Meteen naar de content

Het verschil tussen grove poriën (Sebaceous Filamenten) en mee-eters


Grove poriën (Sebaceous Filamenten) op de neus en kin, soms donkerder van kleur, worden ten onrechte vaak verward met Comedonen (mee-eters). In deze blog leggen we je het verschil uit.

Wat zijn Sebaceous Filamenten (letterlijk vertaald: talgdraadjes)?

In tegenstelling tot mee-eters zijn talgfilamenten geen verstopte poriën (haarzakjes) die moeten worden verwijderd. Het zijn deeltjes die vrijkomen uit de talgklieren en een functie hebben. Ze zijn namelijk nodig om talg door het haarzakje naar het huidoppervlak te brengen, waardoor de huid gehydrateerd en flexibel blijft. Iedereen heeft ze in elke haarfollikel. Wanneer ze zichtbaar zijn lijken ze op mee-eters, maar ze zijn lichter van kleur (bruin/grijsachtig) en liggen volledig vlak op de huid. Omdat er zich op de neus meer talgklieren bevinden, zijn ze hier ook meer zichtbaar evenals bij een vettere huid.

Wat zijn Comedonen (letterlijk vertaald: mee-eters)?

Mee-eters zijn geoxideerde keratine, geproduceerd door de plaveiselcellen. Omdat ze in contact komen met de buitenlucht (zuurstof) en hierdoor oxideren, kleuren ze zwart. Ze zijn vaak iets verheven boven de huid en kunnen groter worden. Hierin hopen talg, vuil en bacteriën zich op. Het professioneel laten verwijderen hiervan is verstandig. Het kan anders echt een gaatje achterlaten in de huid, of uitmonden in een ontsteking of acné.

De vijf oorzaken van mee-eters

  • Milieu: in een omgeving met vervuiling en / of slechte circulatie, word je blootgesteld aan een grotere hoeveelheid zwevende deeltjes in de lucht. Dit vuil en stof nestelt zich op de huid en zoekt haar weg naar open poriën.
  • Talg: de talg in de poriën is plakkerig. Vooral als je een vette huid hebt, gaat dit gepaard met vervuilende stoffen, waardoor een slib ontstaat dat vast komt te zitten in de porie.
  • Dieet: soms kunnen veranderingen in het dieet, beperkingen of gevoeligheden ertoe leiden dat de huid meer of minder talg produceert. Meer talg zal de porie verstoppen, terwijl minder talg kan leiden tot een droge, strakke porie die niet de flexibiliteit heeft om op de juiste manier te worden schoongemaakt.
  • Hormonen: hormonale veranderingen kunnen ook bijdragen aan overmatige talgproductie, wat leidt tot verstopte poriën, mee-eters en zelfs acne. Terwijl puistjes soms verdwijnen zodra hormonen hun balans hervinden, zullen mee-eters minder snel vervagen.
  • Medicatie: ten slotte kan medicatie, net als bij een dieet, de talgproductie van je huid drastisch veranderen. Je ziet misschien dat de huid vettiger wordt en verstopt raakt, of dat het gebied rond de porie strak en glanzend wordt -beide factoren die mee-eters verergeren.

Het verwijderen van Sebasceous Filamenten 

Een huidprofessional kan deze verwijderen, maar daar is het probleem niet mee opgelost. Het verdwijnt namelijk niet door het uit te knijpen, het groeit gewoon weer terug om de normale functie van ‘de huid smeren’ te kunnen uitoefenen. Toch vinden we het esthetisch storend. Ze kunnen dus uitgedrukt worden, maar het effect is kortdurend. Een beter alternatief is de huid op die manier te verzorgen dat de poriën fijner worden en de talgproductie normaliseert. De beste methoden zijn chemische afschilfering door zachte fruitzuren, scrubben of microdermabrasie. Een professionele gezichtsbehandeling is een goed startpunt om de Sebaceous Filamenten te verwijderen. Het advies van een juist productengebruik thuis is net zo belangrijk, hierdoor wordt de huid in conditie gebracht en gehouden.

Welke producten kun je het beste gebruiken?

Producten die zich richten op een zachte maar diepe reiniging en regelmatige exfoliatie verdienen de voorkeur. Een dubbele avondreiniging met de Stone Crop Cleansing Oil en Mangosteen Daily Resurfacing Cleanser verwijderen niet alleen elk spoor van make-up, zelfs waterproof, maar ook de overtollige talg. Olie trekt olie aan. Een extra voordeel? Het prachtige Lactic Acid Complex in de Mangosteen Daily Resurfacing Cleanser doet wonderen bij het verfijnen van de poriën, waardoor de huid er stralend en helder uitziet.

Gommage

Gommen is letterlijk afrubbelen van een product van de huid. Door een fysieke exfoliant over een gelmasker of tijdens een behandeling aan te brengen en even te laten drogen tot het kleverig wordt. Vervolgens kun je met vochtige vingers het product stevig afrubbelen, waarmee het vuil uit de poriën meekomt.

Wil je dit thuis eens proberen?

Kies dan voor de combinatie van het Stone Crop Masque  en de Strawberry Rhubarb Dermafoliant voor een zachte en verkwikkende behandeling thuis.

Exfoliëren met fruitzuren

De VitaSkin ™ exfoliërende peelings zijn een fantastische optie, met natuurlijk gewonnen AHA's en BHA's. Deze fruitzuren kunnen tot drie keer per week worden gebruikt voor zachte maar diepe exfoliatie – waarbij zelfs  geen neutralisatie nodig is. Slechts aanbrengen met een wattenschijfje en laten drogen. Nog beter en effectiever? Pak meerdere huidproblemen tegelijk aan! 

Bovendien kun je met ons Mangosteen Daily Resurfacing Concentrate dagelijks zachte poriënverfijning oefenen. Met hetzelfde melkzuurcomplex dat de Mangosteen Daily Resurfacing Cleanser zo effectief maakt, zal dit concentraat de poriën in de loop van de tijd doen krimpen, waardoor de zichtbaarheid van talgfilamenten wordt verminderd.  

Het verwijderen van mee-eters

Als je denkt dat je te maken hebt met mee-eters en geen talgfilamenten, is onze eerste aanbeveling om een ​​schoonheidsspecialiste bij je dichtstbijzijnde Eminence Organics Beautysalon te bezoeken. In tegenstelling tot talgfilamenten hebben mee-eters een specialist nodig voor het professioneel verwijderen ervan. Thuis gaan knijpen kan meer problemen en littekentjes veroorzaken. De Stone Crop Oxygenating Fizzofoliant is hier zeer geschikt voor, dankzij haar verwekende werking. Dankzij het Adzuki-poeder in deze exfoliant, zal het verharde vuil in de porie worden verzacht en gemakkelijker te verwijderen zijn, en overtollige talg zal worden geabsorbeerd. Meng een beetje van dit poeder met je favoriete reiniging en enkele druppels water. Vette huidtypes dagelijks en droge huidtypes twee tot drie keer per week.

Gebruik een houtskoolmasker

Houtskool is een ideaal ingrediënt om de huid te ontgiften en werkt als een magneet om onzuiverheden naar buiten te trekken. Het Balancing Masque bevat twee soorten in één product, met houtskool voor de T-zone en een hydraterende versie voor de wangen, zodat de porie diep gereinigd wordt en tegelijkertijd vocht wordt afgeven om de porie wanden elastisch te houden.   Als de mee-eters meer geconcentreerd zijn in de T-zone, breng dan het houtskoolmasker rechtstreeks aan op dit gebied en de pomelo op de wangen. Als je te maken hebt met mee-eters waar de porie strak en glanzend is, meng dan de maskers bij elkaar en breng ze aan op het getroffen gebied. Als je huid helemaal droog is, probeer dan een twee-op-een verhouding, waarbij twee delen van de pomelobehandeling op een deel van de houtskoolbehandeling worden toegepast, en meng ook een paar druppels water in het maskermengsel.  

Pas je moisturizer aan

Personaliseer ook je dagelijkse hydraterende crème om ervoor te zorgen dat je mee-eter- voorkomende ingrediënten aanlevert terwijl je de huid nog steeds hydrateert. Meng de Acne Advanced Clarifying Hydrator met de Bamboo Firming Fluid. De Acne Advanced Clarifying Hydrator bevat ingekapseld salicylzuur om de vette huid te beheersen en de poriën te laten krimpen, zonder de huid uit te drogen. De Bamboo Firming Fluid levert hydratatie die helpt bij het creëren van meer flexibiliteit - en helpt bij het verminderen van zichtbare tekenen van veroudering. Advies voor een vetter huidtype: gebruik twee pompjes hydrator en één pomp Fluid. Advies voor een normale of gecombineerde huid: gebruik een één op één verhouding.