare leeftijd, waardoor vrouwen gevoeliger zijn voor de intense hormonale schommelingen van zwangerschap, bevalling en borstvoeding.”

Veel vrouwen ervaren postpartum acne vanwege de significante daling van oestrogeen en stijging van testosteron direct na de bevalling. Voor sommigen kan het tot een jaar duren voordat de hormonen normaliseren en de uitbraken verminderen.

Menopauze
Het is ook gebruikelijk dat vrouwen acne ervaren tijdens de menopauze. Naarmate de menopauze nadert, dalen de oestrogeenniveaus, maar blijven de androgene niveaus constant. De resulterende disbalans tussen oestrogeen en androgenen zorgt ervoor dat de effecten van testosteron toenemen en acne opduikt. Menopauzale acne wordt verergerd door de lage regeneratiesnelheid die typerend is voor oudere huid, wat bijdraagt aan de opbouw die uitbraken veroorzaakt.

Locatie

Een kenmerkend teken van hormonale acne is waar het verschijnt. Dr. Lily Talakoub vertelt ons dat hormonale acne zich meestal voordoet op het onderste deel van het gezicht, langs de kin, kaaklijn en nek. De reden: talgklieren die worden gestimuleerd door androgene pieken zijn meestal in dit gebied geconcentreerd. Dr. Marina Peredo vertelt aan SELF: "Deze overtollige talgklieren maken je huid tot een ideale plek voor dit soort uitbraken." Dit wordt verergerd door onze neiging om deze gebieden de hele dag door aan te raken, waarbij we vuil en ziektekiemen van onze handen en mobiele telefoons naar ons gezicht overbrengen.

Type acne

Een andere aanwijzing dat je acne gerelateerd is aan je hormonen, is het uiterlijk en gevoel van je uitbraken. Hormonale acne kan verschijnen als mee-eters en whiteheads, maar manifesteert zich meestal als diepe en pijnlijke cysten. Deze hebben geen zichtbare kop, maar zijn rood, ontstoken en gevoelig bij aanraking. Volgens Mindbodygreen: "Je kunt een gevoel van pijn of druk ervaren waar je een puistje hebt, zelfs als je het niet aanraakt, of het kan pijnlijk aanvoelen bij zelfs lichte druk wanneer je je gezicht wast."

Hoe kun je hormonale uitbraken bestrijden

Twee manieren om hormonale uitbraken aan te pakken zijn via je eetpatroon (intern) en je huidverzorging (extern).

Eetpatroon: eet ontstekingsremmende voedingsmiddelen
Een manier om de effecten van hormonale acne te verminderen, is via je eetpatroon. Naast het beperken van voedingsmiddelen die ontstekingen verhogen (zoals suiker, zuivel en geraffineerde koolhydraten), kun je voedingsmiddelen toevoegen die de hormonale gezondheid bevorderen.

Behulpzame voedingsmiddelen om overtollige androgenen te bestrijden zijn onder andere:

  • Gezonde vetten (kokosolie, avocado en eigeel)
  • Zoethout en munt
  • Bladgroenten (spinazie, broccoli en boerenkool)
  • Voedingsmiddelen rijk aan zink (kip, schelpdieren, zonnebloem- en pompoenpitten)
  • Omega-3 vetzuren (plantaardige oliën, vis, noten en zaden)

Huidverzorging: Acne Advanced + Eight Greens
Je kunt hormonale uitbraken ook aanpakken met je huidverzorgingsroutine. Alicia Hawthorne, Product Support Team Lead bij Eminence Organics, raadt aan om het nieuwe Acne Advanced Treatment System te combineren met de Eight Greens Collectie om de verschijning van hormonale huidproblemen aan te pakken.

Een belangrijk ingrediënt in het Acne Advanced Treatment System is ingekapseld salicylzuur - een BHA dat de huid exfolieert, poriën diep reinigt en acne-veroorzakende bacteriën doodt. Wanneer deze producten samen worden gebruikt in het Acne Advanced Treatment System, behandelen en voorkomen ze matige tot ernstige uitbraken, zonder irritatie. Bekijk het verhaal van Vanessa om te zien hoe deze nieuwe collectie haar geholpen heeft haar acne na de bevalling te verminderen.

Een ander gunstig ingrediënt voor hormonale huid is fyto-oestrogenen. Boldijarre vertelt aan Cosmopolitan: "Een veilige manier om hormonale acne topisch te behandelen, is door producten met fyto-oestrogenen in je huidverzorgingsroutine op te nemen... Fyto-oestrogenen brengen balans terug in de huid, reguleren de talgproductie en elimineren bacteriën." Alicia raadt aan om Eminence Organics Eight Greens Phyto Masque - Hot toe te voegen aan je acne-huidverzorgingsroutine. De hele planten en zaden in dit stimulerende gezichtsmasker zijn van nature rijk aan fyto-oestrogenen die helpen bij het verbeteren van de uitstraling van een problematische huid.

Professionele hulp: bezoek een schoonheidsspecialist of huidtherapeut
Bij twijfel is het altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen. Als je worstelt met hormonale acne, raden we ten zeerste aan om een afspraak te maken bij een Eminence Organics Spa Partner. Naast de stappen die hierboven zijn vermeld, is het laten beoordelen van je huid door een erkende schoonheidsspecialist een verstandige stap om een langetermijnoplossing voor je huidproblemen te vinden. Bekijk ook onderstaande video van onze Lead Trainer Natalie Pergar: 

Heb jij of ken jij iemand die worstelt met hormonale acne? Deel jouw #AcneAdvancedStories met ons in de reacties hieronder en doe mee aan het gesprek op sociale media.