Meteen naar de content

Effectieve strategieën voor het managen van stress


Stress, stress en nog eens stress. Je ding doen in het huishouden, deadlines op het werk en het dagelijkse woon-werkverkeer hebben invloed op ons allemaal. Als je merkt dat je huid er wat dof uitziet of dat je meer puistjes hebt dan gewoonlijk, dan ga je er snel aan voorbij. Maar stress kan een grote invloed hebben op hoe je huid eruitziet en aanvoelt. Dus wat kun je doen om stressniveaus te verlagen, je welzijn te verbeteren en je huid weer in zijn natuurlijke stralende staat te brengen? Lees verder om erachter te komen hoe je stress kunt beheersen en je beter van binnen en van buiten kunt voelen.

De impact van stress op je huid

Veel van wat we weten over hoe stress het lichaam beïnvloedt, is gebaseerd op symptomen zoals een verhoogde hartslag, stijve of gespannen spieren, lage energie en spijsverteringsproblemen. Maar stress speelt ook een aanzienlijke rol in hoe je huid eruitziet en aanvoelt, of je nu chronische stress ervaart of niet. Dus hoe uit stress zich op de huid?

Huidirritatie en uitslag

Als je in een stressvolle situatie zit, zorgt een verzwakt immuunsysteem ervoor dat je huidbarrière wordt aangetast. Als buitenste laag van het lichaam is de huidbarrière essentieel om je te beschermen tegen omgevingsfactoren en vrije radicalen. De gezondheid en kracht van deze beschermende barrière kunnen worden aangetast door zaken zoals overmatige blootstelling aan de zon, vochtige of droge omgevingen, overmatige exfoliatie en stress. Stressniveaus beïnvloeden de huidbarrière en het immuunsysteem en kunnen bij sommige mensen zelfs flare-ups van contactdermatitis, psoriasis of eczeem veroorzaken.

Droge huid en rimpels

Stress beïnvloedt de huid op moleculair niveau en heeft invloed op hoe cellen verouderen. Zo veroorzaken stresshormonen (zoals adrenaline en cortisol) bijvoorbeeld afbraak van collageen en elastine, waardoor het moeilijker wordt voor de huid om zich te vernieuwen en soepel te blijven. Naarmate de omzetting van gezonde huidcellen vertraagt, worden fijne lijntjes en rimpels meer zichtbaar. Koppel dat aan gezichtsuitdrukkingen die herhaald worden tijdens stressvolle situaties - bijvoorbeeld fronsen - en je hebt een recept voor meer fijne lijntjes en rimpels.

Vochtophoping en donkere kringen

Voor velen worden slaappatronen verstoord door stress. Slapeloosheid en slaapproblemen zijn veelvoorkomende symptomen van stress, en een slechte slaapkwaliteit beïnvloedt tal van systemen in het lichaam, waaronder de huid. Een gebrek aan slaap leidt tot meer tekenen van veroudering - met name wallen onder de ogen en donkere kringen. Verlies van elastine en collageen maakt de huid en spieren onder de ogen zwakker, waardoor vochtophoping er prominenter uitziet.

Stresshormonen en huidgezondheid

Wat zijn stresshormonen en zijn ze slecht? Niet helemaal. Van het onderdrukken van ontstekingen tot het reguleren van de stofwisseling en het controleren van slaapcycli, hebben we stresshormonen nodig om optimaal te leven. Stabiele niveaus van cortisol en adrenaline zijn ideaal, maar wanneer je lichaam reageert op interne en externe prikkels, leidt dit tot schommelingen in de hormoonspiegels die buiten de aanbevolen marge vallen.

Wanneer het zenuwstelsel een toename van stresshormonen ervaart, veroorzaakt dit een reeks reacties in het hele lichaam en de huid, zoals:

  • Huidklieren die meer olie produceren
  • Vertraagde spijsvertering in de darm
  • Geïrriteerde of rode huid door geactiveerde ontsteking of het op gang brengen van auto-immuunstoornissen
  • Problemen met slapen, resulterend in uitputting en slechte cognitieve redenering

Veroorzaakt stress acné?

Een duidelijk antwoord: 'Ja, stress kan acné veroorzaken!' Wanneer de bijnieren vanwege chronische of acute stress overmatige cortisol vrijgeven, stimuleert dat een ander hormoon (corticotropinevrijmakend hormoon of CRH) om olie uit de talgklieren vrij te geven. Deze kleine klieren worden naast haarzakjes gevonden en scheiden vette talg af om de huid op natuurlijke wijze gehydrateerd te houden. Overmatige talgproductie vermengt zich met dode huidcellen diep in de porie om verstopping, ophoping, irritatie, bacteriële groei en, je raadt het al, acné te veroorzaken.

Begrijp het verband tussen lichaam en geest

De geest en het lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat merk je aan sensaties zoals blozen wanneer je je schaamt, zweten wanneer je nerveus bent of jeuk voelen wanneer je gestrest bent. Zoals we ons bewust zijn van de toestand van onze huid wanneer we gestrest zijn, hebben studies aangetoond dat huidcellen en haarzakjes hun eigen stresssignalen kunnen creëren die naar de hersenen worden gestuurd!

De connectie tussen hersenen en huid

Stressberichten kunnen van de huid naar de hersenen en van de hersenen naar de huid worden doorgegeven. Zoals we al hebben geleerd, leiden stressvolle ervaringen en omgevingen tot een afgifte van hormonen zoals cortisol in het lichaam, wat leidt tot problemen zoals irritatie, een droge huid en acné. Echter, het blootstellen van de huid aan specifieke stressoren (zoals ultraviolette straling door overmatige blootstelling aan de zon) kan leiden tot stresssignalen die van de huid naar de hersenen worden gestuurd, waardoor de kans op psychologische stress toeneemt.

Een vicieuze cirkel: stress triggers en huidgezondheid

Zowel korte als langdurige stress kunnen invloed hebben op je huidgezondheid en zich uiten als een droge huid, prominente lijntjes, rimpels, wallen onder de ogen en ontsteking. Bovendien voegt het zien van hoe stress je huid beïnvloedt nog een extra laag van stress toe om te managen!

Of je nu in een stressvolle omgeving werkt of woont of gewoon een stressvolle periode doormaakt, er zijn dingen die je kunt doen om interne en externe symptomen te verlichten en om te gaan met hoe je lichaam reageert op verschillende situaties.

Een skincare routine creëren

Het wordt aanbevolen om je skincare routine terug te brengen naar de basis wanneer je stressvolle periodes doormaakt en je huid reactief is. Het gebruik van kalmerende ingrediënten en zachte zorg kan helpen om je huid er gezond uit te laten zien zonder de huidbarrière te irriteren. Een eenvoudige routine is vaak het beste om de stress die zich op je huid manifesteert te beheersen.

Begin met het reinigen van de huid met een zachte formule, zoals de Calm Skin Chamomile Cleanser, die revitaliserende ingrediënten bevat zoals rozemarijn, kamille en druivenbladextract. De Echinacea Recovery Cream zit boordevol voedende ingrediënten zoals teunisbloemolie, echinacea en duizendblad, waardoor het een ideale moisturizer is om de huid te kalmeren en te hydrateren na het reinigen.

Als acné aanwezig is als gevolg van stress, overweeg dan diep reinigende maskers om overtollige olie te absorberen en poriën te reinigen om verstopping te voorkomen. Het Clear Skin Probiotic Masque bevat kalmerende yoghurt, komkommer en kaolienklei om de geïrriteerde huid te reinigen, verzachten en kalmeren.

Stress management-strategieën

Ideaal is het niet, maar stress maakt deel uit van het dagelijks leven. De beste manier om het op afstand te houden en overmatige productie van stresshormonen te verminderen, is om stress management-strategieën toe te passen op een manier die past bij jouw situatie of levensstijl. Leren hoe je met stress kunt omgaan, kan je een betere grip geven op wat er op je pad komt en je huid en lichaam in goede conditie houden.

Meditatie, mindfulness en ontspanning

Er is zoveel ruis in ons leven, zowel letterlijk als figuurlijk. De beste manier om hiermee in evenwicht te komen en je lichaam te kalmeren, is door dagelijks aan mindfulness of meditatie te doen. Het beoefenen van deze technieken kan je trainen om je meer bewust te zijn van je omgeving en gevoelens, wat rustgevend kan zijn tijdens stressvolle momenten. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn - alles wat je in staat stelt om afleidingen uit te schakelen en je lichaam en geest tot rust te brengen en te ontspannen, is goed. Enkele goede opties zijn een wandeling maken, luisteren naar een geleide meditatie of alleen activiteiten ondernemen zoals schilderen of lezen.

Beweging

Beweging is in verschillende opzichten goed voor het lichaam. Naast het verlagen van stresshormoonspiegels en het verminderen van angst, verbetert het ook de kwaliteit van de slaap. Iets eenvoudigs als het huis schoonmaken, tuinieren, deelnemen aan een sportles of gewichten tillen kan een goede activiteit zijn om toe te voegen aan je dagelijkse routine voor stressbeheer. Diep ademhalen is een andere krachtige tool om stress te verminderen, omdat het cortisol verlaagt en het parasympathische zenuwstelsel activeert (het rustgevende tegenhanger van het sympathische zenuwstelsel, dat betrokken is bij de vecht- of vluchtreactie).

Gezond eten (en hydratatie vasthouden!)

Voldoende water drinken en een dieet rijk aan vitamines en antioxidanten kunnen je lichaam helpen om de effecten van dagelijkse stress te beheersen. Voedingsstoffen repareren beschadigde cellen, versterken het immuunsysteem, reguleren de niveaus van stresshormonen en voorzien het lichaam van de nodige energie om dagelijkse stressoren te doorstaan. Studies suggereren dat vezelrijke groenten en omega-3-vetzuren vooral nuttig zijn om stresshormonen in balans te brengen. Bovendien is een gezond dieet ook goed voor de gezondheid van de huid in het algemeen.

Goede slaap

Slaap is een uitgelezen kans voor het lichaam om te herstellen en te resetten. Een goede nachtrust verbetert ook cognitieve prestaties en stemming, wat cruciaal is voor het beheersen van stress. Om de slaaphygiëne te verbeteren, houd de slaapkamer vrij van elektronica en afleidingen, vermijd suikerhoudend voedsel en drankjes voor het slapengaan en maak (en houd je aan) een consistente slaapschema.

Andere tips en technieken

Heb je meer tips nodig om te ontspannen en stress te verminderen? Overweeg enkele van de volgende ontspanningstechnieken naast de eerder genoemde praktijken:

  • Aromatherapie
  • Massage en andere spabehandelingen
  • Diep ademhalen
  • Yoga
  • Visualisatie
  • Hydrotherapie

Stress is onvermijdelijk, maar dat betekent niet dat het je huidgezondheid moet beïnvloeden. Door dagelijkse technieken voor stressbeheer toe te passen en huidverzorgingsingrediënten te gebruiken die problemen aanpakken, zul je beter in staat zijn om de onverwachte wendingen van het leven het hoofd te bieden zonder dat acne, rimpels of wallen onder de ogen de kop opsteken.

Ben je op zoek om stress in je leven te verminderen? Bezoek een Éminence partner bij jou in de buurt om te leren hoe je stress kunt minimaliseren en je glans terug kunt krijgen.