De gevaren van microbeads (plastic) in cosmetica en persoonlijke verzorging
Sta jij ooit stil bij wat er met je favoriete cleanser gebeurt nadat het door de afvoer is weggespoeld?
Sta jij er ooit bij stil welke ingrediënten je elke dag op je huid smeert om het te verzorgen en te verbeteren?
Als het niet biologisch afbreekbaar is, dan gaat het nog een tweede leven leiden, waarschijnlijk zelfs langer dan dat jij leeft. Lees mee, huiver en ontdek.
Wat zijn Microbeads?
Ik noem het plastic in de titel, om het meer tot de verbeelding te laten spreken.
Microbeads is de marketingterm voor hele kleine plastics die gebruikt worden in de cosmetische industrie. Deze microbeads zijn voornamelijk gemaakt van polyethyleen (PE) en polymethylmethacrylaat (PMMA). En hier is het laatste woord nog niet over gezegd en geschreven.
Met de term microbeads bedoelden we de zichtbare microscopisch kleine plastic deeltjes die meestal bolvormig zijn, en opzettelijk worden toegevoegd aan cosmetica. Ze zijn niet biologisch afbreekbaar. Onderzoek daarover duurt voort, maar baart ons steeds meer zorgen. De ontdekking van plastic blijkt niet zo’n goede ontdekking te zijn geweest..
Microplastics worden gegeten door het leven in zee
Het zijn minuscuul kleine stukjes plastic die worden gebruikt in producten, waaronder scrubs. Onderzoekers ontdekten dat microplastics naar de bodem van meren en rivieren zinken en daar blijven. Deze worden vervolgens ingenomen door vissen en organismen. Vervolgens komen ze in onze voedselketen terecht. Hier start de gevaarlijke cyclus.
Microplastics absorberen bovendien schadelijke chemicaliën, waaronder pesticiden, vlamvertragers etc. Vanaf dit jaar zijn microplastics in cosmetica en persoonlijke verzorging in de USA verboden, de rest van de wereld zal spoedig volgen.
Wat kun je als consument doen om die vervuiling te helpen stoppen?
Het goede nieuws is dat we allemaal ons steentje kunnen bijdragen bij het verminderen van schadelijke schoonheidsproducten door veilige en natuurlijke alternatieven te kiezen.
Ik wil niet pleiten voor een keuze van de consument, maar vind wel dat iedereen er recht op heeft om te weten wat hij of zij nu smeert of gebruikt.
Download eenvoudig de app op je mobiel BTMB en check het product voordat je het koopt. Scan slechts de ingrediëntenlijst en zie binnen enkele seconden of het veilig is. Check eens bij de verkoper of hij of zij op de hoogte is van wat hij of zij verkoopt.
Welke natuurlijke vervangers zijn er voor de microplastics?
Éminence Organics gebruikt diverse in de natuur voorkomende ingrediënten in haar producten.
In exfolianten komen heel vaak microplastics voor.
Éminence Organics heeft diverse alternatieven ontwikkeld om werkzame én microbead vrije producten te ontwikkelen. Enkele voorbeelden voor de liefhebber:
Mechanische scrubs, ( de korrel scrub)
Red Currant Exfoliating Cleanser - op basis van olijfzaad
Strawberry Rabarber Dermafoliant - op basis van gemalen rijst en kikkererwtenmeel om oppervlakkige onzuiverheden te verwijderen.
Enzym-exfolianten: (eiwitsplitsende, oplossende werking)
Arctic Berry Peel and Peptide Illuminating System - op basis van natuurlijke zuren en papaja-enzymen om de huid te exfoliëren en zichtbaar te verbeteren.
Yam and Pumpkin Enzyme Peel 5% - gebruikt natuurlijke zuren en fruitenzymen van yams, pompoen, ananas en papaja om dode huidcellen van de huid te verwijderen.
Chemische exfolianten: (fruitzuren)
Al zou de naam het niet vermoeden, toch kunnen chemische exfolianten volkomen veilig en natuurlijk zijn. Natuurlijk voorkomende milde zuren die dode huidcellen op een veel dieper niveau verwijderen dan fysieke exfolianten.
Firm Skin Acai Exfoliating Peel, gebruikt melkzuur en glycolzuur om de huid diep en zacht te exfoliëren. Dit is een leave on peel.
Crème-exfolianten:
Op crèmes gebaseerde exfolianten die zowel fysieke exfolianten als natuurlijke fruitzuren combineren.
Rosehip & Maïze Exfoliating Masque - maïsmeel verwijdert voorzichtig de opeenhoping, terwijl salicylzuur en citroensap dode huidcellen verwijdert om de teint glad te maken.
Bodyscrubs op basis van biologisch gekweekte suikerrietkristallen.
Cranberry Pomegranate Sugar Scrub is een vitaminerijke exfoliant die je huid tot in de perfectie poetst.
Blueberry Soy Sugar Scrub, een rijke bodyscrub, laat je huid fris en glad aanvoelen.
Coconut Sugar Scrub, verrijkt met virgin kokosolie, exfolieert en hydrateert diep.
Stone Crop Body Scrub, een heerlijk verfrissende wash/ scrub op basis van suiker en kristalzout.
Tot slot
Ik realiseer me dat cosmetica slechts één factor is in het hele plastic probleem.
Het speurwerk leverde ook mijzelf, als ervaren huidspecialist weer nieuwe informatie en bewustzijn op.
Dit is exact wat ik met dit artikel hoop te bereiken. Er moet meer transparantie komen. , Iedereen is vrij om haar of zijn eigen keuze te maken, maar laten we ophouden om elkaar moedwillig voor de gek te houden met mooie verhalen of zelfs leugens. Iedereen heeft recht op de waarheid.
Samen kunnen we de wereld een beetje mooier en gezonder maken.
Bronnen
https://www.beatthemicrobead.org/
https://www.plastichealthcoalition.org/?lang=nl
https://eminenceorganics.com/ca
https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/22-10-2020/KN_1716421
https://www.parool.nl/nieuws/hoe-schadelijk-zijn-microplastics-voor-je-lichaam~b45fae33/
Annelies

Het werd tijd, zegt Éminence OrganicsOnlangs besteedde Keuringsdienst van Waarde tijdens het TV programma aandacht aan de microplastics. Vervolgens ben ik in nog meer in de materie gedoken. Diverse bekende merken bevatten microplastics. De consument is zich er vaak niet eens van bewust, want de INCI lijst met ingrediënten is niet echt helder. Je moet bijna scheikunde hebben gestudeerd om dit te snappen.
Voor bewuste consumenten is het van vitaal belang om te weten dat de cosmetica die ze kopen vrij is van alle ingrediënten van microplastic. Anders vervuilen ze misschien nog steeds de zeeën zonder het te beseffen.Waarom worden microplastics zo veelvuldig gebruikt in cosmetica? Het zijn bouwstenen van een product, die een product zo fijn aan laten voelen, juist wat de consument zo graag wil. Bovendien zijn de producten veel eenvoudiger en goedkoper te produceren. Ze worden gebruikt om een product te verdikken, een homogene massa te creëren van een crème, als emulgator. Een betere smeerbaarheid. En zelfs om optisch rimpels op te vullen! Soms bevat een product zelfs wel tot 10% microplastics. Een ogenschijnlijk belangrijk onderdeel in cosmetica dus, maar willen we dat nog als we de schade kennen die het oplevert?

Microbeads leven langer dan wij, generaties lang zelfs. Is dat de erfenis die we onze toekomst willen meegeven?Keuringsdienst van Waarde liet meten hoeveel microplastics vissen in zich hebben opgeslagen. Allemaal bleken ze PVC en polythaleen te bevatten. Elke kilogram vis bevat circa acht mg plastic. Opgenomen door het maagdarmkanaal en opgeslagen in de weefsels. Vervolgens krijgen wij mensen dit weer terug op ons bord. Letterlijk en figuurlijk. Onze voedselketen raakt vervuild met microplastics, Waterzuiveringsinstallaties filteren het toch zeker wel? Waterzuiveringsinstallaties verwerken heus wel enkele schadelijke parabenen, natriumlaurylsulfaten en synthetische kleurstoffen die afkomstig zijn van producten van persoonlijke verzorging. Toch is er een aanzienlijke hoeveelheid schadelijk schoonheidsverzorgingsafval dat in onze watersystemen terecht komt, de microplastics zijn enorm klein en worden niet goed gefilterd. Microplastics zijn daarom een van de grootste boosdoeners en glippen met miljoenen door waterzuiveringsinstallaties. Hoe staan Micro plastics op de ingrediëntenlijst vermeld? Niet schrikken, maar dat is moeilijk te definiëren, het kan er namelijk onder heel veel benamingen staan. Zoals suiker in voeding wel onder 50 verschillende namen op een verpakking kan staan, en de nietsvermoedende koper om de tuin leidt, zo zijn er al meer dan 550! ingrediënten ontdekt door ECHA, het Europees Agentschap voor chemische stoffen, die worden gebruikt in cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging! Zijn microbeads ook direct schadelijk voor onze gezondheid? Alhoewel de meeste onderzoeken nu gedaan zijn naar de voedselketen en vervuiling, komt er ook steeds meer onderzoek naar wat het na het aanbrengen op onze huid, in ons lichaam doet. Als ingrediënt beweert de industrie dat ze niet giftig en veilig in gebruik zijn. Er komen echter steeds meer twijfels over de veiligheid voor ons, mens en milieu. De chemische toevoegingen geven plastic eigenschappen zoals kleur, elasticiteit, smeerbaarheid. Als ze door ons lichaam worden opgenomen, hebben ze toegang tot onze organen en brengen daar gezondheidsrisico's met zich mee. Het is aangetoond dat ze onze hormonen kunnen verstoren. Er bevinden zich plastic deeltjes in onze ontlasting, zoveel is duidelijk. Immuuncellen herkennen microplastics en vallen ze aan, waarna ze (gedeeltelijk) verwijderd worden uit het lichaam. Dat zou een grote impact op ons immuunsysteem kunnen betekenen. Een ander onderzoek richt zich op de vraag of microplastics via de moeder bij de ongeboren baby kunnen komen. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat chemicaliën uit kunststoffen de placenta kunnen passeren en de baby kunnen bereiken, waar ze negatieve effecten kunnen hebben op de ontwikkeling.
Om antwoorden te krijgen is er nog veel, heel veel onderzoek nodig. Het idee dat we van binnen ‘plastificeren’ is behoorlijk griezelig, maar dat er weinig onderzoek ligt naar de gevolgen ervan, stelt allerminst gerust. (Het Parool)Hoe kom ik erachter of er microbeads in mijn producten zitten? Het verbaast me dat productlijnen die pretenderen ‘gezonde producten’ te leveren hier zoveel gebruik van maken. Behoorlijk misleidend dus. Kleine plastic deeltjes worden beschouwd als aangenaam aanvoelende huidreinigers en hebben de neiging om een zachter effect te hebben dan natuurlijke ingrediënten. Verschillende microplastic ingrediënten in cosmetica hebben verschillende functies, bijvoorbeeld filmvorming of viscositeitsregeling. De cosmetica-industrie gebruikt microplastic ingrediënten vanwege deze functies en omdat microplastics de kostprijs verlagen. In sommige gevallen kan tot 10% van een cosmetisch product bestaan uit microplastische ingrediënten. Microbeads komen het meest voor in scrubs en peelende producten, alhoewel ook crèmes ze kunnen bevatten. In zonnebrandmiddelen wordt het ook vaak gebruikt. Oh ja, en die handige schoonmaakdoekjes, die zitten er vol van. Van baby’s billendoekjes tot make-up verwijderdoekjes. Al die producten worden gewoonlijk gemaakt van polyester, polyethyleen en polypropyleen – of van een mix van die plastics en natuurlijke vezels. Ze veroorzaken zogenaamde “vetbergen” die riolen blokkeren en worden niet afgebroken. Bovendien zijn ze een bron van plastic microvezels. En wat denk je wat ze met de huid doen? Daar blokkeren ze ook de boel. Beat the Microbead Beat the Microbead is een organisatie die plastics voor altijd de wereld uit wil helpen. Ze hebben de app BTMB ontwikkeld. Door het eenvoudig scannen van de INCI (ingrediëntenlijst) weet je binnen enkele seconden of het product vrij is van Micro plastics. De uitkomsten zullen je aan het denken zetten en laten schrikken, althans zo heb ik het ervaren. Ik vind het een noodzaak om de consumenten ten minste eerlijke voorlichting te geven.

