Meteen naar de content

Het verschil tussen een gevoelige en reactieve huid


Of het nu gaat om een ​​verandering in de omgeving, stress of een allergische reactie, roodheid van de huid kan zomaar opeens opvlammen op een onverwacht moment.  Als je ooit wakker bent geworden met een vlekkerige huid, weet je dat het verwarrend, ongemakkelijk en frustrerend kan zijn.

Hieronder lees je waarom je letterlijk rood ziet en hoe je het uiterlijk van roodheid van de huid kunt verbeteren.

Wat veroorzaakt roodheid van de huid?

Als roodheid van de huid plotseling optreedt zonder dat je weet waarom en zich blijft verspreiden, niet zal vervagen en / of extreem pijnlijk is, moet je medisch advies inwinnen. Mogelijk is het een teken van infectie of allergische reactie, en voordat de huid verder behandeld wordt moeten deze mogelijkheden worden uitgesloten.

Roodheid is een ontstekingsreactie en houdt vaak verband met veelvoorkomende problemen zoals gevoeligheid, blootstelling aan elementen in de buitenlucht en / of rosacea. Als medische aandoeningen zijn uitgesloten is de schoonheidsspecialist de aangewezen persoon om  het beste behandelplan te ontwikkelen.

De gevoelige en de reactieve huidkenmerken

Omdat deze oorzaken op verrassend vergelijkbare manieren in de huid kunnen voorkomen, is het zoeken naar een professionele mening  en daarbij passend protocol cruciaal voor het behandelen van de specifieke oorzaak van roodheid.

Gevoelige huid

Gevoelige huid

Een gevoelige huid is een veelvoorkomend huidtype dat verschilt van een reactieve huid (een tijdelijke aandoening).

Gevoelige huidtypes reageren gemakkelijk op prikkels die andere huidtypes vaak niet hinderen. Dit kan geur, fysieke afschilfering, bepaalde zuren en warmte omvatten. Deze stimuli kunnen bij een gevoelige huid ontstekingen en irritaties veroorzaken, wat kan leiden tot een vlekkerige teint, huiduitslag of bultjes.

Omgevingsfactoren

Als je huid rood wordt terwijl je van het buitenleven geniet, geef je waarschijnlijk de schuld aan de zon. De zon is echter niet het enige element dat ervoor kan zorgen dat je huid rood wordt. Blootstelling aan andere omgevingsfactoren zoals koude temperaturen, harde wind, zware regenval, vervuiling en allergenen (zoals pollen of gras) kunnen je huid ook rood, jeukerig en ruw maken. Als je in de eerste plaats een gevoelig of droog huidtype hebt, zal deze blootstelling de huid nog meer ontstekingsgevoelig maken en uit balans brengen.

Rosacea

Waarschijnlijk is rosacea de meest voorkomende huidaandoening die gepaard gaat met roodheid. Rosacea is een veel voorkomende inflammatoire huidaandoening die voornamelijk de huid van het gezicht aantast en roodheid rond de neus, kin, voorhoofd en wangen veroorzaakt. Rosacea is een chronische huidaandoening met vier hoofdvormen: erytheem-telangiëctatische, papulo-pustulaire, phymatous en oculaire rosacea.

 • Erythemato-telangiectatic rosacea kan ook zwelling en ruwheid omvatten.
 • Papulo-pustuleuze rosacea kan worden aangezien voor acné, omdat puisten op de wangen een veel voorkomend symptoom zijn.
 • Phymatous rosacea komt vaak voor op de neus en zorgt ervoor dat de huid dikker wordt.
 • Oculaire rosacea beïnvloedt zowel de huid als de ogen, waardoor de ogen constant ongemakkelijk zijn.
Couperose huid

Wat moet ik vermijden?

Om het uiterlijk van roodheid te verminderen, adviseren dermatologen het gebruik van producten met sterke detergenten of geurstoffen die de vochtbarrière van de huid verslechteren.

Het vermijden van schadelijke irriterende stoffen zoals toegevoegde parabenen, petrolatum, minerale oliën, propyleenglycol en natriumlaurylsulfaat is een goede eerste stap in het wegwerken van roodheid.

Iedereen die te maken heeft met roodheid van de huid moet vermijden:

 • Salicylzuur in hoge concentraties
 • Retinol op recept
 • Hydroquinone
 • Alcoholen (dit zit in de meeste synthetische producten)
 • Het gezicht wassen met warm water
 • Warme douches / baden

Naast huidverzorging kunnen levensstijlkeuzes en prioriteit geven aan wellness ook helpen bij het behandelen van roodheid van de huid.

Wat veroorzaakt je roodheid? Is het bepaald voedsel, alcohol, weer, gebrek aan slaap?

Houd deze bij via een dagboek of app om controle te krijgen over je huidaandoening. Zorg ervoor dat je huid beschermd is wanneer je naar buiten gaat, eet een vers, uitgebalanceerd dieet, vermijd ontstekingskeuzes en probeer zoveel mogelijk in een koele temperatuur te vertoeven.

Ingrediënten die een rode huid helpen

Er zijn veel ingrediënten die worden aangeprezen als ‘genezend’ voor een rode huid, en het is belangrijk om op de hoogte te blijven. Hoewel niets roodheid kan genezen, zijn er kalmerende ingrediënten om naar te zoeken:

 • Azelaïnezuur
 • Lavendel
 • Kamille
 • Vlas / lindezaad extract
 • Clary Sage
 • Arnica
 • Aloë
 • Rozenbottel
 • Calendula
 • Echinacea

De hulp van een professional is belangrijk bij het behandelen van roodheid. Hoewel de bovengenoemde ingrediënten fantastische opties zijn, is je huid uniek.

Een huidprofessional stelt u je behoeften en gevoeligheden vast, zodat de symptomen niet verder verergeren, waardoor opflakkeringen ontstaan.

Kalmerende biologische huidverzorgingsroutine

Als je op zoek bent naar een huidverzorgingsroutine om een ​​rode, droge huid te behandelen, dan is onze Calm Skin Chamomile-collectie een fantastische optie.

Deze collectie is zacht en geschikt voor gevoelige huidtypes en bevat ingrediënten zoals azelaïnezuur, kamille en rozemarijn.

De Calm Skin Starter Set bevat een maand lang producten om je huid te reinigen, behandelen, hydrateren en revitaliseren en is te vinden in je favoriete Éminence salon.

Reinigen: begin met het verwijderen van onzuiverheden met de Calm Skin Chamomile Cleanser. Deze romige reiniger laat de huid zacht en soepel aanvoelen.

Tonique: Voltooi je reiniging met een zachte spritz van onze Hawthorn Tonique. Door deze nevel ziet de huid er gerevitaliseerd uit en worden gevoelens van ongemak verminderd.

Exfoliëren: sla schurende gezichtsscrubs over en vernieuw de huid voorzichtig met de melk- en amandelzuren in onze bekroonde Calm Skin Chamomile Exfoliating Peel. Hoewel dit product maximaal drie keer per week kan worden gebruikt, probeer dan slechts één keer per week om te beginnen en langzaam op te bouwen in de loop van de tijd (of zoals voorgeschreven door je schoonheidsspecialiste).

Masker: Verzacht de droge huid met onze Calm Skin Arnica Masque. Deze zachte behandeling combineert calendula, klimop, sheaboter en arnica om de droge huid te kalmeren en te hydrateren.

Gebruik een of twee keer per week of zoals voorgeschreven door je schoonheidsspecialiste.

Serum: Hydrateer en revitaliseer je huid met Eminence Organics Calm Skin Arnica Booster-Serum.

Hydrateren: maak je routine af met onze rijke en romige Calm Skin Chamomile Moisturizer. De ingrediënten in deze milde moisturizer laten de huid mooi zacht en gehydrateerd aanvoelen.

Tip: SPF: vergeet 's ochtends een SPF niet. Onze Lilikoi Mineral Defense Moisturizer SPF 33 is een prachtige keuze voor zelfs de meest gevoelige huidtypes, met een volledig minerale formule om te beschermen tegen uitdrogende omgevingsstressoren.

Tip: voed: voor momenten waarop de huid extreem droog of ruw aanvoelt, pak je onze Facial Recovery Oil en / of Rosehip & Lemongrass Repair Balm.

Beide bieden verlichting voor een rode, droge huid en bevatten, zoals alle Éminence Organics-producten, schone, biologische ingrediënten.

Ongeacht de oorzaak van roodheid van je huid, maak je geen zorgen! Met de hulp van je schoonheidsspecialiste is er een manier om chronische roodheid te behandelen, met een gladdere, gelijkmatigere teint en een gezondere huid.