Meteen naar de content

Vette huid oplossingen


Een vette huid kan voor behoorlijk wat frustratie zorgen. Je start de dag met een fris gereinigde huid en binnen enkele uren glimt het alweer van de overtollige talg. Gelukkig zijn er een paar tips en trucs om je vette huid onder controle te houden en je teint de hele dag fris en schoon te houden.   Wat maakt de huid vettig? Net als een droge of gemengde huid is de vette huid een genetisch huidtype. Het is gekoppeld aan een erfelijke aanleg doordat het hormoon dihydrotestosteron (DHT)  een overmaat aan talgproductie in de huid veroorzaakt. Ook kan de talgproductie worden beïnvloed door hormonen, stress, milieu en seizoensgebonden veranderingen.   We hebben talg nodig - de olieachtige, wasachtige substantie die de huid smeert - om onze vochtbarrière intact te houden, maar overproductie kan problematisch worden. Overtollige talg zorgt ervoor dat de poriën groter worden (ze rekken uit om de hoeveelheid talg te kunnen verwerken die wordt gegenereerd) vervolgens combineert die talg zich weer met dode huidcellen en bacteriën op het oppervlak van de huid met als gevolg uitbarstingen in de vorm van bultjes of puistjes.   Enkele ‘vette huid’ kenmerken:  
  • Glanzen
  • Vet wat je met een vloeipapiertje af kunt deppen
  • Sinaasappelachtige textuur met zichtbaar vergrote poriën
  • Uitbarstingen
  • Make-up glijdt bijna van de huid af
  5 tips om de vette huid onder controle te houden: Veel producten die beweren een vette huid aan te pakken, maken het probleem alleen maar erger. De agressieve ingrediënten verwijderen ook de vochtbarrière van de huid. Terwijl de huid misschien minder vet lijkt, wordt de talgproductie hier weer extra gestimuleerd om een uitgedroogde huid te compenseren. Gevolg; een nog vettere huid.   Tip 1  Vermijd reinigers die ruwe oppervlakte actieve stoffen die surfuctanten als natriumlaurylsulfaat SLS, natriumlaurylether sulfaat (SLES) en ammoniumlaurylsulfaat (ALS) bevatten. Deze ontdoen de huid van zoveel dat deze droog en strak aanvoelt en zelfs ‘piept’ als je er met je vingers overheen glijdt. Kies in plaats daarvan natuurlijke en biologische producten die zijn geformuleerd zonder schadelijke toevoegingen en vermijd het verlies van het noodzakelijke vocht.     Tip 2 Pas je voeding aan Vermijd alcohol en sterk gekruide gerechten die je warmte index verhogen. Deze verwijden de bloedvaten en zorgen dat je meer transpireert en de vette huid nog vetter doen ogen. Kies in plaats daarvan voedsel zoals wortels, grapefruit en boerenkool met een hoog gehalte aan vit. A en verminder hiermee de talgproductie. Wees trouwens ook niet ban voor vetten in je voeding. Zalm, tonijn, walnoten en pompoenpitten die rijk zijn aan omega-3 vetten reguleren het hormoon wat verantwoordelijk is voor de talgproductie en herstelt de balans in de huid.   Tip 3 Bewaar je verzorging op een koele plek. Als je je moisturizers en maskers op een koele plek bewaart helpt dit de huid koel en talgvrij te houden. De huidtemperatuur blijft lager, waardoor de talgproductie vermindert.   Tip 4 Neem je make-up onder de loep Primers en foundations bevatten vaak siliconen die de poriën verstoppen en vergroten wat de problemen alleen verergert. Kies voor een natuurlijk alternatief zoals de Mangosteen Daily Resurfacing Concentrate, wat melkzuur en natuurlijke extracten van rode klaverbloem en ribose gebruikt op als een soort primer te fungeren. In plaats van je vloeibare foundation kun je de Sun Defense minerale Poeder gebruiken dat overtollig vet als een soort spons opzuigt. Je kunt deze heel dun of iets meer dekkend opbrengen. Wil je toch echt een foundation, kies dan voor de lichtgewicht formule zoals de Caramel Latte Tinted Moisturizer of Vanilla Latte Tinted Moisturizer die zowel dekking als hydratatie biedt.   Tip 5: Je huidverzorgingsroutine om de huid er fris en mat uit te laten zien: Deze stap is de belangrijkste om de vette huid onder controle te brengen of houden.
  • Dubbele reiniging. We moeten één huidverzorgingsmythe doorbreken, namelijk dat een reiniging op basis van olie de huid vetter zou maken. NIET WAAR. In feite kan het zelfs overtollige talg absorberen van het oppervlak. Olie trekt olie aan. Zonder je gezicht uit te drogen ontdoe je zo de huid van overtollige talg.
Een van de beste manieren om een vette huid een grondige, maar zachte reiniging te geven is een dubbele reiniging uit te voeren. Begin met het verwijderen van overtollige talg en make-up (zelfs waterproof mascara!) met de Stone Crop Cleansing Oil. Of gebruik de Wildflower Cleansing Balm en reinig daarna na met de Clear Skin Probiotic Cleanser  die je huid zal matteren.  
  • Exfoliëren als belangrijke stap!
Zachte exfoliatie helpt de opbouw van overtollige huidcellen te verminderen evenals verstopping tegengaan en het verfijnt de poriën. De Almond  & Mineral Treatment is hier aangewezen. Op basis van fijn gemalen amandelen en klimop, voor een frisse en verfijnde teint.  
  • Gebruik een masker op basis van klei of houtskool om de vette huid te bestrijden. Beide ingrediënten kunnen overtollige talg binnen een paar minuten naar buiten trekken en absorberen. Het Balancing Duo Masque is geformuleerd met Kaolin klei en houtskool en verwijdert vuil, talg en bacteriën.
 
  • Hydrateren is een must
We raden aan om de vette huid gehydrateerd en gezond te houden door een lichtgewicht moisturizer te gebruiken die dubbelwerkend is om poriën te minimaliseren en olie te reguleren.   - Balancing Moisturizer Duo bevat buchu-bladextract om de poriën aan te spannen en overtollige olie te verwijderen. - Clear Skin Probiotic Moisturizer, geformuleerd met natuurlijke samentrekkend middel zoals komkommersap en extract van wilgenbast. - Stone Crop Hydrating Gel biedt olievrije hydratatie doro Stone Cropl en groene thee. - Red Current  Protective Moisturizer SPF 30 doordrenkt met rode bessen, vlierbloesem en trea tree olie minimaliseert de probleemhuid en verstevigt de poriën.  
  • Gebruik een toner
Laat de huid er de hele dag mat uitzien met Red Berry Mattifying Mist. Deze verfrissende mist is doordrenkt met natuurlijke samentrekkende rode bessen en vlierbloesem om de poriën te verstevigen, evenals een Youth Shield Antioxidant Complex dat de huid hydrateert en beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het bestrijdt direct de glans en zorgt er tevens voor dat de moisturizer twee keer zo lang meegaat, door deze te mengen met het aanbrengen. De huid kalmeert, mat en is optimaal beschermd.