Meteen naar de content

Hoe laat je je huid sterker en steviger aanvoelen?


Ziet je huid er sober en dun uit? Het staat vast dat de dikte van je huid met de jaren verandert. Geleidelijk aan voelt je huid droger en minder elastisch aan. Een dunnere huid leidt tot een verzwakte huidbarrière. Wanneer de huid gezond is, vervult ze met succes haar taak om ons te beschermen tegen irritatie, huidziekten en ontstekingen. Maar wanneer onze huidbarrière is aangetast, kan het lichaam zichzelf niet verdedigen. We gaan onderzoeken hoe een dunne en zwakke huid de huidbarrière kan aantasten en kijken naar de reparatiemethoden om de huid gezonder en sterker te maken.

Waarom is mijn huid zo dun?

Veroudering

Naarmate je ouder wordt, ziet je mogelijk veranderingen in de textuur en elasticiteit van je huid. De reden dat je huid er dunner en droger uit kan zien, is omdat je lichaam minder collageen aanmaakt naarmate je ouder wordt. Collageen is het structurele eiwit dat de huid zijn elasticiteit, kracht en soepelheid geeft. Collageenvezels zijn de stevige onderdelen die de bovenste laag van de huid ondersteunen en een slappe huid voorkomen. Maar met collageenafname neemt de dikte en de souplesse van je huid af. 

Leefstijlfactoren, waaronder medicatie

Zoals Healthline aangeeft, kun je een dunne huid krijgen door langdurig gebruik van specifieke medicijnen, waaronder:

 • Bloedverdunners op recept
 • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen (Advil) of naproxen (Aleve)
 • Topische en orale corticosteroïden
 • Vrij verkrijgbare aspirine
Er zijn ook een aantal leefstijlfactoren die vroegtijdige veroudering en dunner worden van de huid kunnen veroorzaken, waaronder:
 • Roken
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging gecombineerd met een slecht dieet met veel suiker en geraffineerde koolhydraten

Blootstelling aan de zon

Overmatige blootstelling aan UV-straling veroorzaakt schade aan je huid door de zon. Na vele jaren bruinen (en branden) kun je een dunner wordende huid krijgen. Schade door de zon kan ook optreden in de vorm van ouderdomsvlekken, verslapte huid, rimpels of huidkanker. Je merkt mogelijk een dunnere huid op je gezicht, armen of handen, de delen van het lichaam die het meest aan de zon zijn blootgesteld.

Welke invloed heeft een dunne huid op mij?

Een dunne huid zal geen medische problemen veroorzaken - het is alleen een probleem als je huid snel blauwe plekken of beschadiging krijgt. Zoals Medline Plus stelt: "Naarmate je ouder wordt, loop je een groter risico op huidletsel. Je huid is dunner, kwetsbaarder en je verliest een deel van de beschermende vetlaag.” Het vermogen van de huid om te herstellen verslechtert met de leeftijd, net als de dikte van de dermis. En met een dunne huid komen blauwe plekken en rimpels. Naast een dunner wordende huid, als je je huid helemaal niet verzorgt, kan de barrière worden aangetast. De huid bestaat uit drie lagen. de hypodermislaag bestaat uit zweetklieren, vet en weefsel. De volgende laag wordt de dermis genoemd, die bestaat uit de bloedtoevoer en zenuwen. De buitenste laag is de epidermis, die je huidbarrière vormt en je verdedigt tegen bacteriën en vuil. Een gezonde, goed functionerende huidbarrière blokkeert irriterende stoffen uit de omgeving, terwijl natuurlijke oliën en vocht behouden blijven. Een ongezonde huidbarrière zal je niet beschermen tegen mogelijke huidproblemen zoals irritatie, ontsteking of uitdroging. Een dunne huid is al kwetsbaar genoeg, maar als je de zeer droge huid niet hydrateert, of als je te veel scrubt, irriteer je de huid misschien. Als je meer wilt weten over de oorzaak van een beschadigde huidbarrière, lees dan deze uitgebreide uitleg. Hier is een overzicht van praktische manieren om een ​​sterkere en dikkere huid te krijgen.

Hoe kan ik mijn huid verstevigen?

Neem voedingsmiddelen die de collageenproductie stimuleren

Het is herhaaldelijk aangetoond dat omega-3-vetzuren essentieel zijn voor het verhogen van de collageenproductie, waardoor onze huid sterker wordt en de barrièrefunctie van onze huid verbetert. Vitamine C, die je vindt in voedingsmiddelen zoals broccoli, bladgroenten en citrusvruchten, speelt ook een belangrijke rol in collageenproductie. Verschillende soorten voedingsmiddelen kunnen je lichaam helpen de collageenproductie te stimuleren, waaronder:
 • Kip
 • Bladgroenten
 • Bessen
 • Vis en schaaldieren
 • Eiwitten
 • Citrusvruchten

Gebruik huidverzorgingsproducten met peptiden

Als je al tevreden bent met je dieet, kunt je je huid sterker maken met huidverzorgingsproducten die peptiden bevatten. Dermatoloog Dr. Nancy Samolitis, MD, FAAD vertelde aan Byrdie: "Peptiden zijn in wezen gefragmenteerde delen van eiwitten. Dus wanneer ze worden gebruikt in huidverzorging, is het doel dat die fragmenten de groei van collageen stimuleren ... Complete, niet-gefragmenteerde eiwitten (zoals collageen) kunnen niet direct door de bovenste huidlaag worden opgenomen, dus deze kleinere stukjes kunnen diep in het cellulaire niveau doordringen."

Dagelijks Moisturizer aanbrengen

Om je huid sterker te maken, verleg je je aandacht van exfoliëren naar hydrateren. Of je nu een droog, gecombineerd, vettig of gevoelig huidtype hebt, je huid gehydrateerd houden is de eerste stap naar een gezonde huid en een sterke huidbarrière. Je gebrek aan hydratatie kan genetisch bepaald zijn. Misschien ben je bijvoorbeeld geboren met een droog huidtype. Als je huidtype echter vettig, gecombineerd, gevoelig of normaal is, kan uitdroging door van alles worden veroorzaakt, van airconditioners of warme douches tot het weer. Help je huid sterk te blijven door na het reinigen een vochtinbrengende crème aan te brengen. Deze stap helpt je vocht vast te houden en je huid te beschermen tegen de omgeving. In de onderstaande video heeft onze hoofdhuidverzorgingstrainer Natalie Pergar enkele aanbevelingen voor vochtinbrengende crèmes voor elk huidtype.

Worstel je met een dunner wordende huid? Heb je een van de bovenstaande tips of andere behandelingen voor dit probleem geprobeerd? Vanaf 1 november is in al onze Éminence-stores de Marine Flower Peptide Collection beschikbaar. Deze nieuwe collectie is gemaakt van krachtige plantpeptiden en Marine Flower-technologie voor een huid die sterker en steviger aanvoelt.