Meteen naar de content

De Talloze voordelen van een minerale zonnefactor ten opzichte van een chemische zonnefactor


Iedereen weet inmiddels wel dat het gebruik van een zonnefactor de beste anti-aging is. Zonlicht is namelijk voor 90% verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering. Natuurlijk hebben we zon nodig en biedt het talloze voordelen, maar het gebruik van een goede factor zorgt ervoor dat je alleen de voordelen en niet de nadelen ondervindt. Nadelen in de vorm van lijntjes en rimpels, door het verlies van collageen en elastine, een ruwe verdikte huid, pigmentvlekken of nog erger, huidkanker.

Maar wat is nu een goede factor?
Factor 50 is toch een factor 50 zou je zeggen, dus bescherming. Dat klopt, maar er zitten behoorlijke verschillen in. De grootste verschillen zitten in de chemische of fysische (minerale) filter. Hoewel beiden bescherming bieden tegen de zonnestralen, is de manier waarop ze die bescherming bieden drastisch anders.

De grote verschillen:

Chemische zonnefilter
Deze worden door de huid geabsorbeerd, wat zoveel betekent dat ze in het lichaam komen, door de huid heengaan dus. De actieve ingrediënten zijn (op koolstof gebaseerde) verbindingen die UV stralen absorberen. Door een chemische reactie zetten deze verbindingen UV stralen om in warmte, waarna de huid die warmte afgeeft.

Fysische zonnefilter
Deze werken als een soort van reflectoren. De actieve ingrediënten zijn onder meer Zink Oxide en Titanium Dioxide, die als een blokker fungeren. Ze vormen een beschermende barrière op de huid en weren de schadelijke UV stralen alvorens ze in contact komen met het huidoppervlak en voorkomen zo dat ze schade aan kunnen richten.

Wat is zinkoxide?
Minerale zonnefilters maken meestal gebruik van zinkoxide als een fysische blokkering van UV-stralen. Ja, hetzelfde zink dat je ouders in de jaren tachtig op je neus en wangen smeerden. Zinkoxide heeft een fikse verbetering ondergaan sinds die tijd, en is nu verkrijgbaar in formules die dezelfde zonwering bieden zonder een witte waas achter te laten. Zinkoxide biedt echter veel voordelen!

1. Zinkoxide houdt de huid koel en laat de huid ademen.
Het reflecteert de warmte en energie van de zonnestralen van de huid, waardoor de temperatuur wordt verlaagd. Om deze reden is minerale zonnebrandcrème in het bijzonder gunstig in het minimaliseren van huidontstekingen en roodheid geassocieerd met acne, rosacea en overgevoeligheid.

2. Geeft minerale bescherming tegen de zon
Hoewel zink zelf in de natuur te vinden is, wordt zinkoxide gecreëerd door het minerale zink te combineren met zuurstofmoleculen. Wanneer deze twee elementen worden verdampt en gecondenseerd, vormen ze een fijn poeder dat bovenop de huid ligt en een beschermende barrière vormt tegen UVA- en UVB-stralen. Behalve een fysieke blokkering, fungeert zinkoxide als een soort spiegel om UV-stralen te weerkaatsen voordat ze het huidoppervlak kunnen binnendringen.

3. Ondersteunt collageenproductie
UV-blootstelling is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering. Schade door de zon stelt de huid bloot aan vrije radicalen die collageen, wat bestemd is om de huid vol en elastisch te houden, afbreken en vernietigen. Zink dient als een co-factor in collageensynthese door het eiwitcollagenase te activeren. Dit eiwit activeert de collageenproductie om bindweefsel te bouwen en te herstellen

4. Helpt acne te behandelen
Zinkoxide is ook gunstig bij de behandeling van acne-gevoelige huid. Onderzoek heeft aangetoond dat zink de ontsteking van de huid effectief vermindert, de groei van acne veroorzakende bacteriën remt en de talgklieractiviteit reguleert. Het heeft ook de eigenschap om de poriën te verstevigen en hun uiterlijk te minimaliseren. Om deze reden vind je  Zinkoxide terug in verschillende acnebehandelingen van Éminence Organics  waaronder het Acne Advanced Treatment System.

5. Hypoallergeen en niet-comedogeen
Minerale zonnefilters zijn hypoallergeen en niet-comedogeen. Met hun ontstekingsremmende eigenschappen zijn ze zacht genoeg voor de meest gevoelige huidtypes. En ze zijn vrij van poriënverstoppende siliconen, waardoor ze een betere optie zijn voor mensen die neigen naar een onzuivere huid. Geschikt voor alle huidtypes.

6. Milieuvriendelijk
Minerale zonnebrandmiddelen zijn ook koraalrif veilig. Zinkoxide en titaniumdioxide vormen geen bedreiging voor de delicate koraalriffen van onze planeet. Ze zijn een ideale, milieuvriendelijke keuze voor strandgangers en bestemmingsreizigers die 'oceanside' resorts bezoeken.

7. Breed Spectrumbescherming
Minerale zonnebrandmiddelen weerspiegelen zowel UVB- als UVA-stralen van het huidoppervlak. UVB-stralen veroorzaken zonnebrand en ongemakkelijke symptomen zoals roodheid, droogheid en jeuk. UVA-stralen, die dieper in de huid doordringen, zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering en spelen een sleutelrol bij de ontwikkeling van een melanoom.

8. Veilig voor de gezondheid
Als er geen chemische stoffen in het lichaam komen, dan hoeft het lichaam deze ook niet op te ruimen of te neutraliseren, je wordt van een aantal chemische grondstoffen namelijk niet echt blij.