Meteen naar de content

Wat is een toner en wat doet het precies?


Je hebt vast al eens gehoord dat het gebruik van een toner een belangrijke stap is in de huidverzorging, maar wat doet het eigenlijk? Als je niet weet wat toners doen, ben je hier aan het juiste adres. We leggen uit wat verschillende soorten toners precies doen voor de huid. Lees verder om te leren wat een toner is, waarom je er een moet gebruiken en welke toner voor je geschikt is.  

Wat is een toner?

Toners worden meestal geassocieerd met uitdrogende, op alcohol gebaseerde formules die het vet van je huid verwijderen - samen met het laatste beetje vocht. Gelukkig hebben toners een lange weg afgelegd. De nieuwste generatie toners en gezichtsmists heeft niet alleen adstringerende eigenschappen, maar hydrateert ook, brengt de huid in balans en behandelt een breed scala aan huidproblemen en -aandoeningen.  

De voordelen van een toner: Wat doet het?

 

Brengt PH-niveaus in evenwicht

Toner wordt vaak gebruikt na de reinigingsstap om ervoor te zorgen dat de pH-waarde van de huid in evenwicht is. De pH-waarde van de huid verwijst naar de zuurgraad van de zuurmantel van de huid. Als je huid te zuur is, kun je last krijgen van puistjes. Dat is waar toner om de hoek komt kijken, omdat het dient om je huid in balans te brengen. Zoals Healthline zegt: ''...sommige zepen en reinigingsproducten zijn alkalisch van aard. Het gebruik van een product met een heel andere pH-waarde dan je huid kan de gebruikelijke functies van je huid verstoren, wat kan leiden tot droogte, vettigheid of irritatie.  

Behandelt problemen

Sommige toners helpen de pH-waarde van je huid te herstellen en in evenwicht te brengen, terwijl andere de huid voeden en zich richten op de behandeling van specifieke problemen.
Sommige toners helpen de pH-waarde van je huid te herstellen en in evenwicht te brengen, terwijl andere de huid voeden en zich richten op de behandeling van specifieke problemen. ''Vroeger werden toners gebruikt om de pH-waarde van de huid in evenwicht te brengen na het gebruik van een alkalisch zeepproduct voor de reiniging,'' vertelde Rebecca Kazin, MD, een dermatoloog in Washington, DC bij Women's Health magazine. Tegenwoordig kunnen toners de huid echter ook voeden met ingrediënten als kamille, lavendel en smeerwortel.  

Helpt producten te absorberen

Of een toner nu de pH-waarde van de huid in balans brengt of voedingsstoffen levert, de tonerstap bereidt je huid voor op de producten die je daarna aanbrengt. Natalie Pergar, hoofdopleidster huidverzorging van Éminence Organics, noemt een toner de ''verzorgende'' stap van je huidverzorgingsroutine. De juiste toner brengt je teint in balans en zorgt voor een extra laag hydraterende basis om je huid voor te bereiden op de volgende stappen.  

Zorgt voor een extra grondige reiniging

Zelfs na het gebruik van een cleanser moet je misschien nog restjes talg, make-up of vuil verwijderen, en een toner kan daarbij helpen. Toners ronden het reinigingsproces af door de laatste restjes make-up te verwijderen die de cleanser niet heeft verwijderd. Deze snel absorberende vloeistoffen verwijderen achtergebleven onzuiverheden en voorzien de huid weer van het nodige vocht.  

De verschillende soorten toners

Er zijn honderden toners op de markt en het kan intimiderend zijn om uit te zoeken of je de juiste toner kiest. Daarom zijn wij hier om je te helpen! Toners kunnen worden ingedeeld naar hun doel: hydraterend, exfoliërend of adstringerend. Verschillende toners zijn geschikt voor verschillende huidtypes, dus dit moet een overweging zijn wanneer je beslist welke toner te gebruiken.  

Hydraterend

Het is geen verrassing dat hydraterende toners bevochtigende (wateraantrekkende) ingrediënten bevatten, zoals glycerine en hyaluronzuur. Bevochtigende ingrediënten zijn geweldig in het vasthouden van water, en maken het moeilijker voor water om te verdampen. Je vindt dit type toner meestal in de vorm van een verfrissende nevel of spray. Een voorbeeld hiervan is onze Stone Crop Hydrating Mist, die is ontworpen voor de droge huid. Deze zachte mist is geformuleerd met lavendel en voedend sap van steengewassen om de hydratatie van de huid te verbeteren.  

Exfoliërend

Exfoliërende toners bevatten een klein percentage AHA- of BHA-ingrediënten om de teint te verhelderen en een doffe huidskleur te verbeteren. Doorgaans helpen deze toners de dode huidcellen te verwijderen, waardoor de huid er zachter en gladder uitziet.  

Adstringerend

Een adstringerend product is beter te omschrijven als het neefje van een toner. Als je een vette huid hebt, kunnen adstringerende producten ook nuttig zijn om overtollige olie kwijt te raken. Het belangrijkste verschil is dat een adstringerend product meestal oplosalcoholen bevat, of een hoger alcoholgehalte heeft dan een gewone toner. Tegenwoordig hebben toners echter een lange weg afgelegd sinds de jaren '90. Gelukkig voor ons bevatten toners met adstringerende werking geen grote hoeveelheden alcohol meer zoals vroeger. Je ziet nu vaker toners met ingrediënten zoals toverhazelaar die zachter zijn voor de huid. De toners van Éminence Organics vallen in de categorie van moderne toners, wat betekent dat ze zijn ontworpen om de huid te voeden met hydraterende ingrediënten, of om de huid zacht te exfoliëren.  

Wanneer moet ik een toner gebruiken?

  Naast het gebruik van toners als onderdeel van je dagelijkse en nachtelijke huidverzorgingsroutine, kunnen toners volgens Eminence Organics International Trainer Jude Herrera ook gedurende de dag worden gebruikt om de huid te hydrateren, droogte te verminderen of je make-up te fixeren. Vraag je je af waar je een toner in je huidverzorgingsroutine moet gebruiken? Dit doe je direct na het reinigen van je huid, 's ochtends en 's avonds. Wat het aanbrengen betreft, wordt toner meestal aangebracht met een wattenschijfje. Je kunt een toner ook met schone handen aanbrengen. Als je de toner aanbrengt terwijl je huid nog een beetje vochtig is, kunnen de actieve bestanddelen efficiënter worden opgenomen. Dit helpt je huid voor te bereiden op de rest van je producten. Als je wilt weten welke toners of ingrediënten het beste bij je behoeften passen, kun je onze Salon Locator gebruiken om een salon te vinden voor een persoonlijk of telefonisch consult om de beste toners voor je te vinden. Laat ons in de reacties hieronder, of op social media, weten welk product jij het beste vindt werken voor jouw huidtype.