Meteen naar de content

Waarom een gezonde huidbarrière zo belangrijk is én hoe je deze beschermt


Je huidbarrière is de eerste verdedigingslinie van je lichaam tegen de buitenwereld. Wanneer het gezond is, beschermt het je huid tegen externe stressoren en houdt het vocht vast; wanneer het beschadigd is, sijpelen irriterende stoffen en allergenen in en verdampt het vocht, waardoor je huid dof, droog en kwetsbaar wordt.

Het is belangrijk om te weten hoe je een beschadigde huidbarrière kunt repareren en liever nog te voorkomen dat deze beschadigd raakt. Lees verder om meer te weten te komen over de huidbarrière en tips om deze gezond te houden of te maken.

Een klein lesje huid om te weten wat een huidbarrière betekent

Onze huid is opgebouwd uit drie lagen. De onderste laag bestaat voornamelijk uit onderhuids vetweefsel, daarboven volgt de lederhuid van bindweefsel, collageen en elastine en de allerbovenste laag noemen we de opperhuid.

Om het nog ingewikkelder te maken bestaat de opperhuid ook nog uit maar liefst flinterdunne lagen. En over die allerbovenste laag gaat het nu, het Stratum Corneum genaamd.

Een gemakkelijke manier om te begrijpen hoe je huidbarrière werkt, is door je huid te beschouwen als een structuur van baksteen en cement.

Tussen de (dode) cellen van de bovenste laag zijn lamellen structuren, vergelijkbaar als cement en de cellen als bakstenen.

De lamellen structuren zijn samengesteld uit vetzuren, cholesterol en ceramiden. Samen zorgen deze stoffen ervoor dat je huidcellen op hun plaats blijven en houden de bovenste laag intact.

Je huidbarrière fungeert als een beschermingsmechanisme voor je huid. Het beschermt je huid tegen bacteriën en irriterende stoffen en zorgt dat de huid haar vocht niet verliest.

Een huid met een gezonde barrière is hierdoor goed gehydrateerd, veerkrachtig en flexibel. Het is beter om de negatieve effecten van omgevingsstress en ouderdom te voorkomen dan te genezen, zoveel zal duidelijk zijn.

Aan de andere kant laat een dunne of zwakke barrière irriterende stoffen binnen en verliest vocht.  Dit veroorzaakt een kwetsbare huid, droogheid en gevoeligheid en kan leiden tot ontstekingen en vroegtijdige veroudering.

Hoe raakt de huid dan beschadigd?

Na verloop van tijd kan je huidbarrière worden beïnvloed. Veroudering, blootstelling aan omgevingsinvloeden en dagelijkse activiteiten zoals overmatig reinigen veroorzaken cumulatieve schade die de structuur in gevaar brengt.  Zonder de juiste zorg zal het cement tussen de stenen verzwakken en zullen zich barsten vormen. Deze maken plaats voor bacteriën en irriterende stoffen in de huid en verlies van vocht.

Hier zijn een aantal redenen waardoor je huidbarrière beschadigd kan raken:

Natuurlijke veroudering

Verontreiniging

UV-blootstelling

Blauw licht

Bacteriën

Stress

Arm dieet

Harde synthetische huidverzorging

Overmatig reinigen en scrubben

Extreme temperaturen

Genetische aandoeningen zoals psoriasis

Wat gebeurt er als de bovenste huidlaag beschadigd is?

Een van de belangrijkste effecten van schade is het vocht wat je verliest vanuit de lagen eronder. Die lagen hebben nog maar 10% van het vocht ten opzichte van de diepere lagen en dat vocht is alles bepalend voor een mooie en gezonde huid. Door dit proces verdampen hydratatie en vocht door de niet intacte barrière, wat leidt tot uitdroging. Dit versterkt de zichtbare tekenen van veroudering en draagt ​​bij aan ontsteking, gevoeligheid en een doffe teint.

Naast het verlies van vocht, wordt de huid met een beschadigde barrière blootgesteld aan milieu-invloeden door vervuiling, UV-stralen en blauw licht. Dit zijn drie belangrijke factoren voor versnelde veroudering, waardoor de huid fijne lijntjes en rimpels ontwikkelt en volume en elasticiteit verliest.

Met een verzwakte barrière wordt je huid ook ontvankelijk voor irriterende stoffen, microben en allergenen. Wanneer deze het stratum corneum binnendringen, kunnen ze ontsteking, roodheid en gevoeligheid veroorzaken. Voor mensen met genetische aandoeningen zoals eczeem en rosacea kan een verminderde barrière de symptomen verergeren.

Onderstaande tekenen kunnen aantonen dat je barrière verzwakt is:

Droog, trekkerig aanvoelende huid

Schilfers

Roodheid

Geïrriteerde huid

Fijne lijntjes en rimpels

Hoe kun je het beschermen en repareren?

1. Breng dagelijks zonnebrandcrème aan

Regel nummer één voor een gezonde huidbarrière: breng elke dag zonnebrandcrème aan.

We raden onze Lilikoi Mineral Defense Moisturizer SPF 33 aan. Dit minerale zonnebrandcrème biedt een lichtgewicht bescherming tegen UV-stralen en extra bescherming tegen de uitdrogende effecten van blootstelling aan vervuiling en andere omgevingsstressoren. De crème zit vol zinkoxide wat ook een ontstekingsremmende werking heeft. Zinkoxide maakt de crème iets stugger, maar heeft een zeer goede werking om een gezonde barrière te verkrijgen.

2. Houd de huid gehydrateerd

Een andere manier om je huidbarrière te beschermen, is door deze gehydrateerd te houden. Naast het intern hydrateren van je huid door veel water te drinken, kun je huidverzorging toepassen met ingrediënten die het natuurlijke vocht van je huid aanvullen en behouden.

Éminence Organics Birch water Purifying Essence

Sneeuwpaddestoel is zo'n ingrediënt dat concurreert met de bevochtigende eigenschappen van hyaluronzuur. Je vindt dit diep hydraterende ingrediënt in onze Birch Water Purifying Essence, Snow Mushroom & Reishi Masque en Snow Mushroom Moisture Cloud Eye Cream.

3. Zoek naar antioxidantrijke ingrediënten

Je kunt je huid beschermen tegen de uitdrogende effecten van omgevingsstressoren door antioxidanten in te nemen en op te smeren - zowel in je voeding, suppletie als in je huidverzorging. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen om de zichtbare tekenen van veroudering veroorzaakt door oxidatieve schade te minimaliseren.

Éminence Organics Citrus & Kale potent C + E Serum

Zoek naar ingrediënten zoals vitamine C, mangosteen, berkenwater en lilikoi voor een krachtige dosis antioxidanten. We raden aan om onze Citrus & Kale Potent C + E Serum te gebruiken, die rijk is aan vitamine C, E en ferulazuur.

4. Kies organische huidverzorging

Vermijd synthetische huidverzorging die je huidbarrière kan verstoren. Zoek in plaats daarvan naar natuurlijke, organische en biodynamische producten die kracht en integriteit behouden. Dit soort ingrediënten doordrenkt de huid met nuttige voedingsstoffen die de gezondheid optimaliseren en de barrière versterken.

Pas bij het kopen van je favoriete huidverzorgingsproducten op dat nepcosmetica zich voordoet als het echte werk. Deze bevatten vaak ineffectieve - en zelfs schadelijke ingrediënten – waar je huid niet beter van wordt.

Raadpleeg een van onze partners voor de voor jouw huid geschikte producten.