Wat is het effect van blauw licht op de huid?
Of we onze huid nu beschermen tegen de zon of tegen de verouderende effecten van zwaartekracht - soms lijkt het alsof onze huid van alle kanten wordt aangevallen. In de wereld van vandaag, waarin we veel thuiswerken, eindeloos scrollen op onze telefoons of onze favoriete series bingewatchen, komt daar nog een factor bij: blootstelling aan blauw licht.
Deze vorm van hoogenergetisch zichtbaar (HEV) licht komt niet alleen van de zon, maar wordt ook uitgestraald door telefoons, computers, televisies en zelfs binnenshuis door kunstlicht. Dat betekent dat onze huid vrijwel de hele dag door, elke dag opnieuw, wordt blootgesteld aan mogelijke schade.
Maar hoe schadelijk is kunstmatig blauw licht nu echt? En wat kun je doen om je huid ertegen te beschermen? We zetten alles wat je moet weten voor je op een rij.
Wat is blauw licht?
Blauw licht is simpelweg licht aan het blauwe uiteinde van het zichtbare lichtspectrum, met een golflengte tussen de 400 en 450 nanometer. Dit is een korte golflengte met een hogere energie-output, die helaas meer schade aan de huid kan veroorzaken.
Zoals eerder genoemd komt blauw licht niet alleen van zonlicht. Minstens net zo belangrijk is dat het ook wordt uitgestraald door elektronische apparaten die inmiddels een vast onderdeel zijn van ons dagelijks leven.
Volgen Brian Goodwin, International Trainer bij Éminence Organics, worden we 'gemiddeld meer dan 13 uur per dag blootgesteld aan blauw licht via onze smartphone en computerscherm.'
Door de lange dagelijkse blootstelling en het hoge risico op huidschade, is blauw licht misschien wel de nieuwe grote vijand van een gezonde huid.
Wat weten we over de gevaren van blauw licht?
Blauw licht kreeg pas echt een slechte reputatie toen duidelijk werd dat het een negatieve invloed kan hebben op de slaapkwaliteit. Urenlang scrollen op je telefoon in bed leidt tot onrustige nachten - en wetenschappers ontdekten al snel waarom. Volgens Harvard Health onderdrukt blauw licht 's avonds de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je biologische klok en slaap-waakritme reguleert. Wanneer dit ritme verstoord raakt, slapen veel mensen slechter, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals depressie, diabetes en hart- en vaatziekten.
Maar een verstoorde nachtrust is niet het enige risico. Ook de ogen lopen mogelijk gevaar. De ogen - met name het hoornvlies en de ooglens - filteren blauw licht namelijk niet goed, waardoor het direct doordringt tot het netvlies. Onderzoek van de University of Toledo ontdekte dat blauw licht 'essentiële moleculen in het netvlies verandert in celvernietigers die schade aanrichten,' wat kan leiden tot aandoeningen zoals maculadegeneratie. Hoewel dit onderzoek alleen in laboratoriumomstandigheden is uitgevoerd (en niet op echte ogen), lijkt het risico op oogschade door blauw licht zorgwekkend genoeg om serieus te nemen.
Waarom is blauw licht schadelijk voor je huid?
Nu blauw licht steeds vaker wordt gelinkt aan slaapproblemen en ooggezondheid, is het geen verrassing dat ook mogelijke schadelijke effecten op de huid zijn ontdekt. In tegenstelling tot andere omgevingsfactoren die de huid belasten - zoals zonlicht en UV-straling - veroorzaakt blauw licht geen directe hitte of verbranding.
Maar laat je niet misleiden door het gebrek aan directe effecten. Zichtbaar licht, en met name de blauwe golflengte, is een hot topic in de wereld van huidverzorging. Er komt namelijk steeds meer bewijs dat blauw licht bijdraagt aan huidveroudering door licht (ook wel fotoveroudering genoemd). Denk aan rimpels, verlies van stevigheid en elasticiteit, en het ontstaan of verergeren van hyperpigmentatie.
Ontstekingen & vrije radicalen
Wetenschappelijke studies, zoals gepubliceerd in de Journal of Investigative Dermatology (2010), tonen aan dat blootstelling van de huid aan blauw licht uit zonlicht meer pigment, roodheid en zwelling veroorzaakt dan dezelfde hoeveelheid UVA-straling bij dezelfde persoon.
Een andere studie uit 2015, verschenen in Oxidative Medicine and Cellular Longevity, laat zien dat blauw licht de aanmaak van vrije radicalen in de huid stimuleert. Dit versnelt zichtbare tekenen van huidveroudering. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die ontstekingen veroorzaken en gezonde huidcellen aanvallen - met verlies van stevigheid, glans en jeugdigheid als mogelijk gevolg.
Als we weten dat blauw licht een risico vormt voor onze huid, hoe veroorzaakt het dan precies schade - en wat zijn de gevolgen? Wanneer blauw licht stress veroorzaakt in de huid, reageert het lichaam direct met ontsteking. Dit leidt tot zwelling en roodheid.
Daarnaast ontstaan er vrije radicalen die schade aanrichten aan het DNA in de huidcellen. Hierdoor worden collageen en elastine - de eiwitten die zorgen voor stevigheid en elasticiteit - verzwakt. Bij een tekort aan deze bouwstoffen wordt de huid ongelijkmatig en ontstaan er lijntjes en rimpels. Vrije radicalen kunnen ook hyperpigmentatie veroorzaken, wat leidt tot extra tekenen van huidveroudering, zoals donkere vlekjes.
Samengevat beschrijft Brian de zorgwekkende reactie van ons lichaam op blauw licht als volgt: 'De huid reageert door zichzelf onmiddellijk te beschermen met ontsteking, wat zich uit in zwelling en roodheid... Dit zet een kettingreactie in gang die symptomen veroorzaakt zoals hyperpigmentatie en een snellere afbraak van collageen en elastine.'
Hoe beschermen we onze huid als we het grootste deel van de dag achter een scherm zitten?
Cacaoboonextract: bescherming tegen blauw licht
Onderzoekers hebben ontdekt dat geconcentreerd natuurlijk cacaoboonextract de huid kan beschermen tegen schade door blauw licht. Dit extract helpt namelijk om de blauwe-lichtreceptorcellen in de huid te blokkeren. Door de activiteit van deze cellen te verminderen, wordt de schade door vrije radicalen beperkt en wordt de aanmaak van collageen en elastine juist gestimuleerd.
Dit unieke extract bevat drie waardevolle, van nature voorkomende componenten: peptiden, sachariden en antioxidanten. Samen helpen zij de negatieve effecten van blauw licht tegen te gaan, zoals de afbraak van collageen en elastine en het ontstaan van hyperpigmentatie.
De peptiden in cacaoboonextract zijn ketens van aminozuren die de huid helpen beschermen tegen stress door blauw licht. Ze stimuleren daarnaast de collageenproductie en versterken elastine. Polyfenolen - een groep organische verbindingen - bieden krachtige antioxidanten die vrije radicalen bestrijden. Tot slot trekken sachariden (natuurlijke suikers) vocht aan in de huid en helpen ze uitdroging als gevolg van blauw licht voorkomen én herstellen.
Bij Éminence Organic Skin Care hebben we een reeks 100% minerale SPF-moisturizers ontwikkeld die vrij zijn van siliconen, gebruik maken van non-nano zinkoxide en de huid helpen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Binnen onze nieuwste lijn SPF-moisturizers zijn er verschillende formules die specifiek bijdragen aan een gezonde, stralende huid - ook bij blootstelling aan blauw licht.
Onze Sun Defense Minerals bieden bescherming tegen blootstelling aan blauw licht. Deze zijdezachte poederzonbescherming met SPF30 beschermt de huid tegen UVA-, UVB- én blauw licht. Tegelijkertijd zorgt het voor een egale teint met een vleugje kleur en een matte finish.
Daarnaast is er de Lilikoi Daily Defense Moisturizer SPF40 - een luxueuze dagcrème die speciaal is ontwikkeld voor huid die wordt blootgesteld aan blauw licht en vervuiling. Deze alles-in-één moisturizer bevat cacaoboonextract, satsuma mandarijnschil en een 100% minerale SPF40 bescherming.
Wat vind jij het meest verontrustend aan blauw licht? Laat het ons weten in de reacties of deel je ervaring met ons op social media!
Meer weten over onze SPF moisturizers? Bezoek dan onze Spa Locator om een Éminence Organics Partner bij jou in de buurt te vinden voor persoonlijk advies.