Meteen naar de content

Acht trendy skincare ingrediënten voor 2023


Een nieuw jaar neemt nieuwe beautytrends met zich mee. Maar hoe weet je welke ingrediënten effectief zijn en welke alleen snel voorbij flitsen? We kijken naar acht trending ingrediënten om uit te leggen wat ze doen, waarom ze worden gebruikt en hoe ze de gezondheid van je huid kunnen verbeteren.

Hieronder sommen we verschillende ingrediënten op. Of je nu op zoek bent naar een alternatief voor retinol of iets nodig hebt om huidproblemen te bestrijden zonder je huidbarrière te beschadigen.

1. Ceramiden

Ceramiden zijn een krachtige aanvulling op elke skincare routine, omdat ze de huidbarrière versterken en voeden. Ceramiden staan ook wel bekend als lipiden of vetten en werken als een lijm die de huidcellen bij elkaar, gezond en intact houdt. De verbinding tussen deze cellen creëert een natuurlijke huidbarrière om vocht vast te houden en milieuverontreinigende stoffen en blootstelling aan de zon te weren. Wanneer de huidbarrière verzwakt of beschadigd is, leidt dat tot zichtbare tekenen van veroudering, gevoeligheid en een doffe teint. Het herstellen van lipiden in je huid verhoogt de hydratatie, wat op zijn beurt je huid zacht en soepel maakt.

2. Peptiden

Collageen is verantwoordelijk voor het jong en soepel houden van de huid. Maar naarmate de huid ouder wordt, vertraagt de productie van collageen op natuurlijk wijze. Dat maakt de huid dunner en kwetsbaarder. Zichtbare tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes, rimpels of minder elasticiteit, komen vaker voor bij een verminderde collageenproductie. Hier komen peptiden om de hoek kijken. Ze werken als een signaal in je huidcellen om nieuw collageen voor je huid te produceren. Het aanbrengen van huidverzorgingsingrediënten met peptiden geeft de huidcellen signalen om nieuw collageen aan te maken, wat op zijn beurt zorgt voor een stevigere en gezondere teint. 

3. Rozenbottelolie

Het vasthouden van vocht en het beschermen van de huidbarrière zijn slechts twee manieren om de huid te voeden en tekenen van veroudering tegen te gaan. Rozenbottelolie is niet voor niets een trendy schoonheidsingrediënt. Het bevat een hoge concentratie antioxidantrijke lipiden en daarnaast Vitamine C, Vitamine E en A en linolzuur. Samen verbeteren deze ingrediënten de hydratatie, worden fijne lijntjes verminderd en wordt zelfs de huidkleur helderder.

Eminence Organics Rozenbottel Triple C+E verstevigende olie

4. Probiotica

We weten dat probiotica goed zijn voor de darmflora, maar wist je dat ze ook goed zijn voor de huid? Op dezelfde manier dat deze levende micro-organismen intern werken om het spijsverteringskanaal goed te laten functioneren, zijn probiotische ingrediënten nuttig bij het zuiveren van je teint. Een dosis probiotische skincare kan het aantal bacteriën in evenwicht brengen en de huid er weer stralend uit laten zien.

5. Vitamine C

Vitamine C wordt vaak genoemd als een krachtpatser in elke skincare routine. Waarom? Het is een krachtige antioxidant die de huid helpt beschermen tegen schade door vrij radicalen en fijne lijntjes en rimpels aanpakt. Hoewel Vitamine C nodig is voor herstel en collageenproductie, kan Vitamine C niet van nature door ons lichaam worden aangemaakt of opgeslagen. We kunnen alleen de vruchten plukken van Vitamine C door het in te nemen of het toe te passen in onze huidverzorging. Je vindt Vitamine C in citrusvruchten (bijvoorbeeld sinaasappels) en bladgroenten (bijvoorbeeld boerenkool en tomaten). Voor je huidverzorging vind je Vitamine C in serums, maskers, oliën en toniques. 

6. Bakuchiol

Een van de nieuwere, trending huidverzorgingsingrediënten is bakuchiol. Dat is een effectief en natuurlijk alternatief voor retinol. Retinol wordt vaak aangeprezen als ingrediënt dat zichtbare tekenen van veroudering tegengaat, maar voor velen veroorzaakt het veel irritatie, overmatige droogheid of verhoogde gevoeligheid voor de zon. Bakuchiol biedt dezelfde resultaten als retinol, maar dan zonder de bijwerkingen. Bakuchiol-producten minimaliseren fijne lijntjes en rimpels en bevorderen een stralende teint. Je kunt dit ingrediënt ook gebruiken als alternatief voor retinol in je skincare routine.

7. Niacinamide

Niacinamide is een vorm van Vitamine B3. Deze antioxidant stimuleert celvernieuwing en helpt de huidbarrière vocht vast te houden. De ontstekingsremmende eigenschappen van niacinamide maken het een goede optie voor mensen die te maken hebben met huidproblemen, zoals acné. Niacinamide zorgt voor een betere huidtextuur en een verminderde zichtbaarheid van donkere vlekken en grote poriën. Vooral voor mensen met een gevoelige of droge huid is niacinamide gunstig. Alternatieven zoals salicylzuur kunnen te droog of irriterend zijn.

8. Sneeuwpaddenstoelenextract (Tremella)

De sneeuwpaddenstoel staat wetenschappelijk bekend als Tremella Fuciformis. In de oosterse geneeskunde wordt deze al generaties lang gebruikt. Net als hyaluronzuur is sneeuwpaddenstoel ook een intens hydraterend ingrediënt dat vocht naar de huidcellen trekt. Sneeuwpaddenstoelen staan bekend als een bevochtiger en een superhydrator, die vocht terug in de huid trekken.