Meteen naar de content

Tips voor een gezonde winterhuid


Het gaat nu toch echt gebeuren, we krijgen te maken met (strengere) vorst. Zelfs de elfstedentocht komt weer weer voorzichtig in beeld voor de optimisten onder ons. Samen met het heerlijke winterzonnetje schept het prachtige taferelen en nodigt het uit voor een lekkere wandeling door de natuur. Gewapend tegen de kou met een dikke jas, sjaal, muts en handschoenen. Je hele lichaam is bedekt onder een dikke laag kleding, behalve je gezicht. Die moet de kou en de wind trotseren. Die staat letterlijk bloot aan alles. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, mits de huid in een goede conditie is. En daar zit vaak het addertje onder het gras. De huid wordt in de winter danig op de proef gesteld. Je huid beschermt je lichaam tegen de kou en zorgt dat het vanbinnen op temperatuur blijft. De bloedvaatjes in de huid vernauwen zich.  Door inspanning van wandelen of sporten in de kou gaat het bloed meer doorstromen waardoor je een mooie blos op je wangen krijgt. De zuurstof in de buitenlucht doet je huid goed. Daarna kom je binnen in een heerlijk warm huis, en voel je je huid gloeien. De vaatjes verwijden zich weer en de kleur op je wangen of gezicht kan zo mogelijk nog roder worden. Gesprongen bloedvaatjes Is de huid in een goede conditie en zijn de bovenste huidlagen intact dan zul je weinig hinder ondervinden. Zijn de bloedvaatjes sterk genoeg, dan kunnen ook die het aan. Zie de vaatjes als een elastiekje dat steeds uitgetrokken wordt en weer losgelaten. De elasticiteit heeft dan heel wat te verduren. Op een gegeven moment kan de rek eruit gaan. Het gevolg is dan gesprongen adertjes, ofwel couperose. Winterjeuk Is je huid al meer kwetsbaar of gevoelig, dan zal dit zeker in de winter verergeren. Droogheid, jeuk en eczeem zullen nog meer de kop opsteken. Al staat het lichaam niet letterlijk bloot aan de kou, ook de lichaamshuid droogt in de winter meer uit. Hoe ouder, hoe meer last je kunt hebben van een jeukende huid. Vochttekort is hier de oorzaak. De huid kan zelfs gaan schilferen. Kleine ontstekingsstofjes veroorzaken deze jeuk. De grootste problemen worden veroorzaakt door het onttrekken van vocht aan je huid, waardoor de huid droger en doffer aanvoelt. De cellen aan de oppervlakte zijn namelijk niet in staat om het vocht goed vast te houden. Hier wordt de droge huid vaak verward met een vochtarme huid. Elke cel heeft gezonde vetten nodig om optimaal te kunnen functioneren, en het vocht in de huid te kunnen vasthouden. Verwar dit niet met een vette huid, want deze huidcellen zijn vaak evenmin in staat om vocht vast te houden en kunnen daarom toch vochtarm zijn. Tips voor optimale preventie en herstel van de huid van binnen en buiten
  • Laat je huid wennen aan de kou door koud na te douchen. Het traint bovendien je bloedvaten en verstevigt je huid.
  • Douche niet te heet. Dit onttrekt alleen maar vocht uit de huid.
  • Zorg dat je voeding voldoende gezonde vetten bevat. Olijfolie, avocado, een handje noten zijn allen ondersteunend.
  • Extra suppletie van omega 3 is een ware aanvulling van de goede vetten voor iedere huidcel.
  • Is je huid zeer vochtarm dan kan de Skin Hydrate van La Viesage wonderen doen. Het herstelt de huid zicht- en voelbaar naar een frisse en gezonde huid
  • Gebruik de juiste skincare als een warme jas, maar een die de huid wel zelf laat werken en ademen en meewerkt aan verbetering. Niet als een pleister op de wonde.
  • Vergeet je lichaam niet. Smeer het na elke douchebeurt in om het zacht en soepel te houden.
  • Scrub de huid voorzichtig om de dode cellen te verwijderen, ook van het lichaam. Pas om met uitdrogende douchegels. Voed de huid van het lichaam hierna met een heerlijke body oil. Kies voor een parfumvrije en natuurlijke variant. De Wild Flower Oil de Apricot Body oil lenen zich hier uitstekend voor.
Skincare die je huid een handje helpt De redders in de nood, maar liever nog als preventie om je huid optimaal in conditie te houden: 1 Facial Recovery Oil Deze staat met stip op 1 om de droge huid te hydrateren en herstellen met kostbare kruiden en voedende oliën. Deze luxe gezichtsolie is doordrenkt met kruidige salieolie, olijfolie, salieblad extract en Ylang Ylang. Cameron Diaz is een van de vele fans van dit ‘vloeibare goud’, en zegt dat een druppel op elke wang na het douchen wonderen verricht. Dé sleutel om de huid zacht en soepel te houden tijdens de wintermaanden. 2 Rosehip & Lemongrass Repair Balm Heb je last van een droog aanvoelende huid, geef je huid dan een dosis van het ‘massieve goud’ van deze repairbalm. Deze  revolutionaire superbalsem maakt gebruik van een natuurlijk herstelcomplex om het vocht in de huid aan te vullen en beschermen tegen de gevolgen van omgevingsstress. Gebruik het plaatselijk voor kwetsbare gebieden als knieën en ellebogen, of als ultrarijke gezichtscrème om de winterhuid te herstellen en te kalmeren. 3 Rosehip & Lemongrass Soothing Hydrator Is je huid nog steeds uitgedroogd, dan is de Rosehip & Lemongrass Soothing Hydrator een welkome aanvulling. Deze lichtgewicht gezicht én lichaamsverzorging kan onder de balsem worden aangebracht om vochtverlies te voorkomen en de droge huid te herstellen. De verkoelende eigenschappen van kamfer en menthol bieden verfrissing en verjongen de huid die is blootgesteld aan het winterse weer.