Meteen naar de content

Skincare producten die je NIET mag mengen


Het is geen geheim dat je je skincare routine een boost kunt geven door producten te combineren. Helaas zijn niet alle huidverzorgingsproducten daarvoor bedoeld. Sommige ingrediënten vullen elkaar perfect aan, andere lukt het simpelweg niet om samen te werken. Dat kan schade aanrichten aan je huid. Hoe dat precies zit, lees je hieronder.

Conventionele retinol

Retinol is misschien wel het meest gebruikte ingrediënt op je lippen, maar je huid kan wat tijd nodig hebben om eraan te wennen. Retinol stimuleert celvernieuwing, wat zorgt voor een intense exfoliatie. Dat kan leiden tot uitdroging, irritatie en zelfs vervelling. Hoewel retinol krachtig genoeg is om fijne lijntjes en rimpels terug te dringen, kan het ook schade aanrichten als het wordt gecombineerd met het verkeerde product.

Het is goed om te weten dat Éminence-producten geen conventionele retinol bevatten. Conventionele retinol is een synthetische en chemische stof, afgeleid van Vitamina A, die bij overmatig gebruik je huid kan uitdrogen en zorgt voor vervelling. De Éminence-producten bevatten een natuurlijk alternatief voor retinol, dat is afgeleid van diverse botanische extracten. Natural Retinol Alternative kopieert de voordelen van conventionele retinol, waardoor het mengen met andere producten geen probleem is. Producten met Natural Retinol Alternative kunnen veilig worden gebruikt in combinatie met andere skincare producten. Van de bovengenoemde bijwerkingen, zoals irritatie en vervelling, zul je geen last hebben.

Is conventionele retinol juist je favoriete ingrediënt? Lees dan verder om risicovolle combinaties te voorkomen.

Niet doen: conventionele retinol en AHA's

Alfahydroxyzuren (AHA's), zoals melkzuur, glycolzuur of amandelzuur, en retinol stimuleren allebei de celvernieuwing door exfoliatie. Het is niet verrassend dat het samen gebruiken van deze twee soorten ingrediënten een no-go is. De combinatie kan leiden tot ernstige overexfoliatie, een droge, geïrriteerde huid en kan na verloop van tijd zelfs de huidbarrière beschadigen.

Als je merkt dat je toegewijd bent aan twee producten, hoef je het ene niet te laten liggen voor het andere. Gebruik je retinol en AHA-producten alleen niet tegelijkertijd. Wissel het gebruik af met een paar dagen verschil of gebruik je retinol 's nachts en je AHA overdag.

Niet doen: conventionele retinol en vitamine C

Helaas gaan vitamine C en retinol ook niet samen. Het combineren van de twee kan leiden tot roodheid, irritatie en vervellen. Bovendien kan deze mix je huid gevoelig maken voor de zon. Er bestaat ook een risico dat retinol knoeit met de pH van de vitamine C, wat het product kan destabiliseren. Dat zorgt ervoor dat het inactief kan worden als skincare ingrediënt.

Gelukkig is er een makkelijke oplossing. Retinol is het meest geschikt voor nachtelijke routine. Vitamine C is juist beter voor gebruik overdag, vanwege het vermogen om schade tegen te gaan die wordt veroorzaakt door omgevingsstressoren zoals UV-straling en vervuiling. Breng altijd een SPF aan en zorg ervoor dat je je gezicht in de ochtend afspoelt om eventueel achtergebleven retinol van de avond ervoor te verwijderen.

Niet doen: salicylzuur en conventionele retinol

In theorie lijkt het zinnig om tegelijkertijd salicylzuur en retinol te gebruiken. Salicylzuur helpt de huid die gevoelig is voor puistjes, retinol vermindert fijne lijntjes. Toch is dit geen combinatie die we je aanraden. Het samen gebruiken van salicylzuur en retinol vergroot de kans op uitdroging en irritatie. Verrassender is dat deze combinatie ervoor kan zorgen dat de huid te veel olie produceert om de droogheid te compenseren. Dat leidt juist tot nog meer puistjes. De oplossing is om de twee producten te scheiden. Gebruik je salicylzuurproducten overdag om je huid te behandelen en gebruik je producten met retinol 's nachts.

Wél doen: conventionele retinol en hyaluronzuur

In tegenstelling tot retinol zijn er maar weinig producten die niet samengaan met hyaluronzuur. Daarom zijn we blij om je te kunnen zeggen dat deze twee een geweldig koppel vormen. De hydratatievoordelen van hyaluronzuur gaan perfect samen met de uitdrogende aard van retinol. Een hyaluronzuur-serum of zelfs een hydraterende crème kan de uitdrogende effecten van retinol tegengaan. Dat vermindert de irritatie en helpt de huid bij de rehydratatie.

Wél doen: niacinamide en vitamine C

Vanwege het gebruiksgemak en de vele voordelen zijn we gek op zowel nianicamide als vitamine C. Ook samen is dit een krachtig duo. De mythe uit de jaren 60 dat deze twee niet samen mogen worden gebruikt, kan inmiddels de prullenbak in. Dat onderzoek van meer dan vijftig jaar geleden is niet langer relevant voor de manier waarop we tegenwoordig producten gebruiken en bewaren. Dat is goed nieuws, want beide producten brengen diverse voordelen met zich mee.

Wél doen: SPF aanbrengen op alles! 

Hoewel je SPF op bijna alle skincare producten kunt aanbrengen (en dat zou je elke dag moeten doen!), mag het voor het aanbrengen niet worden gemengd met andere producten. SPF wordt door velen beschouwd als het belangrijkste product in je skincare routine. Het is echter een product dat niet kan worden verbeterd door het te mengen en we raden af om het te mixen met make-up of hydraterende crémes. Breng in plaats daarvan de zonnebrandcrème als laatste stap aan, zodat de onderliggende producten een paar minuten de tijd hebben gehad om in de huid te trekken.

Leuk weetje: volgens onderzoek biedt een vitamine C-product dat onder een goede zonnebrandcrème is aangebracht voor extra bescherming tegen de zon. Vergeet dus van tevoren niet om je vitamine C-serum aan te brengen.