Meteen naar de content

Hoe ziet een door de zon beschadigde huid eruit?


Jarenlang buiten in de zon doorbrengen vraagt veel van onze huid. De minuten, uren en dagen in de buitenlucht leiden tot donkere vlekken, rimpels, een slappe huid en verkleuring. Helaas voor liefhebbers kan schade door de zon onze huid vroegtijdig verouderen en het risico op huidkanker vergroten. Lees verder om te ontdekken hoe je het uiterlijk van je huid kunt verbeteren.

 

Schade door de zon op je gezicht

In tegenstelling tot de natuurlijke veroudering, die wordt bepaald door je leeftijd en genetica, wordt schade door de zon ontwikkeld door UV-licht. Dat kan je huidstructuur blijvend veranderen. Dit zijn de symptomen. 

Ruwe, droge huidtextuur

Na jaren aan UV-blootstelling kun je textuurveranderingen in je huid krijgen. Dat kan eruit zien als schilferende plekken en een korstige huid die dikker is en via het oppervlak omhoog komt. Dit type zonneschade kan leiden tot huidkanker, omdat deze plekken soms veranderen in een type huidkanker dat plaveiselcelcarcinoom wordt genoemd. Door eventuele veranderingen aan je huid in de gaten te houden en een arts te raadplegen, kun je een mogelijke vorm van huidkanker vroegtijdig ontdekken.

Rimpels en fijne lijntjes

Langdurige veranderingen in het collageen van de huid kunnen een symptoom zijn van schade door de zon. Deze veranderingen kunnen bestaan uit fijne lijntjes, rimpels en een verdikte huidtextuur. Helaas zorgt UV-blootstelling voor vroegtijdige veroudering en het verlies van collageen en huidelasticiteit. In feite wordt liefst 90% van de zichtbare veroudering veroorzaakt door UV-blootstelling.

Slappe, losse huid

Elastine en collageen zijn twee eiwitten in de huid die niet alleen verslechteren door het natuurlijke verouderingsproces, maar ook door externe factoren. Deze factoren omvatten te veel blootstelling aan de zon, net als lifestyle-keuzes. Daarbij kun je denken aan slechte voeding, overmatig alcoholgebruik en roken. Deze afbraak van de productie van collageen en elastine veroorzaakt een losse, slappe huid. 

Spataderen

Naarmate collageen verslechtert, leidt de fragiele structuur tot verminderde druk rond de bloedvaten en verminderde elasticiteit van de huid. Deze verandering betekent dat spataderen eerder optreden als een netwerk van rode, paarse en blauwe lijnen die doen denken aan een spinnenweb.

Een blozende teint

Het is mogelijk dat je een blozende huidskleur hebt geërfd, maar het kan ook zijn dat overmatige blootstelling aan de zon je parten speelt. Een blozende huid wordt gekenmerkt door een roodachtig uiterlijk en een huid die er onregelmatig of vlekkerig uitziet of gebroken haarvaatjes heeft.

Hyperpigmentatie

Ongelijke huidpigmentatie (of hyperpigmentatie) is een brede term die verwijst naar een ongelijkmatige teint of donkere vlekken die verschijnen. Bij een ongelijkmatige teint zul je merken dat delen van de huid zijn verkleurd of donkerder zijn geworden. Dat kan erfelijk zijn bepaald, maar ook schade door de zon kan dat hebben veroorzaakt. 

Een ander type hypergimentatie is te zien in moedervlekken. Elke abnormale verandering aan je huid is een goede reden om een arts te raadplegen. Een vlek die een lichte kleur had toen je hem voor het eerst opmerkte, kan later in het leven van uiterlijk veranderen. Houd deze donkere vlekken goed in de gaten.

Donkere vlekken, ook zonnevlekken, levervlekken of lentigines genoemd, zijn een andere vorm van hyperpigmentatie. Ze zien eruit als extra grote sproeten en verschijnen meestal op je armen, benen, gezicht, hals en decolleté.

Als je een van deze problemen opmerkt, lees dan verder om erachter te komen hoe je je huid kunt beschermen tegen verdere schade door de zon.

Hoe je je huid kunt beschermen tegen schade door de zon

Als je je huid er op lange termijn stralend en gezond uit wilt laten zien, volg je de 6 onderstaande stappen.

1. Breng elke twee uur SPF aan

SPF is een preventief hulpmiddel, maar alleen als je het opnieuw aan blijft brengen. Gebruik elke twee uur een SPF van 30 of hoger. Of vaker, als je zweet, je afdroogt of in contact met water.

2. Beperk de tijd buitenshuis en draag beschermende kleding

Beperk je tijd buitenshuis als de zon op zijn hoogtepunt is (meestal tussen 10.00 uur en 16.00 uur). De Skin Cancer Foundation raadt aan om je te beschermen met kleding, hoeden en zonnebrandcrème. Zoek ook de schaduw op, zeker als de zon op zijn hoogtepunt is.

3. Kies een zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger

Als je een van de symptomen van een door de zon beschadigde huid herkent, dan wil je verdere schade afremmen. Een van de beste formules is zonnebrandcrème. Door SPF in je dagelijkse skincare routine op te nemen, ga je met minimale inspanning schade door de zon tegen het lijf. 

4. Zoek naar 'breedspectrum' op het label

SPF laat zien hoe goed een product je beschermt tegen UVB-stralen, maar zegt niets over UVA-licht. Daarom is de tweede factor waar je op moet letten de vermelding 'breedspectrum'. Dat betekent dat je beschermd bent tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

5. Kies een SPF met hydraterende ingrediënten

Als je huid droog is door blootstelling aan de zon, zullen bepaalde ingrediënten helpen om het vocht terug te brengen. Onze Lilikoi Daily Defense Moisturizer SPF 40 bevat een geweldige combinatie van hydraterende en voedende ingrediënten.

6. Controleer regelmatig je lichaam

Telkens wanneer je uit bad of onder de douche vandaan komt, is het verstandig je lichaam te controleren om vertrouwd te raken met je huid en te herkennen of er nieuwe vlekken opdoemen. Houd ook zeker bestaande vlekken in de gaten en let erop of het uiterlijk verandert.