Wat is het verschil tussen een synthetische en natuurlijke zonnefactor?
Dagelijks een zonbescherming gebruiken is de beste anti-aging crème die je kunt bedenken. Maar welke zonbescherming moet je kiezen uit het mega grote aanbod? We kunnen het onderverdelen in twee categorieën filters: chemisch en mineraal (fysisch).
Beiden bieden ze bescherming tegen UV stralen, maar dan op een totaal andere manier.
Chemische filter
Deze op koolstof gebaseerde verbindingen absorberen UV stralen. Dit betekent dat ze uv-stralen in zich opnemen en omzetten in warmte welke ze vervolgens weer afgeven. Op deze manier worden de stralen geneutraliseerd. Dit betekent dat de stralen pas IN de huid geneutraliseerd worden. Synthetische ingrediënten komen in de huid, die je daar absoluut liever niet wilt hebben en zeker niet in je lichaam. Vanwege het feit dat we rijkelijk én herhaaldelijk moeten smeren is het logisch dat dat ook nog eens om grote hoeveelheden gaat. iets om over na te denken.
Minerale filter
Minerale filters werken als een spiegel die de stralen al weerkaatsen voordat ze de huid kunnen schaden. Ze blokkeren de schadelijke zonnestralen al voordat ze in contact komen met het huidoppervlak, en vormen zo een beschermende barrière. Minerale filters zijn zinkoxide en titaniumdioxide.
Wat is zinkoxide?
Minerale zonnebrandmiddelen bevatten meestal zinkoxide als een fysieke zonnebrandcrème tegen UV-stralen. Hetzelfde zink dat je ouders in de jaren 80 over je neus en wangen smeerden en op baby’s billetjes.
Zinkoxide heeft een lange weg afgelegd om de vele voordelen te kunnen benutten zonder het nadeel van de witte waas en de stugheid van het ingrediënt. Zink heeft zo ontzettend veel voordelen!
- Zinkoxide houdt de huid koel
- Zinkoxide biedt fysieke bescherming tegen de zon
- Zinkoxide ondersteunt de productie van collageen
- Zinkoxide helpt bij de behandeling van acne
- Minerale filters zijn koraalrif vriendelijk Hoewel we daar in deze tijd niet echt van kunnen genieten, omdat we de tropische zeeën beter niet kunnen bezoeken, is het fijn te weten dat deze filters de kwetsbare riffen niet aantasten. In sommige landen is een synthetische filter hierdoor zelfs verboden. Natuurlijk denken we ook aan onze planeet!
- Minerale zonnefilters zijn hypoallergeen en niet-comedogeen. Doordat ze vrij zijn van siliconen verstoppen ze de poriën niet en is dit ideaal voor personen die gevoeliger zijn voor puistjes. Bovendien bevatten ze ontstekingsremmende eigenschappen.
- Minerale zonnefilters reflecteren zowel UVB- als UVA-stralen. UVB-stralen veroorzaken zonnebrand en ongemakkelijke symptomen zoals roodheid, droogheid en jeuk. UVA-stralen, die dieper in de huid doordringen, zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering en spelen een sleutelrol bij het ontstaan huidkanker.