Meteen naar de content

Vitamine C: Wat doet het voor je huid?


Het is geen geheim dat Vitamine C een superster is in huidverzorging. Dit krachtige ingrediënt wordt geroemd om zijn vermogen om de teint te verhelderen, te egaliseren en fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over vitamine C en hoe je het kunt toevoegen aan je huidverzorgingsroutine:  

Wat is vitamine C?

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een krachtige antioxidant die nodig is voor de groei, ontwikkeling en herstel van alle lichaamsweefsels - inclusief de huid. Zoals Éminence Organics Lead Skin Care Trainer Natalie Pergar ons vertelt: ''Vitamine C is een ongelooflijk effectieve voedingsstof voor je lichaam en een allround redder voor huidverzorging. Het helpt UV-schade te voorkomen, pigmentatie en ontstekingen te verminderen en de collageenproductie te stimuleren.''  Een lichaam kan geen vitamine C produceren en slaat het niet op; daarom kunnen we de voordelen alleen binnenkrijgen door het in te nemen (denk aan supplementen of fruit) of door het uitwendig toe te passen (d.m.v. vitamine C in je serum of moisturizer). Populaire bronnen van vitamine C zijn onder andere:
 • Citrusvruchten zoals citroen, sinaasappel en grapefruit
 • Bladgroenten zoals boerenkool, broccoli en spinazie
 • Tomaten
 • Aardbeien
 • Rozenbottelolie
 • Duindoornolie
 

Voordelen van vitamine C voor de huid

De voordelen van vitamine C voor de huid zijn eindeloos. Een van de belangrijkste eigenschappen is dat het in staat is huidproblemen te verzachten voordat (en zelfs nadat) ze zich voordoen. Volgens Natalie: ''Een van de geweldige dingen van vitamine C is dat het zowel schade veroorzaakt door onze omgeving helpt te voorkomen als herstellen.'' Overdag kan vitamine C extra bescherming bieden tegen de verouderingseffecten van omgevingsstress zoals vervuiling, blauw licht en UV-stralen; 's nachts kunnen de verjongende eigenschappen van vitamine C de zichtbare schade van blootstelling aan vrije radicalen minimaliseren. Hieronder volgt een nadere blik op de vele huidverzorgingsvoordelen van vitamine C:  

Bestrijdt vrije radicalen

Heidi Waldorf, MD beschrijft vrije radicalen als ''anti-zuurstofbommen die ontstekingen en cascades van schade veroorzaken''. Deze zeer onstabiele moleculen missen een elektron en stelen, in een poging zich te stabiliseren, elektronen van verder gezonde cellen. Dit soort aanvallen verandert de celsamenstelling en veroorzaakt oxidatieve schade die zich uit in droogte, irritatie en vroegtijdige veroudering. Hoe kunnen vrije radicalen worden gestopt? Neutraliseer de ''bom'' als het ware. Anti-oxidanten staan een elektron af aan vrije radicalen voordat ze onnodige schade aan de huid kunnen toebrengen. Vitamine C is zo'n antioxidant die vrije radicalen kan neutraliseren en verwijderen, waardoor de zichtbare gevolgen van blootstelling aan vervuiling, stofdeeltjes en andere vormen van omgevingsstress worden geminimaliseerd.  

Ondersteunt de barrièrefunctie van de huid

Een van de manieren waarop vitamine C de algemene gezondheid van de huid bevordert, is door de barrièrefunctie van de huid te ondersteunen. De lipidenbarrière is een essentieel onderdeel van de buitenste laag van de huid en wordt vaak vergeleken met mortel, die de bakstenen van je huidcellen bijeenhoudt. Als de barrière gezond is, is hij de bewaker van je huid: hij houdt het goede binnen door de huid te helpen vocht vast te houden en houdt het slechte buiten door potentiële irriterende stoffen (zoals storende vrije radicalen) tegen te houden. Onderzoek toont aan dat vitamine C de productie van barrièrelipiden bevordert en daarmee het vermogen van de huid om zichzelf te beschermen tegen transepidermaal waterverlies, waardoor de huid gezond en gehydrateerd blijft.  

Minimaliseert fijne lijntjes en rimpels

Collageen en elastine zijn vaak het slachtoffer van schade door vrije radicalen. Deze structurele eiwitten zijn verantwoordelijk voor de dichtheid en veerkracht die horen bij een jeugdige teint. Als ze verzwakken, zijn ze niet meer in staat om de broodnodige structurele steun te bieden, met als gevolg dat de zichtbare tekenen van veroudering (waaronder een slappe huid, fijne lijntjes en rimpels) zich beginnen te ontwikkelen. Vitamine C is een antioxidant en helpt de zichtbare tekenen van veroudering, veroorzaakt door schade door vrije radicalen, te voorkomen. Uit een studie uit 2007 van het American Journal Of Clinical Nutrition bleek dat vrouwen tussen de 40 en 74 jaar die een hoge vitamine C inname gebruiken, minder fijne lijntjes en rimpels hebben, en dat hun huid minder droog is.    

Verheldert de huid

De antioxiderende werking van vitamine C kan ook het verschijnen van hyperpigmentatie minimaliseren. Bij stress verdedigt de huid zich door cellen, melanocyten genaamd, aan te zetten tot de productie van het pigment melanine. Vitamine C remt de werking van tyrosinase, het enzym dat melanocyten in de huid activeert, waardoor de melanineproductie wordt belemmerd en het ontstaan van pigmentvlekken en hyperpigmentatie wordt geminimaliseerd. Dit draagt bij aan een helderdere en meer egale teint.

Bevordert de regeneratie van huidcellen

Huidcelvernieuwing is het proces waarbij dode cellen uit de bovenste laag van de huid van de huid worden verwijderd en nieuwe, verse cellen aan de oppervlakte komen. Een kenmerk van een gezonde huid is het vermogen om efficiënt te vernieuwen - een proces dat met de jaren trager verloopt. Vitamine C is zuur van aard en helpt dode en beschadigde huidcellen af te breken, waardoor het natuurlijke verjongingsproces van de huid wordt versneld. Dit maakt niet alleen de huidtextuur gladder, maar vermindert ook dofheid en minimaliseert de zichtbaarheid van donkere vlekken en hyperpigmentatie.

Verhoogt de collageenproductie

Naast extrinsieke factoren (zoals omgevingsstress) draagt ook intrinsieke - of biologische - veroudering bij tot de afname van collageen. Naarmate je ouder wordt, raken de collageenvoorraden in je huid op natuurlijke wijze uitgeput, wat resulteert in de zichtbare tekenen van veroudering. Vitamine C activeert niet alleen de fibroblasten in de huid om nieuw collageen aan te maken, het stabiliseert ook het collageen dat je al hebt, waardoor de huid er langer stevig, vol en jeugdig blijft uitzien Bekijk deze In The Mix waarin Natalie uitlegt hoe vitamine C de zichtbare tekenen van veroudering kan omkeren: [embed]https://youtu.be/r0xuBjmfuw8[/embed]

Hoe gebruik je een vitamine C-serum?

Natalie vertelt ons: ''Vitamine C is essentieel in ieders routine. Je lichaam maakt deze vitamine niet aan, dus de enige manier om de voordelen ervan te verkrijgen is door het plaatselijk aan te brengen.'' Een van de beste manieren om vitamine C op de huid aan te brengen is middels een serum. Hier lees je hoe je een vitamine C-serum in je huidverzorgingsroutine kunt gebruiken.

Voer een patchtest uit

Als je een gevoelige huid hebt, raden we je aan een patchtest uit te voeren voordat je een nieuw ingrediënt toevoegt aan je huidverzorgingsroutine. Volg deze stappen met een gediplomeerd schoonheidsspecialiste bij een van onze partners:
 1. Kies een klein stukje huid dat niet goed zichtbaar is (zoals je onderarm of achter je oor).
 2. Breng een kleine hoeveelheid van het product aan en wacht 24 uur.
 3. Als er geen bijwerkingen optreden, breng het dan aan op je gezicht. Stop het gebruik als je ongemak ervaart, zoals uitslag, roodheid of netelroos.

Voeg een vitamine C-serum toe aan je huidverzorgingsroutine

Een vitamine C-serum toevoegen aan je huidverzorgingsroutine is eenvoudig. Vitamine C is meestal geformuleerd in een snel absorberende formule, geschikt voor alle huidtypes, die zowel 's morgens als 's avonds kan worden gebruikt. Huidverzorgingsexperts adviseren 1-2 druppels serum aan te brengen op een gereinigde en getonifieerde huid. Gebruik je vingers om een dun laagje serum over je gezicht en hals te verdelen, wacht dan tot het volledig is geabsorbeerd voordat je je favoriete gezichtsolie en/of moisturizer aanbrengt. Bekijk deze video om van Natalie te leren hoe je vitamine C kunt toevoegen aan je huidverzorgingsroutine: [embed]https://youtu.be/ns2vGlR83co[/embed]

Wat je moet zoeken in een vitamine C serum

Bij het kiezen van een vitamine C serum, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Kies een serum met:
 1. L-ascorbinezuur (de krachtigste en meest doeltreffende variant van vitamine C in huidverzorging).
 2. Een concentratie van 10-20%. Minder dan 10% kan niet krachtig genoeg zijn en meer dan 20% kan te krachtig zijn voor de meeste huidtypes.
 3. Aanvullende ingrediënten zoals vitamine E en ferulinezuur versterken de antioxiderende eigenschappen van vitamine C en houden de formule gestabiliseerd.

Citrus & Kale Potent C+E Serum

Éminence Organics Citrus & Kale Potent C+E Serum is een lichtgewicht formule die gemakkelijk kan worden toegevoegd aan iedere huidverzorgingsroutine. Dit serum is geformuleerd met vitamine E en ferulinezuur die, zoals gezegd, de antioxiderende eigenschappen versterken en helpen zijn potentie te behouden. Deze formule bevat ook drie soorten vitamine C. Ten eerste is er L-ascorbinezuur, een krachtige vorm van de antioxidant. Ten tweede vind je vitamine C uit natuurlijke bronnen - citrusvruchten zoals citroen en sinaasappel en bladgroenten zoals boerenkool en broccoli. En ten derde bevat het serum natriumascorbylfosfaat (ook bekend als vitamine C-zout), dat hieronder wordt geïllustreerd. Pro Tip: Verbeter je routine met de Rosehip Triple C+E Firming Oil en het Citrus & Kale Potent C+E Masque. De hydraterende eigenschappen van deze aanvullende producten voegen essentieel vocht toe en stimuleren de huid om na verloop van tijd meer vitamine C op te nemen, waardoor de werkzaamheid van het serum toeneemt.      

Waarom vitamine C + E samen?

Er is een reden waarom we vitamine C, vitamine E en ferulinezuur combineren. Natalie zegt: ''Samen bieden deze ingrediënten extra bescherming tegen vrije radicalen om de zichtbaarheid van schade verder te verminderen, zodat de huid er gezond, glad en stralend uit blijft zien.'' Volgens Mindbodygreen heeft een onderzoek aangetoond dat deze twee ingrediënten de effectiviteit van vitamine C verachtvoudigen! De toevoeging van vitamine E en ferulinezuur verhoogt niet alleen de werkzaamheid, maar helpt ook om vitamine C te stabiliseren, wat een bijzonder gevoelig ingrediënt is.

Hoe vitamine C te bewaren en stabiel te houden

Vitamine C is een kwetsbaar ingrediënt dat wordt afgebroken als het routinematig wordt blootgesteld aan lucht en licht. Als het niet beschermd wordt, zal het snel degraderen en oxideren, waardoor het zijn antioxiderende werking verliest. Kies niet alleen voor een serum dat verpakt is in een ondoorzichtig, luchtdicht flesje, maar bewaar je vitamine C-serum ook op een koele, donkere plek zodat het niet aan zonlicht wordt blootgesteld. Je kunt het zelfs in de koelkast bewaren om het langer vers te houden. Inzicht in de eigenschappen van vitamine C voor de huid, en hoe het te bewaren voor langdurig gebruik, kan worden teruggevoerd op het onderzoek van een kleine groep wetenschappers. In het bijzonder was het een Hongaarse wetenschapper die in de jaren '20 en '30 enkele zeer belangrijke ontdekkingen deed, zoals je hierna kunt lezen.

De geschiedenis van vitamine C

De isolatie en identificatie van vitamine C was een van de belangrijkste ontdekkingen in de 20e eeuw, die leidde tot aanzienlijke verbeteringen in de menselijke voeding.
De isolatie en identificatie van vitamine C was een van de belangrijkste ontdekkingen in de 20e eeuw, die leidde tot aanzienlijke verbeteringen in de menselijke voeding. Scheurbuik was een van de vele ziekten die te wijten waren aan ondervoeding. Volgens onderzoek was scheurbuik in de 18e eeuw een veel voorkomend probleem in de wereldzeemachten en werden er naar schatting 2 miljoen zeelieden getroffen. Symptomen waren koorts, gezwollen en bloedend tandvlees, delirium en pijn in de ledematen. Naar verluidt is in 1928 door het Hongaarse onderzoeksteam bestaande uit Albert Szent-Györgyi en Joseph L. Svirbely een stof uit de bijnieren geïsoleerd die zij hexuronzuur noemden, en later omdoopten tot ascorbinezuur, ook wel vitamine C. De nieuwe naam ascorbinezuur is afgeleid van scorbuticus (de Latijnse naam voor scheurbuik), aangezien een gebrek aan deze molecule kan leiden tot scheurbuik bij mensen en dieren. In 1937 won Szent-Györgyi een Nobelprijs voor geneeskunde voor zowel de ontdekking van vitamine C als de beschrijving van oxidatie, waarmee hij een Hongaarse nationale held werd. Ben jij klaar om een vitamine C-serum aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen? Bezoek een Éminence Organics partner om meer te weten te komen over hoe dit klassieke ingrediënt je huid ten goede kan komen.