Wat is je huidbarrière en hoe kun je deze beschermen?
Je lichaam gezond houden is belangrijk en dat geldt ook voor je huid. Als je huidbarrière sterk is, beschermt ze je huid tegen externe stressfactoren en houdt ze vocht vast. Als je huidbarrière is beschadigd, sijpelen irriterende stoffen en allergenen naar binnen en verdampt het vocht. Dat zorgt ervoor dat je huid dof en droog wordt. Hieronder lees je alles wat je moet weten over je huidbarrière plus onze tips om deze te beschermen en te herstellen bij beschadiging.
Wat is je huidbarrière?
Om op een eenvoudige manier te begrijpen hoe je huidbarrière werkt, vergelijkt Dr. Hooman Khorasani de huidbarrière met bakstenen en cement. "De huidbarrière bestaat uit cellen (bakstenen) en huidvetten (cement). Deze structuur is hetzelfde als het cement tussen de bakstenen van je huis. Die muur beschermt je externe invloeden, zoals regen, wind, kou en warmte. Precies wat de huidbarrière voor je doet, omdat je cellen op hun plaats worden gehouden."
Wat doet je huidbarrière?
Je huidbarrière is de bewaker van je huid. Ze beschermt je huid tegen bacteriën en irriterende stoffen en houdt vocht en hydratatie vast. De huid met een gezonde barrière is goed gehydrateerd, veerkrachtig en flexibel. Ze is beter bestand tegen de negatieve effecten van externe factoren en wordt mooi ouder. Aan de andere kant laat een dunne of zwakke huidbarrière irriterende stoffen naar binnen en hydratatie juist naar buiten. Dat veroorzaakt dofheid, droogheid en gevoeligheid en kan leiden tot ontstekingen en vroegtijdige veroudering.
Hoe raakt de huidbarrière beschadigd?
Na verloop van tijd kan je huidbarrière aangetast raken. Veroudering, blootstelling aan omgevingsstressoren en dagelijkse activiteiten zoals overmatig reinigen veroorzaken schade die de structuur aantast. Herinner je je onze bakstenen en cement-theorie nog? Zonder de juiste zorg verzwakt het cement tussen de stenen en beginnen er scheuren te ontstaan. Deze maken ruimte voor bacteriën en irriterende stoffen om de huid binnen te dringen en om vocht en hydratatie te laten ontsnappen.
Hier zijn een paar dingen die ervoor kunnen zorgen dat je huidbarrière beschadigd raakt:
- Natuurlijke veroudering
- Vervuiling
- UV-blootstelling
- Blauw licht
- Bacteriën
- Spanning
- Arm dieet
- Agressieve chemische huidverzorging
- Te veel reinigen en te veel exfoliëren
- Extreme temperaturen
- Genetische aandoeningen, zoals psoriasis
Wat gebeurt er als de huidbarrière is beschadigd?
Een van de belangrijkste effecten van beschadiging van de huidbarrière is transepidermaal waterverlies (TEWL). Door dat proces verdampt het vocht door de aangetaste barrière, wat leidt tot uitdroging en uitdroging. Dat verergert de zichtbare tekenen van veroudering en draagt bij aan ontstekingen, gevoeligheid en een doffe teint.
Naast het verlies van vocht, wordt de huid met een beschadigde barrière blootgesteld aan omgevingsinvloeden door vervuiling, UV-stralen en blauw licht. Dat zijn drie belangrijke factoren die bijdragen aan versnelde veroudering, waardoor de huid fijne lijntjes en rimpels ontwikkelt en volume en elasticiteit verliest.
Met een verzwakte barrière wordt je huid ook blootgesteld aan irriterende stoffen, microben en allergenen. Wanneer deze binnendringen, kunnen ze ontstekingen, roodheid en gevoeligheid veroorzaken. Voor mensen met genetische aandoeningen, zoals eczeem en rosacea, kan een verstoorde barrière de symptomen verergeren.
Symptomen van een beschadigde huidbarrière
Hoe weet je of je huidbarrière is beschadigd? Dit zijn enkele veelzeggende tekenen dat je huidbarrière is verzwakt:
- Uitdroging
- Schilfering
- Roodheid
- Irritatie
- Fijne lijntjes en rimpels
Hoe kun je een beschadigde huidbarrière beschermen en repareren?
Nu je weet dat schade aan de huidbarrière je teint aantast, wil je weten hoe je deze kunt beschermen en herstellen.
- Breng dagelijks een zonnebrandcrème aan
Regel nummer één voor een gezonde huidbarrière: breng elke dag zonnebrandcrème aan. Dr. Khorasani raadt aan om dagelijks een zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger aan te brengen en blootstelling aan de zon te vermijden als de UV-index het hoogst is (van 10.00 tot 16.00 uur).
We raden onze Lilikoi Mineral Defense Moisturizer SPF 40 aan. Deze minerale zonnebrandcrème biedt bescherming tegen UV-straling en een extra verdediging tegen de uitdrogende effecten van blootstelling aan vervuiling en andere omgevingsstressoren.
- Houd de huid gehydrateerd
Een andere manier om je huidbarrière te beschermen, is door deze gehydrateerd te houden. Naast het inwendig gehydrateerd houden van je huid door veel water te drinken, kunt je je skincare routine verrijken met ingrediënten die het natuurlijke vochtgehalte van je huid aanvullen en behouden.
Snow Mushroom is zo'n ingrediënt dat de bevochtigende eigenschappen van hyaluronzuur met zich meebrengt. Je vindt dit diep hydraterende ingrediënt in onze Birch Water Purifying Essence, Snow Mushroom & Reishi Masque en Snow Mushroom Moisture Cloud Eye Cream.
- Zoek naar ingrediënten die rijk zijn aan antioxidanten
Je kunt je huid beschermen tegen de uitdrogende effecten van omgevingsstressoren door antioxidanten in te nemen - zowel in je dieet als in je skincare routine. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen om de zichtbare tekenen van veroudering als gevolg van oxidatieve schade te minimaliseren.
Zoek naar ingrediënten zoals vitamine C, mangosteen, birch water en lilikoi voor een krachtige dosis antioxidanten. We raden aan om ons Citrus & Kale Potent C+E Serum aan te brengen. Dat serum is rijk aan vitamine C, E en ferulazuur.
- Kies voor biologische huidverzorging
Vermijd chemische huidverzorging die je huidbarrière kan verstoren. Zoek in plaats daarvan naar natuurlijke, biologische en biodynamische producten die hun kracht en integriteit behouden. Dit soort ingrediënten doordrenkt de huid met heilzame voedingsstoffen die de gezondheid optimaliseren en de barrière versterken.
Wanneer je op zoek bent naar je favoriete huidverzorgingsproducten, pas dan op voor namaakcosmetica die zich voordoen als echt. Deze bevatten vaak ineffectieve en zelfs schadelijke ingrediënten - die je huidbarrière geen plezier doen.
- Bescherm het huidmicrobioom
Een deel van het handhaven van een gezonde huidbarrière is het in balans houden van je huidmicrobioom. Het microbioom is een groep bacteriën die op het oppervlak van je huid leven. Omgevingsstressoren kunnen het microbioom van onze huid verstoren, de vochtbarrière van de huid aantasten en leiden tot een droge, doffe en reactieve huid. Voed je huid voorzichtig en herstel de natuurlijke balans met de voedende (en gloednieuwe) Kombucha Microbiome Balancing Essence. Een mix van pre, pro* en postbiotica werken samen om de helderheid te verbeteren, terwijl belangrijke ingrediënten zoals witte thee en jasmijn de droge, doffe huid kalmeren voor een gezond ogende gloed. Je kunt ook de Kombucha Microbiome Foaming Cleanser gebruiken. Deze lichtgewicht reiniger is gemaakt met gerichte micellaire technologie om onzuiverheden voorzichtig te verwijderen zonder de huid te veel te strippen.
Benieuwd welke producten je kunt gebruiken om je huidbarrière intact te houden? Neem contact op met een gediplomeerde schoonheidsspecialiste bij een Éminence-partner om de beste producten voor je huidtype en huidproblemen te vinden.