Meteen naar de content

Wat zijn AHA's, PHA's en BHA's?


Net als wij heb je waarschijnlijk veel waardering voor zuren, omdat ze het vermogen hebben om de natuurlijke glow van je huid te versterken. Exfoliërende zuren, zoals AHA's en BHA's, zijn een belangrijk ingrediënt voor degenen die hun huid willen verjongen door dode huidcellen te verwijderen en een stralende teint te onthullen. Zulke zuren behoren tot de meest gebruikte exfolianten. De nieuwste aanvulling is PHA, dat bekend staat om het vermogen de huid aan te pakken zonder irritaties met zich mee te brengen. Lees hieronder meer over de verschillen tussen AHA's, PHA's en BHA's om te weten te komen welk zuur het meest geschikt is voor jouw huidtype.

Wat zijn AHA's, PHA's en BHA's?

Een van de effectiefste manieren om de uitstraling van je huid te verbeteren, is door celvernieuwing te stimuleren. Dode huidcellen die op de teint blijven hangen, zorgen ervoor dat de huid er dof uitziet. In het ideale scenario stoot je huid deze cellen van nature af. Maar naarmate we ouder worden, vertraagt dit natuurlijke proces, waardoor onze huid zichzelf niet zo vaak vernieuwt. AHA's, PHA's en BHA's zijn exfoliërende ingrediënten breken de bindingen af die ervoor zorgen dat dode huidcellen zich aan het huidoppervlak hechten, waardoor je een nieuwe, frissere huid krijgt. Deze ingrediënten vind je in zowel exfolianten als toners, cleansers en zelfs body oils. Maar wat is het precies het verschil?

AHA's, PHA's, BHA's

Wat zijn AHA's?

Alfahydroxyzuren (AHA's) helpen bij het afschilferingsproces van de huid door de 'lijm' af te breken die dode huidcellen aan de oppervlakte houdt. Daardoor worden cellen aangemoedigd om sneller om te draaien. Er zijn veel verschillende soorten AHA's die je kunt gebruik, afhankelijk van je behoeften. Je hebt misschien weleens gehoord van amandelzuur, glycolzuur, melkzuur, ferulinezuur en meer. Van al deze soorten is melkzuur de zachtste en meest hydraterende van de AHA's, wat betekent dat het een uitstekende keuze is voor de meeste huidtypes en minder snel irritatie veroorzaakt.

AHA's zijn in water oplosbaar, wat inhoudt dat ze niet door de natuurlijke oliën van de huid kunnen dringen. Als gevolg daarvan worden AHA's gebruikt om het huidoppervlak te exfoliëren en droogheid, dofheid en tekenen van veroudering aan te pakken. 

Wat zijn PHA's?

Polyhydroxyzuren zijn zachte, chemische zuren die verwant zijn aan AHA's. Veel voorkomende PHA's zijn gluconolacton en lactobionzuur. Net als AHA's zijn PHA's in water oplosbaar en dringen ze niet door de huidvetten, wat betekent dat ze exfoliëren op het buitenoppervlak van de huid. PHA's zijn echter uniek omdat ze een meer geleidelijke exfoliatie bieden, waardoor dit zuur niet-irriterend is, ook niet voor gevoelige huidtypes. Er zijn geen risico's op ernstige bijwerkingen, zoals droogheid of gevoeligheid. 


Dermatoloog Dr. Ava Shamban zegt: "Zelfs mensen met een gevoeligere of zeer reactieve huid kunnen PHA makkelijk verdragen. PHA-producten staan er ook om bekend dat ze veilig zijn voor mensen met rosacea of huidaandoeningen zoals eczeem, wat niet mogelijk is met AHA en de BHA-zuurgroepen."

PHA's vertonen ook een sterk vermogen om te beschermen tegen omgevingsstressoren en zichtbare tekenen van veroudering. PHA's helpen bij de hydratatie en maken de huid glad, waardoor het een geschikt ingrediënt is voor droge huidtypes. 

Wat zijn BHA's?

Net als AHA's en PHA's lossen BHA's de bindingen op tussen dode huidcellen op het huidoppervlak. In tegenstelling tot de andere twee zuren kunnen in olie oplosbare BHA's dieper doordringen om de talgklieren te bereiken en verstopte poriën binnen te dringen. Dit zuur kan de opbouw van huidcellen afbreken die puistjes veroorzaken, waardoor het ideaal is voor een acné-gevoelige huid.

De meest voorkomende BHA in de beautybranche is salicylzuur, dat de kans op puistjes vermindert en ervoor zorgt dat het er vlekvrij uitziet. BHA's kunnen ook een ongelijkmatige huidtextuur, fijne lijntjes en rimpels aanpakken.

Het verschil tussen AHA's, PHA's en BHA's

Door AHA-, PHA- of BHA-exfoliërende producten te gebruiken, kun je afscheid nemen van een ruwe, droge huid en een gezonde glow herstellen. Maar er zijn een paar verschillen.

Mensen met een ongevoelige, droge en ruwe huid hebben het meest profijt bij AHA's, terwijl mensen met een vette of acné-gevoelige huid baat hebben bij BHA's. BHA's zijn in staat om blokkades op te heffen en bacteriën te verwijderen die in de porie blijven hangen. PHA's daarentegen zijn anders dan de andere twee zuren. PHA's bieden een geleidelijke penetratie, waardoor dit type de ideale keuze is voor mensen met een gevoelige huid.