Meteen naar de content

Welke ingrediënten zijn schadelijk voor mijn huid?


Lees jij de lijst met ingrediënten op de achterkant van je Cleanser of dagcrème? Pak een product en probeer het maar eens te ontrafelen, grote kans dat je het snel opgeeft. Onleesbaar of onbegrijpelijk. Natuurlijk kun je alles googelen, maar dan ben je echt wel heel veel uren kwijt. Toch is het zinvol om tenminste te weten wát je op je huid aanbrengt. Je huid is een levend orgaan en staat in direct contact met de buiten- en binnenkant. Hoe slechter je je huid behandelt, hoe minder het je kan beschermen en hoe meer er ook in het lichaam kan gaan ronddwalen. Natuurlijk doe je dat niet bewust, je neemt toch aan dat een product veilig is? Helaas bevatten erg veel producten waarmee onze huid in contact komt, agressieve ingrediënten. Hieronder vallen ook afwas-, reinigingsmiddelen, wasmiddelen, shampoo etc.   Een gezonde huid zonder dubieuze of ronduit slechte ingrediënten Als je hoofdhuid jeukt, je handen ongewoon droog zijn of als je last hebt van abnormale huidveranderingen, dan is het verstandig om ook de ingrediëntenlijst van je producten eens onder de loep (te laten) nemen. Een huidprobleem is een complexe aandoening die van de binnen- en de buitenkant kan ontstaan. Indien je last hebt van een van onderliggende symptomen dan is een aanpak van binnen en buiten verstandig.   Jeuk Een steeds gevoelige huid Ontstekingen (acne) Ernstige droogheid of schilfers Roodheid Dermatitis Eczeem Psoriasis Rosacea   Hoe huidproblemen kunnen ontstaan of verergeren
 • Beschadiging van de huidbarrière (de natuurlijke beschermlaag van de huid) Normaal gesproken beschermt deze tegen bacteriën, schimmels en milieuverontreinigende stoffen. Het zorgt ervoor dat het vocht en vetgehalte op orde zijn. Schadelijke ingrediënten kunnen de huidbarrière stuk maken en daardoor vatbaarder voor infecties of bovenstaande aandoeningen.
 • Allergische reacties of uitbraken van ontstekingen. Een allergische reactie is een overdreven reactie van je immuunsysteem op contact met bepaalde stoffen. Onderzoeken wijzen ftalaten (EDC) als mogelijke verstoorder aan in ontregeling van de huid of lichaamsprocessen.
 • Propyleenglycol (PG) en butyleenglycol. Deze stoffen kunnen een jeukend en irriterend gevoel geven wanneer je hier gevoelig voor bent.
 • Parabenen. Parabenen zijn een goedkope vorm van conservering om producten vers te houden en bacteriën te weren. Hoewel er nog steeds onderzoek gaande is over de hormoonverstorende en andere negatieve werking van dit ingrediënt, kiezen verantwoordelijke bedrijven voor parabeenvrije formuleringen om risico op schade te verminderen.
  Ingrediënten die je beter kunt vermijden op een rij:
 • Parabenen
 • Dierlijke bijproducten
 • Propyleenglycol
 • Natriumlaurylsulfaten
 • Schadelijke geur- en kleurstoffen
 • Petrolatum
 • Minerale oliën
  Maar wat zijn dan wel goede en natuurlijke ingrediënten? Dit is slechts een kleine greep van mogelijkheden, neem contact op met een Éminence Organics huidspecialist voor meer informatie  over producten met natuurlijke en gezonde ingrediënten die bij jouw huid passen.   Tot slot nog een tip om huidreacties te vermijden: Laat je huid langzaam wennen aan een nieuw product. Twijfel je of je er tegen kunt, smeer dan een klein beetje op de binnenkant van je elleboog en wacht 48 tot 72 uur. Geen reactie? Dan kun je er tegen. Dit betekent niet dat dat automatisch heel je leven het geval is. Je kunt een allergie op gaan bouwen tegen een stof waar je voorheen wel tegen kon. Dit maakt het soms heel complex om te achterhalen waar je nu op reageert, en waarom je immuunsysteem overprikkeld is geraakt.   Van binnen start het met gezonde voeding en vermijden van suikers. Je darmen ondersteunen en voldoende beweging. Veel water drinken en je rust pakken. Van buiten start het met aangepaste producten voor jouw huid, waarbij we je aanraden om de schadelijke ingrediënten te vermijden. Goed zorgen voor je lichaam aan de binnen- en buitenkant en je eigen lichaam goed leren kennen zijn de basis voor een gezonde huid én welbevinden. https://youtu.be/50S6qyvAjMo