Meteen naar de content

Hoe het kan dat je huid, ondanks goed smeren droog of trekkerig blijft aanvoelen


Als je huid voelt trekkerig aanvoelt, terwijl je deze nog geen uur geleden hebt ingesmeerd dan is de kans groot dat de  huidbarrière niet intact is. Een huidbarrière houdt de buitenste lagen van de huid bij elkaar en vormt zo een waterdichte afsluiting. Gelukkig maar, anders zouden we tijdens het badderen vollopen met water. Daarnaast beschermt het ook tegen irriterende stoffen en houdt het goede stoffen binnen. Een gezonde huidbarrière herken je aan een huid die glad en zacht aanvoelt, bij een niet intacte (beschadigde)  barrière voelt de huid ruw of droog aan en ziet er dof uit. Transepidermaal waterverlies zorgt voor een vochtarme of droge huid Hoewel je niet gelukkig niet volloopt bij een beschadigde barrière, is het omgekeerde wel het geval. De huid kan het broodnodige vocht in de diepere lagen van de huid niet vasthouden en het verdampt als het ware. En juist voldoende vocht in de huidlagen is van enorm belang. Je huid is meestal slim genoeg om zelf het vochtverlies te reguleren, maar als er steeds terugkerende triggers zijn die de barrière blijven beschadigen, dan verergert het. Aantasting van de buitenste laag van de huid (hoornlaag) kan er dus voor zorgen dat de huidbarrière verstoord raakt en de huid jeukt en trekkerig aanvoelt en er rood en schilferig uitziet. Triggers voor transepidermaal waterverlies
 • Huidaandoeningen zoals eczeem, dermatitis of rosacea
 • Droog weer of droge lucht binnenshuis (d.w.z. van airconditioners en centrale verwarming)
 • Te veel wassen en scrubben en agressieve zepen
 • Allergieën, diabetes of nieraandoeningen
 • Verouderende huid doordat de talgproductie afneemt
 • Zonnebrand of wonden
 • Chloor
Transepidermaal Waterverlies stoppen Het behouden of verkrijgen van een gezonde huidbarrière is de basis, anders is het letterlijk ‘dweilen met de kraan open’. Om het ecosysteem van je huid gezond te houden en waterverlies te voorkomen, zijn de volgende tips waardevol.                
 1. Gebruik hydraterende producten
Hydratatie is een belangrijk om de huid gezond te houden en een verstoorde barrièrefunctie van de huid te behandelen. Rijkere crèmes sluiten vocht in en voorkomen vochtverlies terwijl je slaapt. Nachtcrèmes zijn bijvoorbeeld een essentieel onderdeel van de huidverzorgingsroutine. Tijdens de nacht is de huid in de herstelmodus, wat betekent dat het de ideale tijd is om ultrarijke crèmes met een hogere concentratie actieve ingrediënten te gebruiken om de hydratatie te stimuleren, de huid te herstellen en het uiterlijk van de huid te verbeteren. Dit is een bijzonder belangrijke stap voor de rijpere huid. Onze Marine Peptide Collection is ontworpen om transepidermaal waterverlies te verminderen met rijke, verouderingsbestendige formules die vocht vasthouden. Sommige producten uit deze collectie bevatten exopolysaccharide, een ingrediënt dat het TEWL helpt beperken en de hydratatie van de huid verbetert. TEWL kan verder worden verminderd door huidverzorgingsproducten te gebruiken die bevochtigings-, occlusie- en verzachtende stoffen bevatten. Dit zijn belangrijke ingrediënten van vochtinbrengende crèmes. Bevochtigingsmiddelen (zoals glycerine en hyaluronzuur) trekken water uit de omgeving naar de huid, daar waar het nodig is. Maar dit is niet genoeg - je hebt iets nodig om te voorkomen dat dit vocht dan weer snel verdampt. Daarom heb je occlusiva zoals bijenwas nodig, lipiden (vetten) die als een soort dijk fungeren om water vast te houden. Emolliënten zijn ook ingrediënten die waterverlies minimaliseren en worden ook gebruikt om moisturizers soepeler te laten aanvoelen.
 1. Gebruik een luchtbevochtiger voor een verstoorde huidbarrière
Als je in een droog klimaat woont, of gevoelig bent voor droog winterweer, probeer dan een luchtbevochtiger in je huis. Studies hebben aangetoond dat luchtbevochtigers die "waterdeeltjes van nanogrootte" genereren, "een positieve invloed hebben op de hydratatie van de huid en de huidbarrièrefunctie".
 1. Technieken voor hydratatie van de huid bij het baden
Badder ongeveer 10 minuten in warm (niet heet) water, en gebruik daarna een vochtinbrengende crème om het vocht in te sluiten. Een scheutje Stone Crop Body Oil in het bad doet ook wonderen door de gezonde vetten die het bevat.
 1. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen en te veel scrubben
Te intensief wassen, te veel scrubben, synthetische huidverzorging of intensieve behandelingen of producten  kunnen allemaal leiden tot een beschadigde huidbarrière en huidaandoeningen uitlokken.. Als algemene regel geldt: vermijd overreiniging of het gebruik van schuimende reinigingsmiddelen die je huid kunnen ontdoen van oliën. Het is veiliger om te kiezen voor een milde reinigingsmilk. Kies je actieve ingrediënten ook met zorg. Ingrediënten zoals retinol en alfahydroxyzuren kunnen de effecten van TEWL verergeren. Vraag aan je huidspecialiste voor advies welke producten voor jouw huid geschikt zijn.   Heb je  last van TEWL? Ontdek de Marine Peptide Collectie, ontwikkeld om vochtverlies te verminderen en vocht vast te houden.