31-08-2019

Waarom je nooit met je make-up op moet gaan slapen

Een van de grootste schoonheidsmissers is vergeten of nalaten je make-up te verwijderen voor het slapengaan. Slapen in cosmetica kan talloze problemen veroorzaken, zoals een vale huid, verstopping en ontsteking. Daarom is het cruciaal om je make-up grondig te verwijderen voordat je hoofd het kussen raakt.

Is het echt zo erg om met je make-up op te slapen?

Een avond vergeten te reinigen zal je teint niet verpesten, maar het consequent overslaan van deze huidverzorgingsstap kan in de loop van de tijd cumulatieve schade veroorzaken.

 

Vrije radicale schade

Overdag loopt je ​​huid oxidatieve stress op door contact met vervuiling, blauw licht en UV-stralen. Deze omgevingsstressoren stellen je huid bloot aan vrije radicalen – zeer onstabiele moleculen die gezonde cellen aanvallen, waardoor een een futloze huid, ontstekingen en vroegtijdige veroudering worden veroorzaakt.  Siliconenprimers, -foundations en -poeders kunnen de finishing touch  zijn tot je  schoonheidsroutine, maar deze occlusieve cosmetica kan schade door vrije radicalen verergeren.

 

“Vrije radicalen klampen zich vast aan make-up en veroorzaken een aantal huidproblemen waaronder collageenafbraak.”

Make-up vangt vrije radicalen op je huid en voorkomt zo dat de huid ’s nachts kan herstellen van de oxidatieve stress die het die dag heeft opgelopen. Als gevolg hiervan blijft de schade aan eiwitten zoals collageen en elastine aanhouden en toont de huid sneller de zichtbare tekenen van veroudering.

 

Doffe huid

De term ‘schoonheidsslaap’ is waar: je huid vervult zijn belangrijkste regeneratieve functies ’s nachts. Terwijl je slaapt, komt het groeihormoon in versnelling en stimuleert het de vernieuwing van de huidcellen. Dit activeert het natuurlijke omzetproces van de huid waarbij dode en beschadigde huidcellen van het oppervlak worden verwijderd en worden vervangen door nieuwe, gezonde cellen.

We verliezen van nature bijna 50 miljoen huidcellen per dag. Wanneer de cyclus van  opruiming wordt onderbroken, worden dode cellen niet efficiënt verwijderd en hopen ze zich op het huidoppervlak op.

Dit draagt ​​bij aan een doffe, droge en matte teint.

Wanneer we die cellen aan het bovenoppervlak niet zo snel exfoliëren of verwijderen, reflecteert het licht niet zo mooi op de huid dan wanneer het erg schoon en goed geëxfolieerd is en gaat deze er ouder, ruwer en minder stralend uitzien.

Verstopte poriën en ontstekingen

 

Het feit dat comedogene (porie verstoppende) producten tot uitbraken leiden, is een feit – en het potentieel voor acne wordt versterkt wanneer dit soort cosmetica een nachtje blijft zitten. Acne treedt op wanneer talg, vuil en bacteriën worden gecombineerd, waardoor infecties en ontstekingen ontstaan.  Het dragen van make-up tijdens je slaap houdt deze onzuiverheden onder de huid vast, waardoor het risico op een uitbraak toeneemt.

Cosmetica acné wordt veroorzaakt door make-up die de poriën verstopt en ziet er uit als kleine bultjes en whiteheads op de wangen, kin en voorhoofd. In feite is er een soort acne dat specifiek wordt veroorzaakt door make-up.

Irritatie en ontstekingen

Het occlusieve (niet doorlaten van) effect van make-up draagt ​​ook bij aan huidirritatie en ontsteking. Zware cosmetica vormen een barrière op de huid die irriterende stoffen in de omgeving zoals chemische stoffen, allergenen en vervuiling opsluit.

Cosmetica zelf bevat vaak synthetische ingrediënten en geuren die irriterend zijn voor de huid – vooral wanneer ze langere tijd worden gebruikt. Wanneer deze irriterende stoffen op de huid blijven, kunnen ze een ontstekingsreactie veroorzaken.

Ontsteking is de eerste verdedigingslinie van de huid tegen externe stress. Wanneer ze wordt geconfronteerd met schadelijke prikkels, geeft de huid een immuunreactie af die bloed naar het gebied laat stromen. Hoewel dit bedoeld is om de genezing te versnellen, resulteert het ook in ongemakkelijke symptomen zoals hitte, zwelling en roodheid. Voor sommige huidtypen kan dit tijdelijk zijn, maar voor anderen – vooral gevoelige huiden – kan het blijvend ongemak veroorzaken in de vorm van een vlekkerige, jeukende en droge huid.

Redenen genoeg om enkele minuutjes te reserveren voor het verwijderen van je make-up! Bouw het in je alledaagse handelingen, net als je tandenpoetsen. Maar dan zijn we er nog niet:

Hoe verwijder je make-up op de juiste manier?

Als je in de ochtend een spoor van mascara onder je ogen aantreft of een vlek van foundation op je kussensloop – zelfs nadat je je gezicht hebt gewassen – was je reiniging niet optimaal.

Onderstaande tips zorgen ervoor dat je zelfs de laatste make-up restjes verwijdert:

Vermijd Reinigingsdoekjes

Sla als eerste de reinigingsdoekjes over.

Ze lijken op het eerste gezicht heel handig, toch zullen de meeste make-updoekjes je make-up niet volledig verwijderen.

Er zijn maar weinig make-updoekjes die ingrediënten bevatten die al je gezichtsoliën, make-up en vuil op je huid kunnen verwijderen.

En als dit wel gebeurt dan bevatten ze vaak veel agressieve chemische ingrediënten en conserveermiddelen die de huid kunnen irriteren en een droge huid kunnen veroorzaken.

Kies voor een dubbele reiniging

De beste manier om make-up te verwijderen, is door de huid dubbel te reinigen. Deze reinigingstechniek maakt gebruik van een op olie gebaseerd reinigingsmiddel om make-up los te weken van het huidoppervlak, gevolgd door een tweede reinigingsmiddel naar keuze (we raden een op gel gebaseerde optie aan, zoals onze Stone Crop Gel Wash) om onzuiverheden in de diepte aan te pakken.

Als je een vettig huidtype hebt, laat je dan niet afschrikken door de “olie” in “reinigingsolie”: Olie trekt olie aan, en natuurlijke oliën zullen niet alleen make-up verwijderen, maar ook overtollig talg van het huidoppervlak verwijderen.

Dit zijn de stappen om een ​​dubbele reiniging uit te voeren:

Verweek en verwijder make-up met een reinigingsolie of balsem: de olie in het reinigingsmiddel lost op olie gebaseerde producten zoals foundation en mascara op, zodat ze gemakkelijk van het huidoppervlak komen. Verwarm een ​​klein beetje reinigingsolie of balsem in je hand. Gebruik vervolgens je vingers om het over je oogleden en lippen te vegen en gebruik cirkelvormige bewegingen om het licht over uw gezicht te masseren. Spoel schoon met lauw water.

 

Verwijder onzuiverheden met een tweede reinigingsmiddel: nu je je make-up hebt verwijderd, moet je hardnekkig vuil en bacteriën nog verwijderen die op de huid zijn achtergebleven. Breng eenvoudig je favoriete reinigingsmiddel aan om je huid dieper te reinigen en om tevens specifieke huidproblemen aan te pakken, zoals acne of veroudering.

Met dit twee stappen proces verwijder je beide soorten onzuiverheden die poriën kunnen verstoppen, je huid dof kunnen maken en bijdragen aan vroegtijdige veroudering.

 

Klaar om te beginnen met dubbele reiniging? Bekijk deze video voor tips en productaanbevelingen van Eminence Organics Lead Skin Care Trainer Natalie Pergar:

Verwijder oogmake-up – voorzichtig

Waterproof mascara en eyeliner kunnen moeilijk te verwijderen zijn. Als je een dubbele reiniging hebt gedaan, heb je waarschijnlijk het grootste deel van je oogmake-up verwijderd, maar het is de moeite waard om het gebied aan te raken met een natuurlijke en organische oogmake-up remover

 

Voordat je het ooggebied aanpakt, moet je je realiseren dat de huid daar dunner en gevoeliger is, dus het is belangrijk om zacht te werken. In plaats van krachtig te wrijven, verzadig je  een wattenschijfje met remover en houd het gedurende tien seconden op elk oog. Dit geeft het de tijd om het product op te lossen voordat je het voorzichtig afveegt.

Na deze reiniging is je huid heerlijk schoon en fris om te gaan slapen. Breng je verzorging aan en geniet van een weldadige nachtrust.

Binnen enkele dagen  zie je al verschil, en na een week wil je niet meer anders.

 

 

 

 

Welke producten voor jou geschikt zijn?

Laat ons je adviseren!

Neem contact op