Meteen naar de content

7 effectieve antioxidanten om toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine


Als je jezelf dat vierde glas wijn op een doordeweekse avond rechtvaardigt omdat het ''antioxidanten bevat'', ben je misschien op de goede weg - vooral als het gaat om huidverzorging. Maar voordat je een nieuwe fles ontkurkt of investeert in een product met een heleboel vakjargon, is het belangrijk om te begrijpen wat antioxidanten echt zijn, en wat hun invloed is op je lichaam en dus ook op je huid.

Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen?

Als een van de meest genoemde gezondheidseigenschappen weten we dat antioxidanten goed zijn voor onze huid, maar hoe precies? Voordat we ingaan op de oplossing die ze bieden, moeten we beginnen met het probleem: vrije radicalen. Bepaalde omgevingsfactoren (luchtvervuiling, intenste blootstelling aan de zon) kunnen ervoor zorgen dat atomen in ons lichaam zich splitsen, waardoor de nu enkelvoudige elektronen gaan rondspringen op zoek naar een andere elektron om mee samen te werken. ''Moleculen streven ernaar een elektronenpaar in hun buitenste schil te hebben, dus wanneer ze één elektron verliezen, worden ze instabiel,'' legt Dr. Hooman Khorasani, MD, Dermatologisch en Cosmetisch Chirurg, uit. ''Vrije radicalen proberen dit elektron terug te winnen door andere moleculen te oxideren, zoals het eigen DNA van de cel, enzymen en eiwitten.''

Voordelen van antioxidanten voor je huid

Het is bekend dat hogere niveaus van vrije radicalen bijdragen tot de verzwakking van de elasticiteit van onze huid. Oxidatie tast het lichaam aan op dezelfde manier als het zou roesten op een auto: het versnelt veroudering. In hun zoektocht naar een nieuwe koppeling richten vrije radicalen vernielingen aan in gezonde cellen en beschadigen daarbij ons lichaam. Gelukkig bestaan er antioxidanten om vrije radicalen tegen te houden, zonder zelf vrije radicalen te worden, voegt Dr. Khorasani toe. Maar het voorkomen van schade door vrije radicalen is niet de enige waarde van antioxidanten. Ze houden onze cellen gezond, hydrateren op natuurlijke wijze en verminderen ontstekingen in onze huid.  

Soorten antioxidanten

Hoewel antioxidanten van nature in ons lichaam voorkomen, kunnen we ons antioxidantenniveau ook verhogen met verschillende voedingsstoffen. ''Producten vol antioxidanten zorgen voor een langdurige bescherming van de huid,'' legt Éminence Organics Lead Skin Trainer Natalie Pergar uit. ''Antioxidanten profiteren... door zowel externe als interne tekenen van veroudering aan te pakken door schade door vrije radicalen te voorkomen, ontstekingen aan het oppervlak te verminderen en de collageenproductie te stimuleren om huidcellen vol en jeugdig te houden.''  

Vitamine C

Citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappelen, grapefruit en passievruchten stoppen celafbraak met een krachtige neutralisator van vrije radicalen, waardoor fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden, en beschermen tegen en genezen van UV-schade voor een stralender uitziende huid. ''Alle citrusvruchten bevatten van nature vitamine C, een krachtige antioxidant met grenzeloze voordelen voor elk huidtype,'' bevestigt Éminence Organics International Educator Brian Goodwin. Door het stimuleren van de collageenproductie en celvernieuwing - de frequente doelwitten van vrije radicalen - vermindert vitamine C niet alleen de zichtbaarheid van een ongelijkmatige teint, maar maakt het ook de huidtextuur gladder, waardoor je er over het algemeen jonger uitziet en dit ook langer vasthoudt. Kortom: vitamine C is een van de meest waardevolle bestanddelen van huidverzorging, of in de woorden van Natalie, ''een allround [huid]redder.'' Onze Citrus & Kale Potent C+E Serum is een snel absorberend, geavanceerd serum geformuleerd met anti-irriterende vitamine C. Vitamine C wordt gestabiliseerd door botanisch afgeleid ferulinezuur om antioxiderende voordelen te bieden, zoals het minimaliseren van fijne lijntjes en rimpels.  

Xanthonen

Een favoriete vrucht van wellness-experts is de mangosteen, die, contra-intuïtief, niets met mango's te maken heeft. Het kreeg van Koningin Victoria de titel ''De Koningin der Vruchten'' vanwege zijn superieure smaak. Deze supervrucht zit ook boordevol antioxidanten, xanthonen genaamd, die de cellen beschermen en schade aan de huid door omgevingsfactoren voorkomen. Studies hebben aangetoond dat mangosteenextracten bescherming kunnen bieden tegen UV-schade die fijne lijntjes, rimpels en donkere vlekken veroorzaakt, en de elasticiteit van de huid kunnen helpen verbeteren.  

Vitamine E

Vitamine E, die op natuurlijke wijze wordt aangemaakt en door het lichaam wordt opgeslagen naar behoefte, kan ook worden geconsumeerd via avocado's, amandelen en bladgroenten, en staat bekend om zijn effectiviteit tegen pigmentvlekken en bescherming van de huid tegen veroudering door zonlicht. Het is ook bijzonder krachtig in combinatie met vitamine C om de teint van de huid te egaliseren.  

Polyfenolen

Net als mangosteen wordt cacao ook beschouwd als een ''antioxidant krachtpatser'', die antioxidanten bevat die polyfenolen worden genoemd. ''Cacao ruikt niet alleen heerlijk, het is ook rijk aan antioxidanten die wonderen doen voor het egaliseren van je huid.'' zegt Natalie. Polyfenolen beschermen planten tegen straling (wat zich voor ons vertaalt als UV-schade). Voor je teint helpt deze bescherming fijne lijntjes en rimpels te verminderen, waardoor je huid er voller, gehydrateerd en verjongd uitziet.  

Flavonoïden

Deze natuurlijke pigmenten die planten op cellulair niveau beschermen, zijn ook verantwoordelijk voor felgekleurde planten zoals aardbeien. Ze zijn een van de redenen waarom fruit en groenten voedzaam zijn, ze reguleren ontstekingen en helpen ons UV-schade en huidveroudering te voorkomen.  

Anthocyanen

Dit type flavonoïde wordt aangetroffen in voedingsmiddelen die er paars, blauw of zwart uitzien, zoals bessen en acai, en wordt in verband gebracht met de behandeling van een reeks ziekten, zoals hoge bloeddruk en verkoudheid. Het vertraagt ook de huidveroudering, beschermt tegen schade door de zon, stress en vervuiling, en helpt collageenverlies te voorkomen.  

Lycopeen

Lycopeen, een ander pigment dat aanwezig is in rode vruchten en groenten (zoals tomaten en rode bessen), beschermt planten tegen schade door zonlicht en helpt de milieu-impact op ons eigen lichaam te beheersen. Ironisch genoeg vermindert lycopeen de roodheid van onze huid als gevolg van UV-schade en gaat het ook  huidveroudering tegen. Naarmate we ouder worden, is het van vitaal belang om meerdere antioxidantrijke producten in je dagelijkse routines op te nemen om ervoor te zorgen dat je huid lang meegaat. Of je nu een vitamine C-serum gebruikt, een cacaomasker voor thuis of je dagelijkse smoothie aanpast met een avocado-amandelmelk-mangosteen acai-bowl, er zijn genoeg manieren om genoeg antioxidanten in je systeem te filteren om vrije radicalen een halt toe te roepen, en je zult er snel de vruchten van plukken, zowel van binnen als van buiten. Bekijk deze in The Mix om meer te leren over de zeven antioxidanten. [embed]https://youtu.be/hHCKb07amvs[/embed] Bezoek een Éminence Organics partner voor persoonlijke aanbevelingen en ontdek hoe je antioxidanten in je huidverzorgingsroutine kunt opnemen.