Meteen naar de content

Heb ik hormonale acné?


Acne als tiener komt erg veel voor op het moment dat onze hormonen in een versnelling gaan werken en opnieuw een balans moeten hervinden. Als het goed is, wordt de huid daarna rustiger. Maar niet voor iedereen helaas. Bij sommigen gaat de acné door tot ver in de volwassen leeftijd. Oorzaken van hormonale acne Hormonale acne verwijst naar cystische puistjes die ontstaan ​​in de volwassenheid als gevolg van hormonale schommelingen. Bij vrouwen variëren de niveaus van progesteron, oestrogeen en androgeen tijdens maandelijkse cycli evenals levensgebeurtenissen zoals zwangerschap en menopauze. Variatie in de verhouding van androgenen tot progesteron en oestrogeen kan een verstoring van de normale werking van de huid veroorzaken, waardoor de ontwikkeling van hormonale puistjes kan worden veroorzaakt. Wanneer de androgeenspiegels toenemen, triggeren receptoren in de huid een verhoging van de talgproductie en veroorzaken ze het stugger worden van de talgsubstantie. De huid wordt vetter, bacteriegroei en puistjes nemen toe. Wanneer er een toename van testosteron en een afname van oestrogeen is, reageert de huid door meer talg te produceren. Deze overproductie van talg creëert verstopping waar de acné bacterie goed gedijt Hoe herken ik hormonale acné?  
  •  Als op vaste momenten van de menstruatie cyclus, zwangerschap of menopauze puistjes toenemen.
  •   Acné verergert meestal een week tot enkele dagen voor het begin van de menstruatie, omdat op dat moment de vrouwelijke hormonen ondergeschikt zijn aan de mannelijke hormonen.
  • Acné na je 25e levensjaar is meestal hormonaal
  • De locatie is kenmerkend op het onderste gedeelte van het gezicht, langs de kin, kaak en in de hals. Het constant aanraken van deze gebieden met onze handen en smartphone maken het er niet beter op.
Hormonale acné tijdens en na de zwangerschap: Hoe jonger je bent tijdens de zwangerschap, hoe meer gevoelig je bent voor intense hormonale schommelingen. Veel vrouwen ervaren na de zwangerschap een aanzienlijke daling van het oestrogeengehalte en een piek in het testosterongehalte. Voor sommigen kan dit proces tot wel een jaar duren voordat de hormonen normaliseren en de puistjes verdwijnen.   Hormonale acné tijdens de menopauze Ook deze vorm is veel voorkomend. De oestrogeenspiegels dalen weer, maar de androgeenspiegels blijven constant. Deze disbalans is weer een risico op acné. Daarnaast speelt de tragere celdeling een rol.   De aanpak op twee manieren 1 Hormonale aanpak Een manier om de effecten van hormonale acne te beteugelen, is via je dieet. Naast beperkende voedingsmiddelen die de ontsteking verhogen (zoals suiker, zuivelproducten en geraffineerde koolhydraten), kun je voedingsmiddelen aan je dieet toevoegen die de hormonale gezondheid bevorderen. Nuttig voedsel om overtollige androgenen te bestrijden zoals:
  • Gezonde vetten (kokosolie, avocado en eigeel)·
  • Zoethout en munt·
  • Bladgroenten (spinazie, broccoli en boerenkool)·
  • Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan zink (kip, schaaldieren, zonnebloempitten en pompoenpitten)·
  • Omega-3 vetzuren (plantaardige oliën, vis, noten en zaden)
 2 Huidverzorging: Acne Advanced collection Een belangrijk ingrediënt in het Acné Advanced System is het ingekapselde salicylzuur die de huid exfolieert, de dporiën diep reinigt en de acné bacterie doodt. De drie stappen in het system behandelen matige tot ernstige acné, zonder irritatie.             Eight Greens collection Een gunstig ingrediënt in de Eight Greens lijn is fyto-oestrogeen. Deze planthormonen brengen het hormonale evenwicht in de huid weer terug, ze reguleren de talgproductie en elimineren bacteriegroei. Het Phytomasker (hot)  heeft een natuurlijk hoog gehalte aan fyto-oestrogenen die het uiterlijk van de probleemhuid verbeteren. Een combinatie van beiden kan voor verrassend mooie resultaten zorgen, en het uiterlijk van een hormonale probleemhuid drastisch verbeteren. Raadpleeg de professional! Bij twijfel altijd het advies inwinnen van een professional. Als je tegen hormonale acne vecht, raden we je ten zeerste aan om een ​​dermatoloog te bezoeken of een afspraak te maken bij een aangesloten Éminence Salon. Naast de hierboven genoemde stappen, is een goede intake en advies en een combinatie met de juiste behandeling door een erkende schoonheidsspecialiste een slimme stap in de richting van het vinden van een langetermijnoplossing voor je huidprobleem.