Meteen naar de content

Hoe salicylzuur helpt om acné te voorkomen


Als je denkt aan acné-behandelingen, dan is de kans groot dat je dachten afdwalen naar salicylzuur. Dit betahydroxyzuur heeft een lange geschiedenis in het effectief, efficiënt en voorzichtig behandelen van acné. Door de huid te exfoliëren, de poriën diep te reinigen en toekomstige puistjes te voorkomen, doet dit ingrediënt wonderen voor mensen met acné. Salicylzuur helpt acné te verwijderen en toekomstige puistjes zonder irritatie te voorkomen. Lees verder om te ontdekken hoe.

BHA

In tegenstelling tot AHA's, die in water oplosbaar zijn en voornamelijk op het huidoppervlak werken, zijn BHA's zoals salicylzuur in olie oplosbaar. Door deze eigenschap kunnen ze het huidoppervlak doordringen en diep in je poriën duiken. Dat zorgt ervoor dat BHA's blokkades opheffen en acné-veroorzakende bacteriën in de poriën vernietigen.

Meer over AHA's, PHA's en BHA's lees je in deze blog.

Exfolieert de huid

Een kenmerk van een acné-gevoelige huid is dat deze huid zichzelf niet efficiënt exfolieert. Als gevolg daarvan klonteren dode huidcellen samen in plaats van dat ze verdwijnen. Dat leidt tot meer puistjes en mee-eters. Salicylzuur gaat dat tegen door de 'lijm' op te lossen die dode huidcellen bij elkaar houdt. Door de verbindingen tussen huidcellen te verwijderen en los te maken, helpt salicylzuur de huid de buitenste laag af te werpen, waardoor de poriën worden bevrijd. 

Anti-irriterend

Salicylzuur is niet alleen uniek omdat het enorm effectief is in het bestrijden van acné, maar ook omdat het een rustgevend en kalmerend effect heeft op de huid. De ontstekingsremmende eigenschappen van dit ingrediënt zijn niet verrassend, gezien de nauwe chemische relatie met een van de bekendste ontstekingsremmende geneesmiddelen die er is (acetylsalicylzuur oftewel aspirine). Als anti-irriterend middel zorgt salicylzuur ervoor dat roodheid vermindert en een woelige huid weer rustig wordt. 

 

Voorkomst toekomstige puistjes

Salicylzuur bestrijdt niet alleen bestaande puistjes, maar voorkomt ook toekomstige puistjes. Omdat het in olie oplosbaar is, is BHA heel effectief in het verwijderen van talg en vuil uit de poriën zonder handmatige exfoliatie. Het toevoegen van salicylzuur aan je skincare routine helpt je huid om langer vrij te blijven van puistjes. 

De beste producten met salicylzuur

1. Clear Skin Probiotic Cleanser

Onze Clear Skin Probiotic Cleanser is gemaakt met yoghurt, komkommer en tea tree-olie om de vette huid in toom te houden en de teint matter te maken. Dat gebeurt zonder de huid te dehydrateren. Deze cleanser bevat ook een booster van antioxidanten die de uitstraling en vitaliteit van de huid verbetert.

2. Acne Advanced Clarifying Hydrator

De Acne Advanced Clarifying Hydrator is een ultralichte, matte lotion die salicylzuur bevat om puistjes tegen te gaan. Deze hydrator geeft je een egale teint en vermindert de zichtbaarheid van acné-gerelateerde littekens. Je kunt deze hydrator ook vinden als onderdeel van ons Acne Advanced 3-Step Treatment System, dat acné in 28 dagen behandelt.

3. Clear Skin Willow Bark Exfoliating Peel

De Clear Skin Willow Bark Exfoliating Peel helpt een probleemhuid met puistjes te behandelen. Salicylzuur verwijdert oppervlakkige onzuiverheden en vuil, waardoor je teint helderder wordt. Deze peeling bevat ook wilgenbast, dat de huid kalmeert, en lila en azelaïnezuur om roodheid te verminderen.

4. Clear Skin Probiotic Masque

Het Clear Skin Probiotic Masque helpt de probleemhuid een handje dankzij komkommer, verfijnde yoghurt en salicylzuur. Dit rijke masker laat de huid ook zacht en soepel aanvoelen. Aanrader!