Ja echt, deze combinatie komt meer voor dan je denkt. Niet in de laatste plaats door verkeerd behandelen en verzorgen.
Seborroïsch eczeem
We verliezen allemaal huidschilfers. Per dag gemiddeld zo’n veertigduizend.. per minuut! Komt ongeveer neer op tien gram per dag per persoon.
Had je niet gedacht hé? Dat komt omdat we ze zo niet met het blote oog waarnemen. Normaliter loopt dit proces zo vloeiend dat de schilfers niet op de huid blijven liggen. Normaliter. Maar heel vaak loopt het anders en zijn er wel schilfers zichtbaar. Zoals bij psoriasis of eczeem.
Het proces van natuurlijke onzichtbare afschilfering zoals het hoort te lopen:
De bovenste huidcellen zijn dode huidcellen die na een rijping van ongeveer vier weken als een soort van kleine bakstenen onze huidbarrière beschermd hebben, om daarna plaats te maken voor de volgende generatie.
Zichtbare afschilfering
Zichtbare afschilfering is een teken dat een en ander niet naar behoren verloopt. De cellen delen te snel, terwijl ze nog niet gerijpt zijn. Hierdoor zijn ze eigenlijk nog niet volwassen genoeg om hun functie van bescherming naar behoren uit te oefenen. Ze zijn nog niet bekwaam, zeg maar. Ze hebben nog geen cement aangemaakt om een stevige en gezonde huidbarrière behouden, waardoor de beschermende bakstenen muur als het ware instort. De niet volwassen cellen klampen zich aan de andere niet rijpe cellen vast, als drenkeling hulp zoekend, en zo verlaten ze in een kluitje de huid.
De zichtbare schilfering die je waarneemt zijn c.a. duizend aan elkaar levende cellen of meer.
Eczeem en psoriasis
Eczeem geeft in feite zichtbare schilfering.
Ontstekingen aan de opperhuid veroorzaken schilfers. Een teken dat een proces in de huid niet goed verloopt. Bijvoorbeeld een allergie, droogheid, ziektekiem of andere prikkel. De huid is dan als een bezetene aan het werk om te herstellen en doet dat door een versnelde celdeling.
Hierdoor wordt er geen tijd gegund aan het rijpen van de cellen, en worden de vier weken verkort naar maximaal vijf dagen.
Het gevolg is een rode huid, niet intacte barrière en schilfers. Soms herstelt het lichaam vanzelf, soms moet de arts er naar kijken. Lees hieronder de tips om de huid te helpen opnieuw gezond te worden.
Vette, gevoelige huid en huidschilfers (Seborroïsch eczeem)
Als de huid vet is en schilfert en roodheid vertoont, zou je zeggen dat je een droge vette huid hebt. Enerzijds heb je de neiging om dan maar een volle crème te smeren om de schilfers tijdelijk onder te dompelen, maar ze komen weer bovendrijven en het lost het probleem absoluut niet op. Je verergert het hiermee.
Het probleem zit hem namelijk in de overmatige talg die wordt geproduceerd. Hierdoor kunnen gisten zich in de poriën heel gemakkelijk vermenigvuldigen, talg is namelijk hun ideale voedingsbodem. De afscheidingsproducten van deze gisten irriteren de huid en de huid gaat, je raadt het al, als reactie gaat de huid versneld afschilferen.
Iedereen heeft deze gist als bewoner, (Malessezia Furfur genaamd) bij zich zonder problemen, maar gaat zich pas vermeerderen bij een grote hoeveelheid talg. Het is dezelfde gist die hoofdroos en Pityriasis Versicolor (witte plekken op het lichaam) veroorzaakt.
Talg is normaal gesproken overigens een hele goede beschermer tegen ziektekiemen en functioneel voor een goede huidbarrière. De enige die hier te goed op gedijen zijn bovenstaande Malessezia Furfur, de Demodex mijt, en de acné bacterie (Propioni) .
Aan de schilfers kan de huidspecialist herkennen of het om droge (witte) schilfers of om vette (gelige) schilfers gaat. De vettige schilfers laten een geel olieachtig laagje achter als je het tussen je vingertoppen plat drukt.
Vettig eczeem komt meer bij mannen voor, vaak bij hun wenkbrauwen en langs de neusvleugels en oren. Op die plekken waar de talgklieren groot zijn.
Schilfers betekenen dus niet altijd droogte.
Geen enkel cosmetisch of cosmedisch product kan de talgproductie reguleren!
Laat je daarin niks wijsmaken. De talgklieren zitten dusdanig diep in de huid dat zelfs een medicinale crème hierop geen invloed kan uitoefenen. Vaak wordt de huid te extreem hard aangepakt en raakt deze helemaal uit balans. Een vette droge, uit het lood geslagen huid is het gevolg.
Te sterk of agressief aanpakken ontregelt dus de hele huid en resulteert in een schilferige droge vette huid.
Wel kan de bacterie of gist rustiger gemaakt worden op een niet agressieve manier, waardoor de huid niet uitdroogt en zoveel mogelijk in balans wordt gebracht. Overtollige talg reduceren zonder de huidbarrière aan te tasten.
Wat echter wel een impact op de talgproductie heeft, is het hormoon testosteron en IGF (Insuline Growht Factor). En weet je waardoor die te beïnvloeden zijn? Door voeding!
Tips en oplossingen
Wat je zeker niet moet doen:
- Een voedende, volle crème gebruiken. Hoewel het lijkt alsof de huid daarom vraagt en het lijkt alsof de schilfertjes minder worden. Nope. De schilfers krijgen nóg meer voeding om te groeien. Je belast bovendien de huid door deze nog weker en vetter te maken.
- Te agressief behandelen met uitdrogende reinigers, sterke peelings, scrubs
- Teveel melk, witmeel, fastfood en suiker
Wat je het beste wel kunt doen:
- Vermijd zoveel mogelijk chemicaliën op je huid en kies voor organisch
- Reinig de huid met een reiniger op basis van probiotica (zacht en effectief) wegens het verkoelende effect, de zachte en toch goede reiniging van de huid zonder de zuurgraad aan te tasten, ontstekingen kalmeren en zwelling vermindert.
- Een tonic die op een zachte manier de huid telkens weer in balans brengt, ook door de dag heen
- Een vetarme gel om de huid te verzorgen.
-
Eight Greens Serum en Phytomasque zijn favoriet door visolie (omega 3) lijnzaad en teunisbloem.
- Je voedingspatroon aanpassen, omdat gebleken is dat voeding wel degelijk verband houdt met de conditie van je huid en talgproductie. Testosteron en de IGF factor zijn te beïnvloeden.
- Meer soja producten, lijnzaad,
- Gebruik probiotica om ook de balans van binnen te herstellen
- Omega 3 suppleren ondersteunt het lichaam als ontstekingsremmer.
- In zware gevallen of bij twijfel adviseren we een bezoek aan de dermatoloog, om de overmatige talgproductie met medicatie een halt toe te roepen.
Annelies