Hoe het kan dat je huid, ondanks goed smeren droog of trekkerig blijft aanvoelen
Als je huid voelt trekkerig aanvoelt, terwijl je deze nog geen uur geleden hebt ingesmeerd dan is de kans groot dat de huidbarrière niet intact is.
Een huidbarrière houdt de buitenste lagen van de huid bij elkaar en vormt zo een waterdichte afsluiting. Gelukkig maar, anders zouden we tijdens het badderen vollopen met water. Daarnaast beschermt het ook tegen irriterende stoffen en houdt het goede stoffen binnen.
Een gezonde huidbarrière herken je aan een huid die glad en zacht aanvoelt, bij een niet intacte (beschadigde) barrière voelt de huid ruw of droog aan en ziet er dof uit.
Transepidermaal waterverlies zorgt voor een vochtarme of droge huid
Hoewel je niet gelukkig niet volloopt bij een beschadigde barrière, is het omgekeerde wel het geval. De huid kan het broodnodige vocht in de diepere lagen van de huid niet vasthouden en het verdampt als het ware. En juist voldoende vocht in de huidlagen is van enorm belang.
Je huid is meestal slim genoeg om zelf het vochtverlies te reguleren, maar als er steeds terugkerende triggers zijn die de barrière blijven beschadigen, dan verergert het.
Aantasting van de buitenste laag van de huid (hoornlaag) kan er dus voor zorgen dat de huidbarrière verstoord raakt en de huid jeukt en trekkerig aanvoelt en er rood en schilferig uitziet.
Triggers voor transepidermaal waterverlies
- Huidaandoeningen zoals eczeem, dermatitis of rosacea
- Droog weer of droge lucht binnenshuis (d.w.z. van airconditioners en centrale verwarming)
- Te veel wassen en scrubben en agressieve zepen
- Allergieën, diabetes of nieraandoeningen
- Verouderende huid doordat de talgproductie afneemt
- Zonnebrand of wonden
- Chloor
- Gebruik hydraterende producten
- Gebruik een luchtbevochtiger voor een verstoorde huidbarrière
- Technieken voor hydratatie van de huid bij het baden
- Vermijd agressieve reinigingsmiddelen en te veel scrubben